Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Στρατολόγηση» και «καλλιέργεια» χαφιέδων!

Η ΕΥΡΩΠΟΛ προσπαθεί στο έγγραφό της να κάνει τα πράγματα όσο πιο «λιανά» γίνεται. Τονίζεται λοιπόν: «Αυτό το έγγραφο θεσπίζει τα πρότυπα ακεραιότητας και επικεντρώνεται σε έναν αριθμό χρυσών κανόνων από την τήρηση των οποίων εξαρτάται η επιτυχημένη χρήση των Πληροφοριοδοτών»...

Μερικοί από τους ...«χρυσούς κανόνες» είναι οι κάτωθι:

α) «Οι Πληροφοριοδότες θα πρέπει να είναι πάντα κάτω από έλεγχο, ο οποίος να περιγράφεται με συντομία και με σαφήνεια σχετικά με τα νομικά πλαίσια της δραστηριότητάς τους».

β) «Ολοι οι Πληροφοριοδότες, οι Ελεγκτές (τους), οι Χειριστές (τους) και οι υπεύθυνοι τήρησης αρχείων πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι πάνω στα κατάλληλα πρότυπα».

γ) «Η οργανωμένη διαχείριση των Πληροφοριοδοτών απαιτεί την παροχή ανταμοιβών».

Επειδή το θέμα των «ανταμοιβών» είναι... κομβικόν, γι' αυτό στις αρμοδιότητες του «Χειριστή» (πρόκειται, όπως είπαμε, για έναν εκπαιδευμένο αξιωματικό, ο οποίος «έχει την ευθύνη για την καθημερινή επαφή με έναν πληροφοριοδότη και την αρχική αξιολόγηση των πληροφοριών, που παρέχονται σ' αυτόν από τον πληροφοριοδότη») είναι να εκτιμά «την κατάλληλη ανταμοιβή του Πληροφοριοδότη για τις προσπάθειές του» πέραν βεβαίως ότι πρέπει «να διασφαλίζει ότι ο πληροφοριοδότης (...) συμμορφώνεται κάθε στιγμή με τις παραμέτρους που ορίστηκαν με την ανάθεση του έργου», αλλά και «να εντοπίζει ευκαιρίες για στρατολόγηση Πληροφοριοδοτών»!

Σημειωτέον ότι πάνω από το «Χειριστή» υπάρχει και ο «Ελεγκτής», επίσης αξιωματικός, που πέραν της αρμοδιότητας για «τον έλεγχο και την εποπτεία της συμπεριφοράς Χειριστή - Πληροφοριοδότη», εντέλλεται παράλληλα να κάνει «την εκτίμηση των κατάλληλων ανταμοιβών», «να εποπτεύει τις αιτήσεις για πληρωμές και τα τρέχοντα έξοδα» και «να θέτει σε λειτουργία διαδικασίες για τον εντοπισμό... ευκαιριών για στρατολόγηση νέων Πληροφοριοδοτών και ανάπτυξη των υπαρχόντων»...

Πέραν του χειριστή και του ελεγκτή υπάρχει, βέβαια και ο «υπεύθυνος τήρησης αρχείου πληροφοριοδοτών». Αυτός πια εντέλλεται «να διατηρεί την ισχύ Αρχείου Πληροφοριοδοτών» και «να διασφαλίζει ότι οι τοπικές διαδικασίες εφαρμόζονται για την καταγραφή της καλλιέργειας Πληροφοριοδοτών».

«Καλλιέργεια πληροφοριοδοτών»! Πολύ ωραία ορολογία για την περιγραφή της κατασκευής χαφιέδων...

***

Πέραν των ανωτέρω «χρυσών κανόνων» που αναφέρθηκαν ήδη, υπάρχει επιπλέον στο έγγραφο και το κεφάλαιο με τους «χρυσούς κανόνες» που «ρυθμίζουν τη σχέση μεταξύ Χειριστών και του Πληροφοριοδότη». Μεταξύ αυτών των κανόνων περιλαμβάνονται οι εξής:

α) «Στην περίπτωση νεαρών ο ένας εκ των Χειριστών πρέπει να είναι του ίδιου φύλου με τον Πληροφοριοδότη»,

β) «Οι Ελεγκτές πρέπει να συναντούν τους Πληροφοριοδότες, για τους οποίους είναι υπεύθυνοι, σε τουλάχιστον ετήσια βάση».

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΥΡΩΠΟΛ, πρέπει «κάθε Αστυνομική δύναμη / Υπηρεσία να διατηρεί ένα Εθνικό Αρχείο Πληροφοριοδοτών», «κάθε Αστυνομική δύναμη / Υπηρεσία θα πρέπει να διατηρεί και έναν εθνικό και έναν τοπικό φάκελο(αρχείο), για κάθε Πληροφοριοδότη», όπου, εκτός των άλλων, θα πρέπει να τηρούνται «καταχωρίσεις της δραστηριότητας και της ανταμοιβής καθώς και επιχειρησιακά θέματα».

Μεταξύ άλλων, δε, στο αρχείο Πληροφοριοδοτών θα πρέπει να καταγράφεται: «Το ψευδώνυμο του πληροφοριοδότη», «επαρκείς λεπτομέρειες αναγνώρισης (των) χαρακτηριστικών (του)», «καταγραφή της ανταμοιβής του Πληροφοριοδότη», αλλά και «καταγραφή των συλλήψεων του Πληροφοριοδότη»...

Για όσους, πάντως, έλκονται από αυτά τα «Τζέιμς Μποντίστικα», η ΕΥΡΩΠΟΛ φροντίζει να κρατάει μια πισινή. Ετσι όπως αναφέρει «σε ορισμένες περιπτώσεις ο κίνδυνος για τον Πληροφοριοδότη που συνδέεται με την αποκάλυψη, θα είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατό του/της ή κατά πάσα πιθανότητα τον σοβαρό τραυματισμό»...

***

Στο έγγραφο καταγράφεται το σύστημα ενιαιοποίησης του συστήματος μεταξύ των κρατών - μελών. Οπως αναφέρεται, «η κωδικοποίηση που στέλνεται στην ΕΥΡΩΠΟΛ από το Εθνικό Κεντρικό Σημείο είναι μόνο ένας αριθμός (για παράδειγμα 123456789). Αυτός ο αριθμός αποθηκεύεται στη βάση δεδομένων με την ημερομηνία εισόδου στην ΕΥΡΩΠΟΛ, δύο γράμματα για το αιτούν Κράτος - Μέλος και ένα πεδίο για το λόγο της κωδικοποίησης (εάν παρέχεται αυτή η πληροφορία)».

Σε ό,τι αφορά στη «βάση δεδομένων της ΕΥΡΩΠΟΛ» αυτή μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει αναφορές για τους λεγόμενους «επικίνδυνους πληροφοριοδότες ή αναξιόπιστους πληροφοριοδότες (κατ' εκτίμηση μιας συγκεκριμένης χώρας)» καθώς και για το «ποιος θα χρησιμοποιηθεί σε εθελοντική βάση».

Προφανώς θα υπάρχουν και χαφιέδες... «ιδεολόγοι» που «εργάζονται» αμισθί...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ