Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Χαμίντ Καρζάι

Γρηγοριάδης Κώστας

Η απόπειρα κατά του Χαμίντ Καρζάι στην Κανταχάρ και η διπλή βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ φαίνεται πως θα αποτελέσουν την αφορμή προώθησης γενικότερων επιδιώξεων των δυνάμεων που στηρίζουν τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν. Ηταν, αν μη τι άλλο, εξόφθαλμο το ότι την ίδια ημέρα που έγινε η απόπειρα, ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, επανέφερε το σχέδιο «επέκτασης χωρικά και χρονικά της αποστολής» της ISAF, της διεθνούς δύναμης αρωγής για την ασφάλεια -η εντολή της οποίας, που λήγει το Δεκέμβρη, αφορά τη φρούρηση μόνον της πρωτεύουσας.

Πέραν της αναμενόμενης καμπάνιας συλλήψεων «υπόπτων» για τις δύο ενέργειες -που αποδίδονται από στελέχη της κυβέρνησης στην αλ Κάιντα και από τον Καρζάι στις εναπομείνασες στη χώρα πιστές στους Ταλιμπάν δυνάμεις-, ο κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου και υπουργός Οικονομίας, Ασράφ Γκάνι, τόνισε την πάγια θέση της κυβέρνησής του ότι «η παρουσία ανδρών της ISAF στις μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν θα επιφέρει μια φανταστική βελτίωση» στην κατάσταση της χώρας, όσον αφορά την ασφάλεια.

Βέβαια, στην κυβέρνηση του Καρζάι υπάρχουν ανδρείκελα και μαριονέτες, υπάρχουν όμως και αντιτιθέμενες επιδιώξεις -όπως του υπουργού Αμυνας Μοχάμεντ Φαχίμ, ο οποίος σε παλιότερες δηλώσεις του πρότεινε στο να μην επεκταθεί η παρουσία της διεθνούς δύναμης. Κάτι που η κυβέρνηση των ΗΠΑ απορρίπτει: οι πολέμαρχοι είναι ελάχιστα «ελέγξιμοι»...


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ