Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΖΙΡΟΣ ΙΟΥΝΗ
Η μερίδα του λέοντος στα πολυκαταστήματα

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, σχετικά με τους μεγάλους ωφελημένους από την αύξηση του τζίρου στην αγορά

Τα πολυεθνικά καταστήματα και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι από την άνοδο του τζίρου που παρατηρείται καθ' όλη την περίοδο του 2002, καθώς αυξάνουν συνεχώς τα μερίδια των πωλήσεών τους στην αγορά. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και για το μήνα Ιούνη του 2002, εξέλιξη η οποία καταδεικνύει πως ένα θετικό γεγονός (η αύξηση του τζίρου) μετατρέπεται σε όπλο επιβολής της επεκτατικής πολιτικής των πολυκαταστημάτων σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι τελευταίες, όχι μόνο δεν καρπώνονται κάποιο μερίδιο από τον αυξημένο τζίρο, αλλά αντίθετα, όπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για τις πτωχεύσεις, συνεχίζουν να περνούν δύσκολες μέρες...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), οι λιανικές πωλήσεις (τζίρος) το μήνα Ιούνη, ως προς τον αντίστοιχο μήνα του 2001, αυξήθηκαν σε ονομαστικούς όρους κατά 9,7%, ενώ σε μέσα επίπεδα (Γενάρης Ιούνης 2002/2001) παρατηρείται ονομαστική αύξηση 9%. Τη μερίδα του λέοντος από τη μεγάλη αυτή άνοδο του τζίρου, την καρπώνονται τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων και τα πολυκαταστήματα, τα οποία, σε σχέση με τον Ιούνη του 2001, οι πωλήσεις τους παρουσίασαν διψήφια ποσοστά αύξησης.

Ειδικότερα, τον Ιούνη του 2002, ως προς τον προηγούμενο Ιούνη του 2001, τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων παρουσίασαν αύξηση τζίρου 13,3% στο σύνολο της χώρας, 15,7% στην περιοχή της πρωτεύουσας και 7,9% στην περιφέρεια. Αντίστοιχα τα πολυκαταστήματα παρουσίασαν αύξηση τζίρου 13% στο σύνολο της χώρας. Ο κλάδος τροφίμων - ποτών παρουσίασε αύξηση τζίρου 8,8%, των φαρμάκων - καλλυντικών 11,4%, της ένδυσης - υπόδησης 3,3%, των επίπλων - ηλεκτρικών ειδών 4,8%, των βιβλίων - χαρτικών 11,5%, ενώ οι πωλήσεις εκτός καταστημάτων παρουσίασαν μείωση 13,7%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ