Τρίτη 1 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ
Θα συγκρουστούμε με την πολιτική της ανεργίας

Του Αγι Παπαστεργίου, υποψήφιου δημάρχου Λάρισας

Η ανεργία αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στη Λάρισα, όπως επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Το 1997 οι καταγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 8.500, το 1998 έφτασαν στους 13.400, το 1999 στους 19.100 και το 2000 υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τους 21.000.

Πέρα από τη γενικότερη πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, που ευθύνεται γι' αυτό το τεράστιο πρόβλημα, η αύξηση της ανεργίας στη Λάρισα οφείλεται και σε λόγους, όπως:

  • Η αναγκαστική εγκατάλειψη της παραγωγικής διαδικασίας από μεγάλα τμήματα των μικρομεσαίων αγροτών, που αναζητούν εργασία στην πόλη.
  • Η μείωση της αγροτικής παραγωγής που έχει επιπτώσεις στις συνδεδεμένες με την αγροτική οικονομία επιχειρήσεις.
  • Η είσοδος πολυκαταστημάτων στην τοπική αγορά, που έκλεισε πολλά μικρά μαγαζιά.
  • Το κλείσιμο, ή η μεταφορά σε γειτονικές χώρες αρκετών βιομηχανικών επιχειρήσεων, κυρίως στον κλάδο «Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμός - Δέρμα».

Οσο, λοιπόν, συνεχίζεται η αντιαγροτική πολιτική, όσο πριμοδοτούνται οι επιχειρήσεις για να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, όσο συνεχίζεται το «χτύπημα» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ελπίδα για μείωση της ανεργίας δεν υπάρχει. Οι τοπικοί παράγοντες που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, κρύβουν από το λαό τις πραγματικές αιτίες που γεννούν την ανεργία, εξωραΐζουν την κατάσταση και προσπαθούν να δημιουργήσουν ψεύτικες ελπίδες στους άνεργους. Εκεί στοχεύουν και τα διάφορα προγράμματα δήθεν για την αντιμετώπιση της ανεργίας -όπως αυτό που υλοποιείται στη Λάρισα, μέσω του ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ.

Η λύση του κοινωνικού προβλήματος της ανεργίας περνάει μέσα από τον αγώνα για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, που εφαρμόζονται. Οι συνδυασμοί που στηρίζονται απ' τα κόμματα του δικομματισμού, δε δεσμεύονται ότι θα αντιπαλέψουν αυτές τις πολιτικές, αλλά μιλούν γενικά και αόριστα για προγράμματα, για ανάπτυξη, για οράματα. Ο συνδυασμός μας, όχι μόνο τις καταγγέλλει, αλλά βρέθηκε πάντα δίπλα στα λαϊκά στρώματα που αγωνίζονται κόντρα σ' αυτές τις πολιτικές.

Δηλώνουμε ότι ερχόμενοι ξανά στη Δημοτική Αρχή, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που έχει ο Δήμος για τη δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας και θ' αντισταθούμε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να «περάσει» τις νέες εργασιακές σχέσεις, όπως μερική απασχόληση, συμβάσεις έργου, Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης κ.ά. Θα βρεθούμε δίπλα στον αγροτικό κόσμο που αγωνίζεται, για να μείνει στα χωριά του, κοντά στους επαγγελματοβιοτέχνες που παλεύουν για να μην κλείνουν τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις τους, μαζί με εργαζόμενους και τους ανέργους στον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που γεννά την ανεργία και την εφαρμογή μιας άλλης, που θα έχει στο επίκεντρο τον εργαζόμενο και τα προβλήματά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ