Κυριακή 4 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17Ν»
Για ποιον παίζεται αυτό το έργο;

Eurokinissi

Κινηματογραφικές μεταφορές κρατουμένων στον Κορυδαλλό, αστυνομικοί ζωσμένοι με τα φισεκλίκια, με προτεταμένα τα όπλα και φορώντας κουκούλες, οχήματα παντός εδάφους, αυτοκινητοπομπές που για να κινηθούν έκλειναν οι δρόμοι... Ηταν το θέαμα που κυριάρχησε και αυτή τη βδομάδα στα τηλεοπτικά κανάλια. Ο τηλεθεατής παρακολουθεί, αυτό που οι πολιτικές, διωκτικές, δικαστικές αρχές και τα «δημοσιογραφικά τους όργανα» εμφανίζουν. Μια εικόνα πολέμου, όπου το ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος εξαρθρώνει τη λεγόμενη τρομοκρατία.

Στο θέαμα προστέθηκε και μια προκήρυξη. Εφερε το αστέρι της «17Ν». Με αυτόν τον τρόπο ο ή οι συντάκτες της κέρδισαν το δικό τους «χρόνο δημοσιότητας». Βέβαια, αυτοί δεν παρέλειψαν να εξαπολύσουν «επίθεση» εναντίον όσων ενέχονται σ'αυτές τις διαδικασίες. Μάλιστα, τους χαρακτήρισαν «γελοίους, άσχετους» οι οποίοι με «τσιρίδες, "αναλύσεις" κουράζουν και εξοργίζουν τον σκεπτόμενο πολίτη». Φαίνονταν σαν οι χαρακτηρισμοί ν' αφορούσαν τους ίδιους. Αλήθεια, ποιος ώθησε σ' αυτή την επανεμφάνιση και ποιον ή ποιους βόλευε; Οι τρομολάγνοι βρήκαν ένα ακόμη αντικείμενο ενασχόλησης.

Ολα αυτά κάνουν πολλούς πολίτες να είναι επιφυλακτικοί και καχύποπτοι απέναντι στην όλη υπόθεση, αφού είναι γνωστό ότι η δράση της τρομοκρατίας αυτά τα χρόνια δικαιολόγησε τη δημιουργία του «τρομονόμου», υπέθαλψε το κλίμα της καταστολής και αποπροσανατόλισε την κοινή γνώμη. Η τελευταία άκουσε και διάβασε έναν πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης να λέει ότι το 1984 «η άποψη που επικρατούσε ήταν πως η CIA έπρεπε να ήταν μέσα στην 17Ν, όχι ότι τη δημιούργησε. Κι έχω την εντύπωση ότι ήταν πολύ εύκολο να μπει». Επίσης διάβασε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι υπάρχει διαπλοκή της «17Ν» με τις σύγχρονες εκφράσεις της σκοτεινής παρακρατικής ακροδεξιάς και ότι η κυβέρνηση έχει αποσύρει την ΕΥΠ από τις έρευνες για την τρομοκρατία, διότι όλα τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε το μηχανισμό ακύρωσης κάθε ερευνητικής προσπάθειας.

Σαν προδιαγεγραμμένη πορεία

Οι εξελίξεις της βδομάδας που πέρασε άρχισαν τη Δευτέρα με τη μεταφορά στα ειδικά κελιά των φυλακών Κορυδαλλού των πρώτων οκτώ κατηγορουμένων. Ηταν οι Χριστόδουλος Ξηρός, Διονύσης Γεωργιάδης, Βασίλης Ξηρός, Θεολόγος Ψαραδέλλης, Βασίλης Τζωρτζάτος, Ηρακλής Κωστάρης, Κώστας Καρατσώλης και Θωμάς Σερίφης. Για τις συνθήκες κράτησής τους ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος χαρακτήρισε ανακριβέστατους τους ισχυρισμούς «που διατυπώθηκαν περί δήθεν δημιουργίας λευκών κελιών ή περί δήθεν τοποθέτησης σχετικών μηχανισμών για την παρακολούθηση των κρατουμένων από κρυφές κάμερες». Παράλληλα ολοκληρώθηκε η απολογία του Σάββα Ξηρού, στην οποία μίλησε στον εισαγγελέα Γιάννη Διώτη για όλα τα χτυπήματα της «17Ν» και τους εκτελεστές. Δήλωσε δε, ότι σε ένα - δυο χρόνια θα σταματούσε, γιατί είχε κουραστεί...

Την Τρίτη, με τον ίδιο κινηματογραφικό τρόπο, μεταφέρθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού οι Αλέκος Γιωτόπουλος, Παύλος Σερίφης και Κώστας Τέλιος. «Το Βήμα» φιλοξενεί συνέντευξη του Γιάννη Σερίφη, ο οποίος δήλωσε ότι από την ίδια του τη δράση δε συμφωνεί με την πρακτική της «17Ν». Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε στη σύνταξη ποιων προκηρύξεων χρησιμοποιήθηκε η ηλεκτρική γραφομηχανή που είχε βρεθεί στο κρησφύγετο της οδού Πάτμου 84, καθώς και πού χρησιμοποιήθηκαν ένα πιστόλι, ένα υποπολυβόλο κι ένα κυνηγετικό όπλο.

Την Τετάρτη «έσκασε μύτη» προκήρυξη με το σήμα της «17Ν». Ηταν διαφορετικό από το συνηθισμένο, το κείμενο είχε γραφτεί σε ηλεκτρική γραφομηχανή και ανέφερε ότι στα ευρήματα του κρησφύγετου στην οδό Δαμάρεως 73 υπήρχαν βίντεο και φωτογραφίες που αφορούσαν τον Κ. Περατικό. Η Ασφάλεια υποστήριξε ότι δεν είχε εντοπίσει τέτοια ευρήματα, ενώ η γνησιότητα της προκήρυξης δεν ήταν δυνατόν να πιστοποιηθεί από κανένα στοιχείο. Η προκήρυξη προανήγγειλε επιχειρήσεις που θα έχουν στόχο την ανταλλαγή κρατουμένων, εάν δεν υπάρξει «διάφανη» δίκη, δίνοντας έτσι το... σήμα για ένταση των μέτρων εκείνων που πρέπει να πάρει το κράτος για να πατάξει την «τρομοκρατία». Φυσικά ο κρατικός οδοστρωτήρας θα παρασύρει ατομικές ελευθερίες, αλλά μπροστά στο... αγαθό της ασφάλειας όλα επιτρέπονται. Με τις απειλές κατά των δικαστών δικαιολογεί και το μέτρο του «τρομονόμου», που κατάργησε τους ενόρκους από τις δίκες που αφορούν την τρομοκρατία, αποβάλλοντας το λαϊκό στοιχείο από την απονομή της δικαιοσύνης.

Στο κείμενο γίνεται αναφορά για τους τέσσερις κύκλους της «17Ν» και αναφέρεται ότι το χτύπημα του ενός δε «ματαιώνει τίποτα». Αρα ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί». Θα υπάρξουν κι άλλοι γύροι. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι δεν καταβάλλεται καμιά προσπάθεια να δειχτεί στις αρχές ότι δεν υπάρχει σοβαρό πλήγμα στη φερόμενη ως οργάνωση, μια πρακτική συνηθισμένη από «οργανώσεις» ή οργανώσεις που καταφεύγουν στην ένοπλη πολιτική βία, αφού παραδέχεται ότι δέχτηκαν χτύπημα, αλλά είναι ακόμη ζωντανοί.

Επίσης την ίδια μέρα ασκήθηκε δίωξη κατά του Σάββα Ξηρού για 85 τρομοκρατικές ενέργειες της «17Ν». Δίωξη ασκήθηκε και κατά του καταζητούμενου Δ. Κουφοντίνα. Για τον τελευταίο οι αρχές διαρρέουν ότι είναι οπλισμένος κι επικίνδυνος. Οτι μπορεί με λίγους συνεργάτες του ν' ανασυστήσει την «17Ν». Οτι είναι άσος στις μεταμφιέσεις. Αλλά ταυτόχρονα πύκνωσαν και οι «διαρροές» περί σχέσεων του Κουφοντίνα με την ΕΥΠ και όχι μόνο. Οι μυστικές υπηρεσίες λοιπόν διαπλέκονται με την τρομοκρατία. Και ας συκοφαντήθηκε επίσημα και δημοσιογραφικά αυτή η πολιτική εκτίμηση και όσοι την εκφράζουν. Αλλωστε το 'χει πει με τον πιο επίσημο τρόπο ο πατέρας Μπους. Η CIA είχε δικούς της πράκτορες σε τρομοκρατικές οργανώσεις για λόγους εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ (βλέπε στο σημερινό «Ριζοσπάστη», σελ. 6).

Την Πέμπτη συλλαμβάνεται ο Σωτήρης Κονδύλης, που οι αρχές τον φέρουν ως εκτελεστή της «17Ν». Παράλληλα ορισμένα δημοσιεύματα συνδέουν την «17Ν» ακόμα και με κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος, ειδικά σε υποθέσεις εκβιασμού επιχειρηματιών. Η Αστυνομία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο Σ. Κονδύλης κατηγορείται για συμμετοχή σε τέσσερις ενέργειες της «17Ν». Την Παρασκευή συνεχίζεται το σόου των καναλιών και όχι μόνο για τις επιτυχίες στην πορεία της «εξάρθρωσης», φροντίζοντας να ενισχύεται η καθημερινή δόση της τρομο-λαγνείας. Αλλωστε το έχουμε ξαναπεί. Τούτη η ιστορία, που εξελίσσεται με απαραίτητο εργαλείο τα κανάλια, στόχο έχει τις λαϊκές συνειδήσεις. Την καλλιέργεια της ψυχολογίας της τρομο-υποταγής. Το χρειάζεται η άρχουσα τάξη, το χρειάζεται η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων σαν εργαλείο χτυπήματος των λαών ιδιαίτερα μπροστά στα σχέδια που εξυφαίνονται για νέες επεμβάσεις και πολεμικές αναφλέξεις. Και το Ιράκ βρίσκεται ήδη άμεσα στο στόχαστρο.


Γ. Α


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ