Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οχι στις τιμές «κάτω του κόστους»

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης καταψήφισε σχετική πρόταση κανονισμού που συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο

Επεξηγώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην έκθεση Beysen για την πρόταση κανονισμού σχετικά με τις πρακτικές προώθησης των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά, ο Κ. Αλυσσανδράκης ανέφερε τα εξής: «Ο κανονισμός που προτείνει η Επιτροπή στοχεύει στην άρση οποιονδήποτε περιορισμών έχουν επιβάλλει τα κράτη - μέλη σε αθέμιτους τρόπους προώθησης πωλήσεων (μείωση τιμών εκτός περιόδου εκπτώσεων, προσφορά δώρων, πωλήσεις κάτω του κόστους). Τέτοιοι περιορισμοί, π.χ., υπάρχουν στη χώρα μας με το Νόμο 2941/01 που απαγορεύει πωλήσεις κάτω του τιμολογιακού κόστους.

Η ρύθμιση αυτή έρχεται να ευνοήσει ακόμα περισσότερο τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του χρήματος και τη μονοπώληση της αγοράς από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, γιατί μόνον αυτές έχουν τη δυνατότητα να αυξάνουν τα συνολικά τους κέρδη ακόμα και αν σε κάποιες περιπτώσεις πωλούν κάτω του κόστους. Ταυτόχρονα, θα είναι καταστροφική για τους μικρομεσαίους εμπόρους, οι οποίοι ήδη έχουν υποστεί σοβαρότατο πλήγμα από την εφαρμογή της ενιαίας εσωτερικής αγοράς, αλλά και για τους καταναλωτές που θα είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην εξαπάτηση και θα υποστούν τις συνέπειες της μονοπώλησης της αγοράς.

Χαρακτηριστικό της αγωνίας της ΕΕ να προωθήσει άμεσα τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων είναι ότι επέλεξε τη μορφή του κανονισμού που εξασφαλίζει άμεση εφαρμογή, καθώς και το ότι η πρόταση δε συζητήθηκε με τους ενδιαφερόμενους και ειδικότερα με τις ΜΜΕ. Το όλο θέμα αποκαλύπτει ξεκάθαρα πώς εννοούν τον ανταγωνισμό στα πλαίσια της ενιαίας εσωτερικής αγοράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ