Κυριακή 21 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κυκλοφόρησε η ΚΟΜΕΠ

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απάντησε στον πανεργατικό αγώνα απόκρουσης της αντιασφαλιστικής επίθεσης του κεφαλαίου με τη βαρβαρότητα της κρατικής καταστολής, χαρακτηριστικό της περιόδου που διανύουμε.

Η άρχουσα τάξη, μπροστά στην ένταση της ταξικής πάλης, όντας, από θέση ισχύος, αλλά και αδίστακτη, κυνική και απάνθρωπη ρίχτηκε στην ταχεία οικοδόμηση νέων κρατικών και διακρατικών αντιλαϊκών, αντεπαναστατικών μηχανισμών. Στο όνομα της «τρομοκρατίας» και της λαθρομετανάστευσης χτίζεται όχι μόνο το «φρούριο» ΕΕ απέναντι στους κολασμένους του «Τρίτου κόσμου», αλλά και η ΕΕ - μεγάλη φυλακή των λαών της.

Η δράση του ΚΚΕ υπήρξε καταλυτική για να διατηρηθεί η σπίθα της αντίστασης αναμμένη.

Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη περίοδος είναι προεκλογική, για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Σ' αυτή λοιπόν τη χρονική περίοδο κυκλοφόρησε το 3ο τεύχος της ΚΟΜΕΠ, του 2002.

Στην επερχόμενη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών θα γίνει ένα βήμα στην προώθηση της πολιτικής μας, στο βαθμό που ενισχυθούν οι συνδυασμοί που στηρίζει το ΚΚΕ σε συσπείρωση με άλλες δυνάμεις αγωνιστικού προσανατολισμού στο πεδίο αυτό. Στο βαθμό που καταδικαστεί στην κάλπη, ενιαία και στους δύο γύρους, η αντιλαϊκή πολιτική, όλοι οι πολιτικοί εκφραστές και τα στηρίγματά της στους κυβερνητικούς θώκους και τις «αντιπολιτευτικές» καρέκλες. Η λαϊκή αγανάκτηση δεν πρέπει να παγιδευτεί στα δημαγωγικά δίχτυα της ΝΔ, η οποία θα στρέψει αμέσως την υπέρ της ψήφο, ενάντια στο λαό. Δεν πρέπει να ξοδευτεί επίσης η ψήφος σε άσφαιρα πυρά, κατευθυνόμενη σε αυτούς που συμπολιτεύονται, υποκρινόμενοι την αριστερή αντιπολίτευση στα λόγια, κριτικάροντας την κυβερνητική πολιτική στα σημεία, στα επιμέρους και όχι στην καρδιά και την κατεύθυνσή της.

Ο κατάλληλος ιδεολογικοπολιτικός εξοπλισμός των κομμουνιστών και κομμουνιστριών είναι προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για να αντεπεξέλθουν στα σημερινά καθήκοντα. Ετσι, αυτό το τεύχος της ΚΟΜΕΠ φιλοξενεί άρθρα και κείμενα που αναφέρονται κυρίως σε ζητήματα του ιδεολογικού μετώπου, άμεσης επικαιρότητας.

Στην ενότητα Ιδεολογία - Πολιτική η απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «Η θέση του ΚΚΕ για την κυβερνητική εκστρατεία υπέρ του εθελοντισμού», αποκαλύπτει τους δόλιους σκοπούς πίσω από τις εύηχες διακηρύξεις, την εκμετάλλευση υψηλών αξιών για παγίδευση σε αντιλαϊκούς σκοπούς.

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, «Το γυναικείο ζήτημα να γίνει υπόθεση του εργατικού κινήματος», αναδεικνύει τις σύγχρονες διαστάσεις και μορφές του γυναικείου ζητήματος και τις προϋποθέσεις αντιμετώπισής του.

Το άρθρο «Το παρόν και η προοπτική των σχέσεων ΗΠΑ - ΕΕ», επιχειρεί να διερευνήσει τους οξυνόμενους ανταγωνισμούς των δύο ιμπεριαλιστικών κέντρων. Περιέχει χρήσιμους προβληματισμούς χωρίς να σημαίνει ότι μπορεί να προδιαγράψει επακριβώς τις εξελίξεις.

Το κείμενο «Φυσικός πλούτος και ιμπεριαλιστικός πόλεμος» εξετάζει ζητήματα της επικαιρότητας για τις ενεργειακές πηγές από τη σκοπιά των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των κινδύνων για ευρύτερες πολεμικές αναφλέξεις.

Στην ενότητα Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα άρθρα «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μοχλός προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων», «Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους τομείς Υγείας - Πρόνοιας», «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Εκπαίδευση» προσεγγίζουν τις αντιδραστικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως μέρος της στρατηγικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και τεκμηριώνουν την απάντηση των ταξικών, λαϊκών, αγωνιστικών δυνάμεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στην ενότητα Περιβάλλον περιλαμβάνεται το άρθρο «Οικολογία: Χώρος επιστημονικής διερεύνησης και ιδεολογικών αντιπαραθέσεων», σε μια προσπάθεια να φιλοξενήσει το περιοδικό προβληματισμούς σε αυτό το θέμα από τη σκοπιά της κομμουνιστικής κοσμοθεωρίας. Το άρθρο «Αντιμετωπίζοντας το σκάνδαλο της βιομηχανίας ενέργειας» μας γνωρίζει με αντίστοιχους προβληματισμούς των κομμουνιστών στις ΗΠΑ. Δημοσιεύεται επίσης η ανακοίνωση του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος «Για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος».

Στην ενότητα Τέχνη - Πολιτισμός φιλοξενείται το άρθρο «Ιδεολογικές συνιστώσες του έργου του Βίκτορα Ουγκό» αφιερωμένο στα 200 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου συγγραφέα.

Στα 80χρονα από τη Μικρασιατική καταστροφή, δημοσιεύεται για πρώτη φορά γράμμα της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδος (ελληνικό τμήμα της ΚΔ) «Προς όλες τις κομματικές οργανώσεις», με οδηγίες για την οργάνωση της πάλης για την αποκατάσταση των προσφύγων της τραγωδίας του 1922. Το γράμμα βρίσκεται στο αρχείο του ΚΚΕ.

Τέλος, στο τεύχος δημοσιεύονται τα τρέχοντα κομματικά ντοκουμέντα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Kυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού «Θέματα Παιδείας»(2019-07-31 00:00:00.0)
Κυκλοφορεί το 3ο τεύχος, Μάης - Ιούνης 2008(2008-05-18 00:00:00.0)
Για τη συμβολή της νεολαίας στο εργατικό κίνημα(2000-02-27 00:00:00.0)
Τεχνολογία και πολιτισμός(1998-07-02 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος(1998-05-21 00:00:00.0)
"Η βάση και το εποικοδόμημα του σύγχρονου καπιταλισμού"(1997-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ