Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Πάνω από 1,5 τρισ. η φορολογική επιβάρυνση

Στα κυβερνητικά τρικ που εμφανίζουν δήθεν φοροελαφρύνσεις για τα εργαζόμενα νοικοκυριά και τους συνταξιούχους της χώρας αναφέρθηκε χτες ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας σχολιάζοντας τη λεγόμενη «φορολογική μεταρρύθμιση». Σύμφωνα με τον Δ. Τσοβόλα, οι δύο προηγούμενες φάσεις της «μεταρρύθμισης» και οι διάφορες κυβερνητικές αποφάσεις (τιμολόγια ΔΕΚΟ, τέλη κυκλοφορίας κλπ.) επιφέρουν τεράστια επιβάρυνση για τα λαϊκά στρώματα που ξεπερνά το 1,5 τρισ. δρχ. και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, εξαγγέλθηκαν «κρυφά» κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Αλλά και η τρίτη φάση των ρυθμίσεων που αφορά τη φορολογία εισοδήματος, συνέχισε ο Δ. Τσοβόλας, «δεν επιφέρει ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις με εξαίρεση αυτές που αφορούν του πολύτεκνους». Οι λόγοι γι' αυτό είναι οι εξής:

  • Η κυβέρνηση στην πραγματικότητα δεν αύξησε το αφορολόγητο ποσό, καθώς από το 1988 μέχρι σήμερα ίσχυαν δυο κατηγορίες αφορολόγητου (το πρώτο χωρίς αποδείξεις και το δεύτερο με δικαιολογητικά που αύξαναν σημαντικά τα αφορολόγητα όρια).
  • Πέρα για πέρα αναληθές είναι ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, με εισόδημα από μια μόνο πηγή, δε θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος, λόγω κατάργησης της υποχρέωσης να υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ υπενθύμισε ότι στους μισθωτούς και συνταξιούχους γίνεται παρακράτηση στην πηγή και ότι ο παρακρατούμενος φόρος είναι, συνήθως, μεγαλύτερος από τον οφειλόμενο. Ετσι αν καταργηθεί η υποχρέωση υποβολής δήλωσης, χωρίς να θεσπιστεί άλλο σύστημα επιστροφής φόρου, τότε το μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση θα επιβαρύνει φορολογικά τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
  • Η κατάργηση και η μείωση της έκπτωσης δαπανών μειώνει το αφορολόγητο με δικαιολογητικά, επομένως αυξάνει τη φορολογική επιβάρυνση και παράλληλα ενισχύει τη φοροδιαφυγή.
  • Τα μέτρα της κυβέρνησης δε συμβάλλουν στην ανάπτυξη και θα επιταχύνουν το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ