Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε τροχιά εγκατάλειψης και ο ΕΟΠ

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μεταφέρονται οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μεταφέρονται οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
Η σταδιακή κατάργηση των Κέντρων Φροντίδας Οικογένειας (ΚΕΦΟ), η αποψίλωση υπηρεσιών από το απαραίτητο προσωπικό, η ιδιωτικοποίηση τομέων της ευθύνης του, είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΕΟΠ).

Στην ευθύνη του ΕΟΠ βρίσκονται αυτή τη στιγμή 8 Παιδουπόλεις για παιδιά ηλικίας 3 - 18 ετών που προέρχονται από οικογένειες σε κρίση, τα ΚΕΦΟ, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Οικογένειας, Γραμμή Αμεσης Κοινωνικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης, Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης, Κέντρα Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών, Οικοτεχνικές μονάδες και, στα πλαίσια του ΕΟΚΦ, μέρος των «περίφημων» Κέντρων Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης ΑμΕΑ (ΚΕΚΥΚΑμΕΑ) που χιλιοδιαφημίστηκαν από την κυβέρνηση, αλλά δε λειτούργησαν ποτέ. Η επικράτηση τής πολιτικής που θέλει την πρόνοια να αντιμετωπίζει μόνο τους εξαθλιωμένους, τους ανθρώπους σε έξαρση ή κρίση, οδήγησε στη σταδιακή υποβάθμιση και συρρίκνωση των υπηρεσιών με σημαντικό κοινωνικό έργο, στην εγκατάλειψη της πρόληψης.

Τα ΚΕΦΟ που εδρεύουν σε σχετικά υποβαθμισμένες αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας, προσφέροντας προγράμματα στήριξης της οικογένειας, προγράμματα αναδόχων οικογενειών, επιμόρφωσης, ενισχυτικής διδασκαλίας, απασχόλησης παιδιών, γυναικών, ατόμων τρίτης ηλικίας, συρρικνώθηκαν τα τελευταία χρόνια δραματικά. Στο διάστημα από το 1998 μέχρι και σήμερα έχουν κλείσει συνολικά 183 ΚΕΦΟ, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού και κονδυλίων. Εξακολουθούν να λειτουργούν 123 σε αγροτικές περιοχές, 36 σε αστικές περιοχές και 23 σε αγροτικές περιοχές που ονομάζονται «Χώροι ευθύνης» και λειτουργούν σε περιστασιακή βάση από ΚΕΦΟ γειτονικών οικισμών. Η περιοριστική πολιτική έχει οδηγήσει στην περικοπή και των δραστηριοτήτων που ανέπτυσσαν τα ΚΕΦΟ, ενώ τώρα, στο νέο σχέδιο νόμου σχεδιάζεται η μεταφορά τους στους δήμους, χωρίς βεβαίως τα απαραίτητα κονδύλια και τις άλλες προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση και την ποιότητα της λειτουργίας τους.

«Με τη μεταφορά των ΚΕΦΟ και άλλων αρμοδιοτήτων σε περιφερειακά όργανα και στους δήμους παύει να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για την πρόνοια και άρα καθολικότητα και ισότητα στις υπηρεσίες, αφού κάθε τοπική αρχή θα εφαρμόζει τα διάφορα προγράμματα κατά το δοκούν και χωρίς εξασφαλισμένα κονδύλια», σχολίαζαν εργαζόμενοι του ΕΟΠ.

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί και στις Παιδουπόλεις του ΕΟΠ. Οι περισσότερες από αυτές στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια και αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στελέχωσης και ιδίως σε βοηθητικό προσωπικό. Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα καθώς την τελευταία πενταετία έκλεισαν τα Ιδρύματα ανηλίκων παραβατών και, απουσία άλλων δομών που να μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα παιδιά, οι εισαγγελείς τα κατεύθυναν στις Παιδουπόλεις. Η φύλαξη μάλιστα των χώρων αυτών ανατέθηκε σε ιδιωτικές εταιρίες σεκιούριτι, κάτι που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις, αφού οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν έχουν την ευαισθητοποίηση που πρέπει να έχει ένας προνοιακός υπάλληλος. Σημειώνεται, ότι στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων και στην Πρόνοια, τις υπηρεσίες καθαριότητας ανέλαβαν και εδώ ιδιωτικά συνεργεία.

Προς κατάργηση οδεύουν οι σχολές οικοτεχνίας του ΕΟΠ που αποτέλεσαν σημαντική στήριξη για οικογένειες σε ορεινές και φτωχές αγροτικές, προσφέροντάς τους ένα ενισχυτικό εισόδημα.

Οσο για τα περίφημα ΚΕΚΥΚΑμΕΑ δε λειτούργησαν ποτέ. Οι χώροι που θα στεγαστούν βρέθηκαν, τα ευρωπαϊκά κονδύλια απορροφήθηκαν αλλά οι λιγοστοί εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν για τη λειτουργία τους περιμένουν ακόμα τον απαραίτητο εξοπλισμό και επαρκές προσωπικό για να ξεκινήσουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ