Τη ριζική αλλαγή του τοπίου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πρόκειται να φέρει η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Κοινοτική Οδηγία 89/48, που προωθείται με σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο κατατέθηκε από το υπουργείο Παιδείας προχτές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία. Η οδηγία αφορά τη δημιουργία ενός «γενικού συστήματος αναγνώρισης των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», σε όλες της χώρες της ΕΕ, για επαγγέλματα που απαιτούν διάρκεια εκπαίδευσης τουλάχιστον τρία χρόνια. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δεν κάνει σχεδόν τίποτε άλλο, από το να αντιγράψει κατά λέξη κάθε άρθρο της ευρωπαϊκής οδηγίας.
Ουσιαστικά, με την εφαρμογή της Οδηγίας 89/48, στρώνεται ο δρόμος στη λειτουργία και αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά το πώς θα συνδυαστεί η εφαρμογή της με την ελληνική νομοθεσία της οποίας ο ανώτατος νόμος, το Σύνταγμα (στο άρθρο 16), απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τα ινστιτούτα που λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας και αυτοδιαφημίζονται ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, είναι ιδιωτικά κέντρα εκπαίδευσης ή - στις περισσότερες περιπτώσεις - απλής κατάρτισης, τα πτυχία των οποίων δεν αναγνωρίζονται ως πανεπιστημιακά. Με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, οι ελληνικές αρχές θα είναι αναγκασμένες να αναγνωρίσουν τέτοιου είδους πτυχία ως ισότιμα πανεπιστημίων, αφού θα αναγνωρίζονται ως τέτοια και στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ.
Δηλαδή, η Οδηγία και μαζί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που την αντιγράφει πλήρως, λειτουργεί σαν «οδοστρωτήρας» που υποβαθμίζει όλα τα πτυχία των ΑΕΙ και ΤΕΙ ισοπεδώνοντάς τα, βάζοντάς τα «στο ίδιο τσουβάλι» με αυτά των ΙΕΚ και διαφόρων... ινστιτούτων.
Μ' αυτό τον τρόπο αποσυνδέεται πλήρως το πτυχίο από το επάγγελμα, και χτυπιούνται βάναυσα τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, καθώς θεωρεί ότι ο απόφοιτος πανεπιστημίου δεν μπορεί με μόνο όπλο το πτυχίο του να ασκήσει το επάγγελμα που σπούδασε, αλλά του αναγνωρίζεται μόνο «δυνατότητα πρόσβασης» στο το επάγγελμα, χωρίς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
Το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει τη δημιουργία στο υπουργείο Παιδείας, ενός «Συμβουλίου αναγνωρίσεως επαγγελματικής ισοτιμίας τίτλων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», το οποίο θα αποφασίζει για τη σχετική αναγνώριση και θα αποτελείται από μέλη της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των υπουργείων Παιδείας, ΠΕΧΩΔΕ και Εθνικής Οικονομίας και από ένα μέλος του Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού ενός ΑΕΙ.
Τέλος, αυτό δε θα αφορά τα επαγγέλματα υγείας και πρόνοιας για τα οποία έχει ήδη εφαρμοστεί η 89/48, καθώς και αυτό των αρχιτεκτόνων.