Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Τα κεφάλια έξω!

Ολα συνηγορούν, όλα επιτάσσουν, όλα - και όλοι - διατάσσουν, τα κεφάλια μέσα. Εμείς λέμε τα κεφάλια έξω! Ούτε την ακρίβεια πρέπει να ανεχτούμε, ούτε την ανεργία, ούτε τους μισθούς πείνας, ούτε την περιστολή των ελευθεριών, ούτε τις χαμηλές συντάξεις, ούτε την ανασφάλεια, ούτε την ηττοπάθεια, ούτε, προπαντός, την άποψη ότι ο κόσμος μένει ακίνητος. Στους χειμώνες που μας υπόσχονται - και μας απειλούν - εμείς τους απαντάμε με ένα ατέλειωτο καλοκαίρι... Με ένα καλοκαίρι που δεν τελειώνει με το τέλος του Αυγούστου... Τους απαντάμε, και σας καλούμε να τους απαντήσετε και εσείς, με μια ζωή μέσα στη χαρά και στους αγώνες. Μια ζωή που οι εποχές θα είναι μόνον υπόθεση της φύσης. Που δε θα στέκονται αφορμή για καινούρια αντιλαϊκά μέτρα, για μέτρα που χώνουν τον άνθρωπο βαθύτερα στην απελπισία.

Τα κεφάλια μέσα, την ουρά στα σκέλια! Αυτοί δε ζητάνε πολίτες, αυτοί ζητάνε υπηκόους. Ζητάνε καταναλωτές. Ζητάνε άβουλα πλάσματα που δε θα θυμώνουν και δε θα οργίζονται. Εμείς τους απαντάμε: «Ελεύθερος και δούλος, πατρίκιος και πληβείος, βαρόνος και δουλοπάροικος, μάστορας και κάλφας, καταπιεστής και καταπιεζόμενος», είναι αντίθετα πράγματα και βρίσκονται «σε αδιάκοπτο αγώνα». Σε έναν αγώνα που τελειώνει μόνον όταν «ολοκληρωθεί ένας επαναστατικός μετασχηματισμός ολόκληρης της κοινωνίας ή με την από κοινού καταστροφή των τάξεων που αγωνίζονται».

Τα κεφάλια έξω, λοιπόν! Τα καλοκαίρια δεν τελειώνουν τον Αύγουστο! «Η ιστορία όλων των ως τώρα κοινωνιών είναι η ιστορία των ταξικών αγώνων», γράφει το Κομμουνιστικό Μανιφέστο. Και η δική μας περίοδος δεν αποτελεί εξαίρεση στην ιστορία του κόσμου. Και εμείς έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε αυτόν τον «αδιάκοπτο» αγώνα μέχρι να «ολοκληρωθεί ο επαναστατικός μετασχηματισμός». Ο,τι σχήματα και ό,τι προσχήματα και να παρουσιάζουν, η ουσία παραμένει η ίδια. Τα μέσα παραγωγής παραμένουν στα χέρια των ολίγων. Και αυτό δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε φυσικό, ούτε, βέβαια, αιώνιο.

Τα κεφάλια έξω, λοιπόν, για να αλλάξει ο κόσμος. Ο άνθρωπος δε γεννήθηκε να τρέχει πίσω από τη δεκάρα για να συμπληρώσει την τροφή του. Δε γεννήθηκε να λιώνει στις ουρές των κλειστών εργοστασίων. Δε γεννήθηκε να στέκεται μακριά από τη γνώση, από τη μόρφωση, από τη σιγουριά, από τα αγαθά που προσφέρει η φύση και ο άνθρωπος. «Ο πάπας και ο τσάρος, ο Μέτερνιχ και ο Γκιζό», ο Μπλερ και ο Μπους, ο Σημίτης και ο Καραμανλής, «οι γάλλοι Ριζοσπάστες και οι γερμανοί αστυνομικοί», οι πράσινοι και οι ροζ σοσιαλιστές, οι «μεταρρυθμιστές» και «εκσυγχρονιστές», οι οπαδοί του εφικτού, όλοι ετούτοι οι ισμοί... «ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία», για να μην κουνηθεί φύλλο. Μαλώνουν, τάχα, μεταξύ τους - κάνοντας σκόπιμη φασαρία - για να τραβήξουν αλλού την προσοχή. Ομως το ερώτημα παραμένει. Είναι ετούτη η ζωή ζωή για ανθρώπους;

Οσοι, λοιπόν, πιστεύουν στα ατέλειωτα καλοκαίρια. Οσοι πιστεύουν πως τα κεφάλια των ανθρώπων δεν πρέπει να χωθούν ποτέ «μέσα». Οσοι, τελικά, πιστεύουν πως η ζωή ανήκει σε αυτούς που αγωνίζονται να την αλλάξουν, ο χειμώνας - με όποια έννοια της λέξης χειμώνας - που έρχεται, ανοίγει καινούριους δρόμους! Οι «διακοπές» τέλειωσαν. Και οι ανοχές επίσης. Ο «αδιάκοπτος» αγώνας απαιτεί τα κεφάλια έξω. Εξω στον αέρα. Στους δρόμους. Στα πεζοδρόμια!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ