Τρίτη 23 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
H ΠΚΣ πόλος συσπείρωσης για την αντεπίθεση του κινήματος

Ανακοίνωση του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ για το αποτέλεσμα των εκλογών

Η πεποίθηση ότι η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την ανοδική πορεία του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος επιβεβαιώνεται και από το αποτέλεσμα των φετινών φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ για τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές. Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ έχει ως εξής:

«Το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ χαιρετίζει τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ και της Πανσπουδαστικής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που έδωσαν τη μάχη των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, επιτυγχάνοντας για 9η συνεχή χρονιά την ανοδική πορεία της παράταξης.

  • Οι φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές. Το πολιτικό τους κλίμα επηρεάστηκε καθοριστικά από το πολιτικό κλίμα των εθνικών εκλογών, αποδείχνοντας για άλλη μια φορά ότι οι διεργασίες στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν είναι ξεκομμένες από τις διεργασίες που συντελούνται στην υπόλοιπη κοινωνία. Ετσι οι φοιτητικές παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σημείωσαν άνοδο, αν και τα ποσοστά που κατέγραψαν υπολείπονται σημαντικά των ποσοστών που έχουν οι πολιτικοί τους φορείς. Παράλληλα, μειώνονται σοβαρά όλες οι υπόλοιπες (εκτός από την Πανσπουδαστική) παρατάξεις.

Η μεγάλη άνοδος της συμμετοχής των φοιτητών και των σπουδαστών στις εκλογές των συλλόγων τους διαψεύδουν κάθε "Κασσάνδρα" που πρόβλεπε τον εκφυλισμό του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος.

  • Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας καταγράφουν άνοδο των ψήφων τους κατά 11% στα ΑΕΙ και κατά 17% στα ΤΕΙ. Τα ποσοστά της παράταξης στα ΑΕΙ παραμένουν σταθερά σε σχέση με πέρσι καταγράφοντας άνοδο σε όλα τα ΑΕΙ της περιφέρειας και οριακή πτώση στα ΑΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου και λειτούργησαν με μεγαλύτερη ένταση οι μηχανισμοί εκβιασμών των φοιτητικών παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στα ΤΕΙ το ποσοστό των ΠΚΣ παρουσιάζει μικρή πτώση. Αυτή διαμορφώνεται βασικά από μερικά ΤΕΙ της περιφέρειας, ενώ παρουσιάζουν σημαντική άνοδο στα ΤΕΙ της Αθήνας, όπου όλη την προηγούμενη χρονιά αναπτύχθηκε έντονη πολιτική αντιπαράθεση με τις παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το χαρακτήρα των ΤΕΙ και του σπουδαστικού κινήματος.
  • Το αποτέλεσμα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών δείχνει με τον πιο καθαρό τρόπο ότι η Πανσπουδαστική αποτελεί τη μόνη δύναμη που είναι σε θέση τόσο στα ΑΕΙ όσο και στα ΤΕΙ να εγγυηθεί την ανοδική πορεία του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Αποτελεί το πιο ισχυρό και συνεπές ανάχωμα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη επέλαση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, που απειλεί να σαρώσει κατακτήσεις ολόκληρων δεκαετιών. Με όπλο την αντίληψη της Πανσπουδαστικής για το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, τις θέσεις της παράταξης για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τις ενωτικές και αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο κίνημα, την πολύμορφη δράση για να εκφραστεί η δημιουργική διάθεση κι ολόπλευρη αντίσταση των φοιτητών και σπουδαστών στην ισοπέδωση δικαιωμάτων και αξιών, η παράταξη μπορεί και πρέπει να οδηγήσει το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα σε νέα άνοδο.
  • Μπροστά στα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, μέσα από έντονη ιδεολογική και πολιτική διαπάλη με τις αστικές και μικροαστικές αντιλήψεις για το φοιτητικό κίνημα, το χαρακτήρα της γνώσης και τη σχέση της με το εργασιακό μέλλον, οι ΠΚΣ πρέπει να αναδειχτούν σε πόλο συσπείρωσης ευρύτατων δυνάμεων για την αναχαίτιση της συντηρητικής πολιτικής και την αντεπίθεση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Ηδη, οι σχεδόν 4.000 φοιτητές και σπουδαστές που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της παράταξης, αποτελούν μια καλή μαγιά, μια ισχυρή πρωτοπορία, για αυτό το σκοπό.
  • Οι οργανώσεις της ΚΝΕ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, που όλα αυτά τα χρόνια δουλεύουν συστηματικά για την αντεπίθεση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος βρίσκονται μπροστά σε νέες προκλήσεις. Η ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση για το χαρακτήρα του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος οξύνεται, όπως οξύνονται και οι αντιθέσεις που γεννά η κυρίαρχη πολιτική. Η παράταξη, η ισχυροποίηση σε σταθερή βάση των πολιτικών και ιδεολογικών δεσμών της ΚΝΕ με τους φοιτητές και τους σπουδαστές και η ένταση των προσπαθειών μας στο κίνημα, θα διαψεύσουν για άλλη μια φορά όλους αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να "βάλουν στο τσεπάκι τους" τα δικαιώματα και τις συνειδήσεις των νέων».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο κατεργάρης... στον πάγκο του(2008-04-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2008-04-05 00:00:00.0)
Τα αποτελέσματα των εκλογών(2001-03-31 00:00:00.0)
Η ενίσχυση της ΠΚΣ, εγγύηση νέων αγώνων(2001-03-30 00:00:00.0)
Οι δυνατότητες των ΠΚΣ δεν έχουν οροφή(1999-04-27 00:00:00.0)
Με όπλο τη συνεπή αγωνιστική στάση(1995-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ