Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Φρενάρει» την εφαρμογή της οδηγίας 89/48

Δημοσιεύτηκε και επίσημα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας 89/48. Με αφορμή την επεξεργασία προεδρικού διατάγματος του υπουργείου Παιδείας για την «αναγνώριση διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» στους πτυχιούχους κοινοτικών πανεπιστημίων, οι δικαστές του ΣτΕ «πάγωσαν» την εφαρμογή σχετικού προεδρικού διατάγματος, που αποτελεί αντιγραφή της κοινοτικής οδηγίας 89/48.

Η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει έντονα την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην κοινοτική οδηγία 89/48, πράγμα που θα άνοιγε την πόρτα στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ συνέπειά της θα ήταν επίσης η ισοπέδωση των πτυχίων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε επίπεδα ΙΕΚ και το τσάκισμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων με την πλήρη αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος. Να υπενθυμίσουμε ότι σε κυβερνητική σύσκεψη λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές η κυβέρνηση είχε εναποθέσει πολλές ελπίδες στην κοινοτική οδηγία.

Η απόφαση του Ε΄ Τμήματος (πρακτικό 194/2000) «φρενάρει» τη δυνατότητα αναγνώρισης πτυχίων, σε όσους πήραν πτυχίο ΑΕΙ σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν φοίτησαν σε παραρτήματα των γνωστών κολεγίων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ΣτΕ η φοίτηση αυτή είναι αντίθετη με τον κρατικό χαρακτήρα των ΑΕΙ που επιβάλλει το Σύνταγμα της χώρας μας. Ετσι, η αρμόδια επιτροπή που θα αναγνωρίζει τα πτυχία τους θα ζητάει επιπλέον σπουδές και συμπληρωματική άσκηση.

Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που προβλέπει την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 89/48/ΕΟΚ κρίθηκε μεν νόμιμο από το ΣτΕ, ωστόσο γίνονται πολλές παρατηρήσεις και θα πρέπει να διορθωθεί σε αρκετά σημεία, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, όταν θα ξανακατατεθεί για επεξεργασία.

Η απόφαση του δικαστηρίου ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αναγνωριστούν ως ισότιμα των ΑΕΙ κοινοτικά πτυχία που αποκτήθηκαν ύστερα από ένα τμήμα σπουδών και σε παράρτημα ξένου ΑΕΙ και ΤΕΙ που λειτουργεί στη χώρα μας, γιατί κάτι τέτοιο καταστρατηγεί το Σύνταγμα της χώρας μας.

Παράλληλα, το ΣτΕ ζητάει να υπογραφεί το σχέδιο προεδρικού διατάγματος απ' όλους τους υπουργούς, γιατί θα καλύπτει οποιονδήποτε επαγγελματικό χώρο της αρμοδιότητας κάθε υπουργείου, ενώ παράλληλα ζητάει να διευκρινίζεται από το προεδρικό διάταγμα για ποια επαγγέλματα θα ισχύουν οι ρυθμίσεις του.

Αντίθετη άποψη είχε ο σύμβουλος επικρατείας Στ. Σαρηβαλάσης, ο οποίος υποστήριξε ότι ναι μεν απαγορεύεται η ίδρυση και λειτουργία στην Ελλάδα πανεπιστημίων (ΑΕΙ) από ιδιώτες, δεν προκύπτει όμως ότι «απαγορεύεται η ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ανωτάτων σχολών που έχουν την έδρα τους στην αλλοδαπή και που είναι ομοταγή των ελληνικών ΑΕΙ και παρέχουν τίτλους ισότιμους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ