Κυριακή 4 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη σκιά της τρομοκρατίας

Eurokinissi

Συμπληρώθηκε ένας και πλέον μήνας από την προαναγγελθείσα έναρξη της εγχώριας αντιτρομοκρατικής εκστρατείας. Το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να μην ήταν αρκετό για τις διωκτικές αρχές να ολοκληρώσουν την «εξάρθρωση της 17Ν», αλλά ήταν κάτι παραπάνω από αρκετό για να διαφανούν οι «παράπλευροι» στόχοι της και να καταδειχτεί ότι πρόκειται για μια επιχείρηση που στο όνομα της τρομοκρατίας στοχεύει κατευθείαν στην τρομοκράτηση και καθυπόταξη του ελληνικού λαού.

Ταυτόχρονα όμως στο διάστημα αυτό φάνηκε και άλλη όψη: Ο ελληνικός λαός όχι απλά είναι δύσπιστος και επιφυλακτικός απέναντι σε διάφορα σενάρια που του σερβίρουν μέσω των «διαρροών» από το «συντονιστικό κέντρο» της Αντιτρομοκρατικής, αλλά αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια καλοσχεδιασμένη επίθεση ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες του, προκειμένου να παραλύσουν τους λαϊκούς αγώνες και την αντίσταση στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Ενας πρόχειρος απολογισμός για τον πρώτο μήνα της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας», η οποία ενορχηστρώνεται από τη CIA, τη Σκότλαντ Γιαρντ (αίφνης μεταμορφώθηκαν σε φίλους και προστάτες) και τις εγχώριες διωκτικές αρχές, είναι αρκετά «αποκαλυπτικός» τόσο για τους επιδιωκόμενους στόχους, αλλά κυρίως για το τι θα επακολουθήσει, αν αφεθούν ανενόχλητοι να τους «φέρουν σε πέρας».

Κατ' αρχήν είναι ορατά τα σημάδια μιας αντιδραστικής αναδίπλωσης με όχημα την τρομο-λαγνεία. Η γενικότερη ατμόσφαιρα δηλητηριάζεται καθημερινά από μια ύπουλη και ασίγαστη πλύση εγκεφάλου που παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Επί σκηνής (διάβαζε τηλεπαράθυρα) έχουν επιστρέψει θριαμβευτικά νοσταλγοί ή υπηρέτες της χούντας, και άλλοι παρόμοιοι, φαντάσματα που ο λαός είχε βάλει στη γωνία και αναγορεύονται σε «έγκυρους» τιμητές και εισαγγελείς του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Ορκισμένοι αντικομμουνιστές και φανατικοί εχθροί των δικαιωμάτων του λαού και της κοινωνικοπολιτικής του δράσης, εξαγνίζονται μέσα από τον «τρομοπόλεμο», εκτοξεύοντας παράλληλα λάσπη και σκουριά. Αντίθετα όσοι συμμετείχαν στην αντίσταση κατά της χούντας στη χώρα και τους μεγάλους λαϊκούς αγώνες της μεταπολίτευσης πασχίζουν να τους υποχρεώσουν να απολογούνται και να αποδεικνύουν ότι δεν υποθάλπουν... τρομοκράτες!

Τα ίδια τα ΜΜΕ, σχεδόν στο σύνολό τους, συμμετέχοντας σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκστρατεία, έχουν μετατραπεί σε ανακριτές και λαγωνικά της Αντιτρομοκρατικής, αξιώνοντας ξεδιάντροπα δηλώσεις νομιμοφροσύνης στο καθεστώς και αποκήρυξης των «εχθρών» του και αδιαφορώντας επιδεικτικά για τη σπίλωση ανθρώπων και την παραβίαση στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων.

Ολοένα και περισσότερο κλιμακώνεται η επίθεση σε όσους τολμούν έστω και μιλούν για δικαιώματα, η οποία συνοδεύεται με καλλιέργεια κλίματος άκριτης αποδοχής των όσων λένε οι «Αρχές» και πειθήνιας υποταγής στις εντολές τους.

Ταυτόχρονα έχει τεθεί στο στόχαστρο κάθε τι αριστερό, με την έννοια της αμφισβήτησης του καπιταλισμού και της αντίστασης στη «νέα τάξη». Η δημόσια «διαφωνία» του Κ. Σημίτη με το στιγματισμό της Αριστεράς, περισσότερο ως άλλοθι λειτουργεί, αφού συνεχίζεται η ενοχοποίηση και ο εξοβελισμός της επιστημονικής κοσμοθεωρίας της εργατικής τάξης, του μαρξισμού - λενινισμού, της επαναστατικής ιδεολογίας, ως «αστείρευτης πηγής» της τρομοκρατίας. Στο στόχαστρο αυτής της βρώμικης επίθεσης, που εκδηλώνεται ολοένα και πιο απροκάλυπτα, βρίσκεται η αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, οι κομμουνιστές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της πάλης, αφού σηκώνουν το βάρος της οργανωμένης αντίστασης, έχοντας μπει για τα καλά στο μάτι των αφεντικών της «νέας τάξης».

Μέσα σε αυτό το κλίμα νομιμοποιείται βέβαια η εφαρμογή του τρομονόμου, ενώ διευκολύνεται η ψήφιση και νέου (τρομονόμου) το φθινόπωρο ή χειμώνα, ο οποίος ευθέως ποινικοποιεί τους ίδιους τους μαζικούς αγώνες των εργαζομένων.

Ενταση της τρομο-λαγνείας

Το προπαγανδιστικό παραλήρημα και η τρομοκράτηση του κόσμου στοχεύει, εκτός των άλλων, στην καθήλωση των λαϊκών αγώνων, ώστε να περάσει ανενόχλητη ή με ελάχιστες απώλειες η νεοφιλελεύθερη επέλαση. Η κυβέρνηση μαζί και η ηγεσία της ΝΔ προωθούν αυτό το διάστημα δραστικές περικοπές κοινωνικών δαπανών, ένταση της λιτότητας, ξεκλήρισμα της αγροτιάς, απελευθέρωση της ασυδοσίας του κεφαλαίου και μετατροπή των χώρων δουλιάς σε σύγχρονα θυσιαστήρια του κεφαλαίου κ.ο.κ. Ολα αυτά περνούν κυριολεκτικά υπό τη «σκιά της τρομοκρατίας», η οποία δεν πρόκειται βέβαια να σταματήσει στο ορατό μέλλον.

«Εγγύηση» γι' αυτό είναι ότι έχει «δεθεί» με τον τρομοπόλεμο των αφεντικών της «νέας τάξης» ενάντια στους λαούς, ο οποίος αυτό το διάστημα στρέφει την πολεμική μηχανή του ενάντια στο λαό του Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ήταν κάτι παραπάνω από σαφής, όταν δήλωνε τις προάλλες ότι οι συλλήψεις μελών της «17Ν» «αποτελούν μόνο ένα μέρος των σημαντικών κινήσεων που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί και θα εμβαθύνει καθώς πλησιάζουμε προς τους Αγώνες του 2004.

Η προκήρυξη που «έσκασε» τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης ήρθε την κατάλληλη στιγμή: Την ώρα που η «17Ν», σύμφωνα με τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, βρισκόταν στον Κορυδαλλό, κάποιοι ανέλαβαν να τη «νεκραναστήσουν». Ακριβώς γιατί τους είναι απολύτως απαραίτητη η ύπαρξη τέτοιου «εχθρού» για τη δικαιολόγηση της συνέχισης της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας. Η κυβέρνηση θα συνεχίζει βέβαια να ισχυρίζεται ότι η «εξάρθρωση της 17Ν» βασικά φτάνει στο τέλος της, αλλά «κάποιοι» φρόντισαν να αποδείξουν το αντίθετο «ελευθερώνοντας» το «φάντασμά» της. Πρόκειται βέβαια για εκείνους που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κατασκευάζουν τρομοκρατικές οργανώσεις (και όχι μόνο να γράφουν τις προκηρύξεις τους), ακριβώς γιατί η τρομοκρατία είναι το αγαπημένο τους όπλο για να κάθονται στο σβέρκο των λαών.

Αντί επιλόγου: Οι εμπνευστές της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας θα είναι φυσικά ικανοποιημένοι αν γίνει η επέμβαση στο Ιράκ και δε γίνουν αντιιμπεριαλιστικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις και γενικά «δεν κουνηθεί φύλλο». Δε θα είναι όμως πρώτη φορά που θα νιώσουν έκπληξη.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ