Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επικίνδυνοι πειραματισμοί με τη μητρότητα και την υιοθεσία

Τεράστιες οι ελλείψεις προσωπικού στο «Μητέρα», όπου δυο βρεφοκόμοι, ανά βάρδια, φροντίζουν για 13 - 14 παιδιά
Τεράστιες οι ελλείψεις προσωπικού στο «Μητέρα», όπου δυο βρεφοκόμοι, ανά βάρδια, φροντίζουν για 13 - 14 παιδιά
Τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης και της συρρίκνωσης των υπηρεσιών στην κοινωνική φροντίδα και την πρόνοια βιώνει καθημερινά το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», ο κύριος κρατικός φορέας πανελλαδικά, που ασχολείται με το σημαντικό τομέα της φροντίδας, υιοθεσίας και αναδοχής βρεφών, μαζί με τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας και το ΠΙΚΠΑ, βρίσκονται ουσιαστικά στον αέρα, μετά την ψήφιση του αντι - κοινωνικού νόμου 2646/98.

«Το "Μητέρα" υπολειτουργεί και υποβαθμίζεται καθημερινά», επισήμανε μιλώντας στο «Ρ» η Μαρία Πολίτη, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, μεταφέροντας την αγωνία όλων των εργαζομένων του Κέντρου για το παρόν και το μέλλον του. Τώρα, η κυβέρνηση έρχεται να δώσει στο «Μητέρα» τη χαριστική βολή, αφού στο σχέδιο νόμου που προωθείται για την Πρόνοια προβλέπεται ότι θα πάψει να υπάρχει ως αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και θα μεταφερθεί στο Γ' Περιφερειακό Σύστημα Υγείας (ΠεΣΥ).

«Το "Μητέρα" έχει εγκαταλειφθεί εν ονόματι μιας νομοθετικής αλλαγής. Δε γίνονται προσλήψεις προσωπικού από το 1995, δεν αντικαθίστανται ούτε αυτοί που αποχωρούν, ούτε καν οι εγκυμονούσες που λείπουν δυο χρόνια», τόνισε η Μ. Πολίτη.

Οι ελλείψεις προσωπικού στο βρεφοκομικό προσωπικό ξεπερνούν το 40% με αποτέλεσμα, σε κάθε ένα από τα εφτά λειτουργούντα τμήματα του Κέντρου - δυο τμήματα παραμένουν κλειστά - δυο βρεφοκόμοι να έχουν τη φροντίδα 13 - 14 παιδιών. Η λειτουργία του Κέντρου γίνεται ακόμα πιο δύσκολη τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού οι εργαζόμενοι δεν καταφέρνουν να πάρουν τις ημέρες άδειας που δικαιούνται, ενώ όσοι παραμένουν στο «Μητέρα» εργάζονται με εξοντωτικούς ρυθμούς. Οι ελλείψεις αυτές, σε συνδυασμό με την απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο, θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν οι εργαζόμενοι για να μη συμβεί τίποτα.

Πέραν των άλλων υποβαθμίζεται ο τεράστιος κοινωνικός ρόλος του «Μητέρα» στον τομέα της φροντίδας, της υιοθεσίας και της αναδοχής. Ενδεικτικό είναι ότι στο «Μητέρα» έχουν απομείνει 11 κοινωνικοί λειτουργοί, από 24 που προβλέπονται, ενώ για το τμήμα αναδοχής υπάρχουν μόνο δυο κοινωνικοί λειτουργοί για την επίβλεψη 120 παιδιών. «Εχουμε οδηγηθεί στο να προσφέρουμε στα παιδιά φαγητό, ύπνο και άλλαγμα. Δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε το πιο σημαντικό: Ουσιαστική φροντίδα, ψυχολογική υποστήριξη, δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες τους», υπογραμμίζει η Μ. Πολίτη.

Οι ελλείψεις αυτές οδηγούν και σε απαράδεκτες καθυστερήσεις στις διαδικασίες του κέντρου, που έχουν σαν συνέπεια την παραμονή βρεφών στα μαιευτήρια για διάστημα που ξεπερνά τους έξι μήνες έως ότου εισαχθούν στο Ιδρυμα για προστασία.

Προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις και στην Πρόνοια

Σε αυτό το φόντο έρχεται το νέο σχέδιο νόμου, το τέταρτο των τελευταίων πέντε χρόνων. «Το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του "Μητέρα" εκτιμά ότι με όσα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την Πρόνοια, θα έρθει ακόμα περισσότερη διάλυση στο χώρο. Απώτερος σκοπός τους είναι να ιδιωτικοποιήσουν τμήματα της Πρόνοιας», τονίζει σχετικά η Μ. Πολίτη.

«Εμείς ως σωματείο, καταλήγει, αντιδρούμε στην υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της Πρόνοιας, ειδικά για τον ευαίσθητο τομέα της υιοθεσίας, αναδοχής. Αγωνιζόμαστε για δωρεάν δημόσια ισότιμη Πρόνοια για όλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ