Κυριακή 27 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κομμουνιστική Επιθεώρηση
Για τη συμβολή της νεολαίας στο εργατικό κίνημα

Οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες της ΚΟΜΕΠ έχουν στα χέρια τους το πρώτο τεύχος της νέας χρονιάς - μιας χρονιάς για την οποία μεγάλη συζήτηση και πολλοί πανηγυρισμοί έγιναν, αφού χρίστηκε αυθαιρέτως ως έναρξη της νέας χιλιετίας. Τι να γιορτάσει άραγε η ανθρωπότητα για τη χρονιά που έφυγε, για τον αιώνα που έφυγε; Την εξαθλίωση της Νέας Τάξης πραγμάτων μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων και το άνοιγμα του «κουτιού της Πανδώρας» που την ακολούθησε, τόσο πάνω από τις τέως σοσιαλιστικές χώρες όσο και πάνω από το εργατικό και λαϊκό κίνημα σε όλες τις χώρες του κόσμου; Τη βομβαρδισμένη Γιουγκοσλαβία, τους προδομένους Κούρδους; Τη ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών διαβίωσης της εργατικής τάξης, όλων των εργαζομένων, της νεολαίας, των γυναικών, των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων;

Ωστόσο, στους κομμουνιστές, δεν ταιριάζει η απαισιοδοξία. Αλλιώς, θα ήταν σαν να προσχωρούσαμε και εμείς στις θεωρίες περί «τέλους της ιστορίας» που τόσο πολύ εξυπηρετούν την αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό. Η εργατική τάξη και το κομμουνιστικό κίνημα αναλύουν επιστημονικά την πραγματικότητα. Καταγράφουν και ερμηνεύουν τη βαθιά όξυνση των αντιθέσεων του καπιταλισμού. Δεν μπορεί λοιπόν παρά να καταλήξουν στο βαθιά αισιόδοξο συμπέρασμα που διατύπωσε το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, ότι δηλαδή ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των κοινωνικών επαναστάσεων και των μεγάλων ανατροπών, ο αιώνας της εγκαθίδρυσης του σοσιαλισμού και της έναρξης της πραγματικής ιστορίας του ανθρώπου, αφού αυτές οι αντιθέσεις δεν μπορούν να επιλυθούν στα πλαίσια του καπιταλισμού που τις παράγει.

Σημαντικό ρόλο στα μεγάλα, ανατρεπτικά κινήματα της εργατικής τάξης και των λαών μπορεί να παίξει η νεολαία, κυρίως βέβαια η εργαζόμενη, αλλά και εκείνη που φοιτά στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για να παίξει αυτό το ρόλο, είναι το να συντονίσει τους προβληματισμούς και τους στόχους της με εκείνους της εργατικής τάξης και όλων των καταπιεσμένων. Το ελληνικό, αλλά και το παγκόσμιο νεολαιίστικο κίνημα έχει πλούσια παράδοση και πείρα αγώνων. Τμήμα αυτής της πείρας, αλλά και των προοπτικών που γεννιούνται μέσα στη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, επιχειρούμε να παρουσιάσουμε με το αφιέρωμα στη νεολαία και στο κίνημά της που ετοιμάσαμε για το παρόν τεύχος της ΚΟΜΕΠ. Με την αρθρογραφία που αυτό περιλαμβάνει, επιχειρούμε να αντλήσουμε συμπεράσματα και διδάγματα από την πείρα των νεολαιίστικων αγώνων που ξεδιπλώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το άρθρο του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Σοφιανού, αναφέρεται ακριβώς στη συμβολή που μπορεί να έχει το κίνημα της νεολαίας στην οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Σε άλλο άρθρο, γίνεται μια προσπάθεια να καταγραφεί η φυσιογνωμία της εργατικής νεολαίας στην Ελλάδα, αλλά και να εκτιμηθεί η δυνατότητά της να συμβάλει στην ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος. Με δύο άρθρα επιχειρείται μια προσέγγιση στις τελευταίες εξελίξεις στην εκπαίδευση. Το πρώτο αναφέρεται στο ιδεολόγημα της «κοινωνίας της γνώσης», που αποτελεί θεωρητική βάση των αντιδραστικών αλλαγών στη διάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ το δεύτερο εξειδικεύει το ζήτημα στις αλλαγές στην τρίτη βαθμίδα της εκπαίδευσης, έτσι όπως δρομολογούνται από την ΕΕ και τις ανάγκες του κεφαλαίου. Το διεθνές κομμουνιστικό και αντιιμπεριαλιστικό νεολαιίστικο κίνημα και οι εξελίξεις σε αυτό καταγράφονται σε άρθρο που αναφέρεται στην ιστορία και στη σύγχρονη δράση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών. Επίσης, στο αφιέρωμα δημοσιεύεται η ομιλία που εκφώνησε ο Β. Ι. Λένιν στο 3ο Πανρωσικό Συνέδριο Οργανώσεων Νεολαίας το 1920 και που αποτελεί πραγματικό μανιφέστο των καθηκόντων και της συμβολής των νέων κομμουνιστών στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Τέλος, δημοσιεύεται η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, στη συγκέντρωση της ΚΝΕ στο Σπόρτιγκ, το Δεκέμβρη του 1999. Το αφιέρωμα κλείνει με ένα χρονολόγιο των σταθμών στη δράση του κομμουνιστικού και αντιιμπεριαλιστικού νεολαιίστικου κινήματος στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα την ίδρυση της ΚΝΕ.

Πέρα όμως από το αφιέρωμα στη νεολαία και στη δράση της, υπάρχει και η τρέχουσα επικαιρότητα. Στο παρόν τεύχος, δημοσιεύεται άρθρο που αναφέρεται στις στρατιωτικού και οικονομικού χαρακτήρα εξελίξεις που δρομολογήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι. Με αφορμή και την ενενηκοστή επέτειο από την αγροτική εξέγερση του Κιλελέρ, δημοσιεύεται άρθρο που αναφέρεται στα σημερινά προβλήματα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς και στις προοπτικές του κινήματός της.

Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την έναρξη της εφαρμογής του διαβόητου «ιδιώνυμου» του Βενιζέλου. Η κυβέρνηση, η αστική τάξη εμφανίζεται πλήρως αποφασισμένη να το «τιμήσει» εντείνοντας τόσο την αντικομμουνιστική της εκστρατεία όσο και το συνολικότερο χτύπημα των λαϊκών αγώνων. Με αυτή την αφορμή, δημοσιεύουμε άρθρο που αναφέρεται στην ουσία και στο χαρακτήρα της αστικής νομιμότητας και στη σημασία της πάλης για την κατάκτηση και τη διατήρηση των δημοκρατικών ελευθεριών, για το λαϊκό και εργατικό κίνημα.

Εξάλλου, ζητήματα όπως είναι το μέλλον της νέας γενιάς, η ένταξη της χώρας στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τα αιτήματα των μικρών και μεσαίων αγροτών, η περαιτέρω αντιδημοκρατική στροφή της κυβέρνησης, είναι ανάμεσα σε εκείνα που θα πρέπει να πάρει υπόψη του ο ελληνικός λαός, ώστε να διαμορφώσει κριτήριο ψήφου, στις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου και ενισχύοντας το ΚΚΕ, να ενισχύσει την προοπτική του Μετώπου.

Τέλος, σημειώνουμε ότι και σε αυτό το τεύχος συνεχίζεται η δημοσίευση των τρεχόντων κομματικών ντοκουμέντων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ