Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Η μεγάλη πτώση το Μάη προμήνυμα ύφεσης;

Η μεγάλη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα Μάη, αν δεν αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο, ίσως και να δείχνει τα πρώτα σημάδια της επερχόμενης ύφεσης και για την ελληνική οικονομία, η οποία από μια σειρά ευνοϊκές συγκυρίες, ακόμα βρίσκεται έξω από τον υφεσιακό κύκλο που πλήττει μεγάλα τμήματα του πλανήτη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το μήνα Μάη, ως προς τον αντίστοιχο μήνα του 2001, η οικοδομική δραστηριότητα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σημείωσε μεγάλη πτώση 14,1%. Στον ιδιωτικό μόνο τομέα η πτώση ανήλθε στο 15,2%. Αντίθετα, στο πεντάμηνο Γενάρη - Μάη, η οικοδομική δραστηριότητα έχει θετικό πρόσημο, αν και η αύξηση κινείται σε μονοψήφια επίπεδα. Ετσι, σε σύγκριση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2001, εμφανίζει άνοδο 6,9%, ενώ η άνοδος αυτή στον ιδιωτικό τομέα περιορίζεται στο 3%.

Ο αυξημένος κύκλος εργασιών των οικοδομικών επενδύσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα το 2001, συνέβαλε κατά πολύ στη διατήρηση του ΑΕΠ σε υψηλά επίπεδα. Τυχόν αναστροφή της ανοδικής πορείας στην οικοδομή το 2002 θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στο ΑΕΠ. Πολύ μεγάλη μείωση των οικοδομικών επενδύσεων το μήνα Μάη σημειώθηκε στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας με 66,1% και ακολουθούν η περιφέρεια της Θεσσαλίας με 35,2%, η Ηπειρος με 34,6%, το Βόρειο Αιγαίο με 25,9%, η Δυτική Μακεδονία με 17,6%, η Αττική με 14,2%, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 9,2%, το νότιο Αιγαίο με 8%. Αντίθετα μεγάλη άνοδο 75% εμφανίζουν τα νησιά του Ιονίου, η Κεντρική Μακεδονία με 23,8%, η Κρήτη με 12,4%, η Δυτική Ελλάδα με 6,7% και η Πελοπόννησος με 4,1%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ