Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χωρίς αιδώ...

Διαβάζαμε την αποκαλυπτική είδηση και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Ενδόμυχα ελπίζαμε να είναι ψευδής. Ομως, η ένοχη σιωπή του διαπράξαντος αυτό το καινοφανές, λίαν «εκσυγχρονιστικό», σκάνδαλο, αποδεικνύει της είδησης το αληθές: Επί υπουργίας του στο υπουργείο Πολιτισμού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επιχορήγησε με 40 εκ. το 1997, 10 εκ. το 1998 και 20 εκ., το 1999, δηλαδή χάρισε χρήματα από το μόχθο του ελληνικού λαού, σε ένα σύλλογο φίλων του μακελάρη των λαών, το «Σύλλογο Φίλων του Μπιλ Κλίντον»!

Φαίνεται ότι ο Ε. Βενιζέλος θεώρησε πως η λιτότητα και ο αποκλεισμός από τις επιχορηγήσεις ταιριάζουν μόνο στους ελληνικούς πολιτιστικούς φορείς, όχι όμως και στους ξενοκίνητους «Φίλους» του πλανητάρχη. Συμμεριζόμενος, εξάλλου, τις «σκοτούρες» του Μπιλ - υπόθεση Μόνικα, υποψηφιότητα και νέα κατοικία της Χίλαρι, διεθνής κατακραυγή για τις συνεχείς επιθέσεις κατά του λαού του Ιράκ, εξοπλισμός και εκπαίδευση των «ουτσεκάδων» μαφιόζων, εισβολή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία- ο Ε. Βενιζέλος, θεώρησε χρέος του, κρυφά από τον ελληνικό λαό, να ανακουφίσει με ένα «δωράκι» τον «αρχιαφέντη» και τους -«κύριος οίδε»- «Φίλους» του. Τίποτα άλλο δεν μπορεί να πει κανείς, παρά μόνο αίσχος. Αλλωστε, τούτοι οι «Αργείοι» απώλεσαν την αιδώ...

Τους έχουν πάρει χαμπάρι

Ο κ. Ρουσόπουλος, δημοσιογράφος στον «STAR», στο καθιερωμένο σχόλιό του το βράδυ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ταύτισε το ΚΚΕ με τον γνωστό Αλέφαντο, λέγοντας μάλιστα με θράσος, ότι η ανακοίνωση του ΚΚΕ είναι και σκληρότερη από τα όσα είπε ο Αλέφαντος για τον Κ. Στεφανόπουλο!

Φαίνεται, ότι ο κ. Ρουσόπουλος ασκεί με συνέπεια τα διατεταγμένα δημοσιογραφικά του καθήκοντα, υποκαθιστώντας τον Δ. Ρέππα ή και ξεπερνώντας τον σε ζήλο... Και φτάνοντας στο σημείο να βάζει στο ίδιο τσουβάλι τα λεγόμενα ενός γραφικού, με την πολιτική τοποθέτηση του ΚΚΕ, την οποία, ακόμη κι αν διαφωνεί, είναι υποχρεωμένος ο κ. Ρουσόπουλος, να τη σέβεται, τουλάχιστον για λόγους αυτοσεβασμού.

Κατανοούμε, βεβαίως την κεκτημένη ταχύτητα, που χαρακτηρίζει τους ομοίους του του δημοσιογραφικού χώρου. Αλλά ας μη νομίζουν ότι θα αλωνίζουν χάρη στη δύναμη που τους δίνει η προσκόλλησή τους στην εκάστοτε εξουσία. Γιατί γίνονται κυριολεκτικά αδύναμοι, όσο εκείνοι που τους παίρνουν χαμπάρι αυξάνονται. Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση του κ. Ρουσόπουλου.

Η πόλωση της συναίνεσης...

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπλακούμε σε μια προεκλογική εκστρατεία που θα έχει πολωτικά ή παρελθοντολογικά χαρακτηριστικά». Αυτά δήλωσε, χθες, ο Κ. Σκανδαλίδης, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν πέρασαν, όμως, τριάντα (30) δευτερόλεπτα και αναφερόμενος στον εκπρόσωπο της ΝΔ, τον χαρακτήρισε «αφελή», «θρασύ», «ελαφρύ», «άπειρο» και άλλα τέτοια... μη πολωτικά και - κυρίως - ευγενικά.

Είπαμε, καλή η συναίνεση - π.χ. όταν ψηφίζουν μαζί Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή στην από κοινού, ολόπλευρη υποστήριξη του «μονόδρομου» της ΟΝΕ - αλλά μην ξεχνάμε, πως εκλογές, χωρίς τους γνωστούς σε όλους, ανούσιους δικομματικούς καυγάδες, δε γίνονται...

«Αϊ σιχτίρ» στον εμπαιγμό

Πάντως, για να μην τα ρίχνουμε όλα στον Κ. Σκανδαλίδη, πρέπει να σημειώσουμε και μερικά απ' όσα είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες. Πρώτος άρχισε ο Κ. Σημίτης, ο οποίος κατέφυγε στο παράδειγμα για το «καημένο το σκυλάκι», επιχειρώντας να αποδείξει πως η ΝΔ δεν έχει θέσεις. Ακολούθησε η ΝΔ, με την απάντηση - σύνθημα «εμείς με το σκυλάκι και αυτοί με τα σκυλάδικα». Μετά ακολούθησε το διάλειμμα της συναινετικής εκλογής του Κ. Στεφανόπουλου και τώρα, ξαναρχόμαστε και πάλι στα γνώριμα μονοπάτια του «ήλιου» και του «σκότους».

Προφανώς, θεωρούν αγέλη τις λαϊκές μάζες, τις οποίες, επομένως, μπορούν να εμπαίζουν και περιφρονούν επιδεικτικά και να υφαρπάζουν την ψήφο τους. Ταπεινή γνώμη μας είναι ότι τους χρειάζεται ένα «άι σιχτίρ» στην κάλπη. Ενα «άι σιχτίρ» κόκκινο.

«Ψήφισε» ο Μπερνς

Συνάντηση με δημοσιογράφους είχε προχτές ο Μπερνς στην πρεσβευτική κατοικία. Αν, δε, πιστέψουμε την «Ελευθεροτυπία», κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Αμερικανού πρέσβη με τους δημοσιογράφους, η κουβέντα έφτασε μέχρι τις εκλογές και τότε ήταν που ο κ.Μπερνς τους αποκάλυψε, ότι για τις ΗΠΑ, στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ ηττηθεί, τότε «θα ήταν πλήγμα η απώλεια του διδύμου Σημίτης - Παπανδρέου»!

Αυτά είπε ο Μπερνς. Εχετε μήπως καμία αμφιβολία τι «ψηφίζει» ο Αμερικανός πρέσβης;

Στο «λίμιτ απ» και τα ρουσφέτια

Ανοιξε για τα καλά ο χορός των προεκλογικών ρουσφετιών και ο καθείς ό,τι μπορεί κάνει για να ψαρέψει ψήφους. Αρκεί, να έχει τα... απαραίτητα. Ετσι σκεπτόμενος, καθώς φαίνεται, και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Χαραλάμπους, αρμόδιος για θέματα αγοράς, έπραξε αναλόγως. Κι έτσι, μετά την εκχώρηση 453 αδειών για πωλητές λαϊκών αγορών, τώρα ετοιμάζεται, όπως μάθαμε, να προκηρύξει ακόμα 100 - 150 άδειες. Η σχετική διαδικασία, λένε μάλιστα, θα ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές.

Να υποθέσουμε ότι εκείνοι που θα πάρουν τις άδειες θα είναι και ψηφοφόροι στη Β` Εκλογική Περιφέρεια της Αθήνας όπου εκλέγεται ο κύριος υφυπουργός;

Το ... μαγικό ραβδί

Δε γνωρίζει ή κάνει πως δε γνωρίζει, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων έχουν να λύσουν πολλά και σοβαρά προβλήματα στοιχειώδους επιβίωσης κι αυτός μας μιλά, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, για τα «πλεονεκτήματα» του ηλεκτρονικού εμπορίου;

Το ερώτημα μάς το απηύθυνε επαγγελματίας και αφορά τον υφυπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος, εγκαινιάζοντας τις προάλλες το «Κέντρο Εθνικής Υποδομής Ηλεκτρονικού Εμπορίου», μίλησε και πάλι για το... αγαπημένο του θέμα.

Μα τι πιστεύει, τέλος πάντων, η κυβέρνηση, ότι μπορούμε να φτιάχνουμε σελίδες στο Ιντερνετ; Κι αν τις φτιάξουμε, τι έγινε; Το μαγικό ραβδί που θα λύσει τα προβλήματα είναι ή θα γίνουν λιγότερες οι «αλυσίδες» των πολυεθνικών και θα μειωθεί το ξεζούμισμα από τις τράπεζες, συνέχισε ο αναγνώστης μας, λέγοντας κι άλλα πολλά ακόμη...

Τι λέτε, κ. υφυπουργέ, δεν έχει απόλυτο δίκιο;

Εις το όνομα του Χριστού!

Το ποσό του 1.125.000.000 θέλει - διαβάσαμε στον προχτεσινό Τύπο - να συγκεντρώσει ο Χριστόδουλος, για να διοργανώσει η Εκκλησία της Ελλάδας εκδηλώσεις που θα κρατήσουν, παρακαλώ, ένα χρόνο, για να εορτάσει τα 2000 χρόνια από τη γέννηση του Χριστού! Για το λόγο αυτό απευθύνεται ήδη - διαβάζουμε - σε ιδιώτες και αναζητά χορηγούς, ενώ προκήρυξε και διαγωνισμό, προκειμένου να επιλέξει εταιρία, που θα αναλάβει την προβολή των εκδηλώσεων..!

Καλά βρε... αθεόφοβοι, εσείς δε μας μάθατε ότι ο Χριστός γεννήθηκε εν φάτνη αλόγων; Οτι και τα δώρα των τριών μάγων δεν είχαν παρά συμβολικό χαρακτήρα; Οτι Χριστός θα πει σεμνότητα και ταπεινοφροσύνη;

Τόσα παιδιά πεθαίνουν γύρω σας από την πείνα, τόσοι άνθρωποι υποφέρουν, τόσα και τόσα σας έχουν καταμαρτυρήσει, επειδή δε βγάζετε μια δεκάρα από την τσέπη της Εκκλησίας ούτε για τους σεισμοπαθείς και σεις το ρίξατε στους χορηγούς και στις διαφημιστικές καμπάνιες και, μάλιστα, εις το όνομα του Χριστού;

Ενας αρκεί!

Ενας Κωστής,

σαφέστατα,

αρκεί

και περισσεύει

και πάει πολύ

στην πλάτη μας

και δεύτερος

ν' ανέβει!

Ενας αρκεί,

το είπαμε,

δεύτερος

πλεονάζει

και Κώστα άλλον

ο λαός

με τίποτε

δε βγάζει!

Ενας και τέρμα

ως εδώ

άλλον δε θέλει

η βάση

«πράσινος» Κώστας

ή και «μπλε»

... «Κώτσους»

δε θα μας πιάσει!


Ο οίστρος

Τι θα κάνουμε;

ΜΗΠΩΣ, ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, πρέπει να αναβάλουμε τις εκλογές; Μετά την απόφαση Αβραμόπουλου, πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά μάλλον. Διότι, αν δεν είναι σε κάποια λίστα - οποιαδήποτε - ένας τέτοιος φορέας εκσυγχρονισμού της πολιτικής ζωής του τόπου, τι θα απογίνουμε; Τι θα κάνουμε χωρίς το δήμαρχο; Ρωτάμε!

Δεν τον είδατε χθες με το «μπλέιζερ» και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο φόντο του τηλεοπτικού πλάνου (τον άλλο Καραμανλή, τον Κωστάκη, αφήστε καλύτερα, είναι φανερό από τη χθεσινή δήλωσή του πόσο τον υπολογίζει)... Τέλος πάντων, τι να πούμε; Κάντε ...πέτρα της καρδιά σας και προσέλθετε στις κάλπες, παρά τη ...μεγάλη αυτή απώλεια της επικείμενης πολιτικής αναμέτρησης. Θα επιβιώσουμε.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ του εκλογικού νόμου - που η κυβέρνησή του ψήφισε - ζήτησε χθες ο Μητσοτάκης από τον Σημίτη στη Βουλή, γιατί χρειάζεται, λέει, βελτίωση ο τρόπος που γίνεται η εξομάλυνση, για να μη χάνονται οι έδρες των κομμάτων από την πρώτη κατανομή!

Ακόμα και αν δεχτούμε ως αληθή τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη, ότι δεν είχε ...εντοπίσει το πρόβλημα, όταν ψήφιζε το νόμο, δύσκολα θα πειστούμε ότι προέρχεται από ειλικρινές ενδιαφέρον για την ...εκλογική δικαιοσύνη.

Αλλωστε, το πολύ κλέψιμο δε γίνεται με αυτό που ζήτησε ν' αλλάξει.

Βέβαια, να σημειώσουμε πως παραδέχτηκε ότι η «απόλυτη δικαιοσύνη», όπως είπε, σημαίνει τη θέσπιση της απλής αναλογικής. Αλλά, τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι οπαδοί του δικομματικού μονόδρομου, δεν ήταν ποτέ εραστές του απόλυτου...

Οταν πρόκειται, για τους άλλους, όμως. Για όσους βρίσκονται στην άλλη όχθη... Το απόλυτο το θέλουν μόνο για τους εαυτούς τους. Τα σα μα και τα μα μάσα τα, που 'λεγε κι ένα παλιότερο σατιρικό τραγουδάκι...

Πάντως, έγινε ακόμη μια φορά φανερό πως «δικαιοσύνη» - έστω και όχι απόλυτη - και εκλογές δεν πάνε «πακέτο», με το σημερινό καθεστώς. Οσο για τον Σημίτη, υποσχέθηκε διάλογο, αλλά για μετά τις εκλογές...

Αλλωστε, υπάρχουν και χειρότεροι εκλογικοί νόμοι...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ