Στο κάλεσμά της η ΕΕΔΥΕ τονίζει ότι η μαζική συμμετοχή «μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βήμα ώστε να ακουστεί δυνατά η φωνή του λαού ενάντια στη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο και στην εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους των ιμπεριαλιστών. Η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του Διημέρου μπορεί και πρέπει να στείλει μήνυμα αγώνα και διεθνιστικής αλληλεγγύης προς όλους τους λαούς που παλεύουν ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην εκμετάλλευση, στην καταπίεση».
Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί πορεία από το Γ' Σώμα Στρατού, όπου εδρεύει το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, έως το λιμάνι, την Κυριακή 17 Μάη στις 11 π.μ., από σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους και μαζικούς φορείς.
Στην Αλεξανδρούπολη οργανώνεται συλλαλητήριο από τις Επιτροπές Ειρήνης, σωματεία και φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης την Κυριακή 17 Μάη, στις 11.30 π.μ. στο Πάρκο Ακαδημίας.
Το δικό της κάλεσμα απευθύνει η Παγκρήτια Επιτροπή ενάντια στις Βάσεις και στην Εμπλοκή, ο κρητικός λαός να συμμετάσχει μαζικά στην παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας την Κυριακή 17 Μάη, στις 12 μ. στην Αγορά στα Χανιά.
Τα εργατικά σωματεία και οι μαζικοί φορείς που καλούν στη μεγάλη παγκρήτια κινητοποίηση συνεχώς αυξάνονται. Τις προηγούμενες μέρες το Νομαρχιακό Τμήμα Χανίων της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση, ενώ παράλληλα οι Επιτροπές Ειρήνης σε όλη την Κρήτη προετοιμάζουν με μαζικούς όρους τη μεγάλη κινητοποίηση, ώστε να φτάσει το κάλεσμα σε κάθε μαζικό φορέα και χώρο δουλειάς. Στο Ηράκλειο και στα Χανιά πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες διευρυμένες συσκέψεις για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης, ενώ ήδη μέχρι τώρα έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής δεκάδες σωματεία και φορείς.
Τη συμμετοχή της στο Διήμερο της ΕΕΔΥΕ ανακοίνωσε και η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου. Το απόγευμα του Σαββάτου 16 Μάη στην πλατεία Σαπφούς θα συνδιοργανώσει με τον Σκακιστικό Σύλλογο «Βενιαμίν ο Λέσβιος» σκακιστικό τουρνουά για νέους και πορεία ειρήνης την Κυριακή 17 Μάη, στις 6 μ.μ., με αφετηρία την Παναγιούδα και τερματισμό στην πλατεία Σαπφούς.
Η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης ανακοινώνει ότι το Σάββατο 16 Μάη στις 5 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί πανσαμιακή πορεία ειρήνης, που θα ξεκινήσει από το Κέντρο Κράτησης Προσφύγων και Μεταναστών, σύμβολο των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και των επιπτώσεών τους στους λαούς. Στην πορεία θα συμμετάσχει όπως κάθε χρόνο αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας από τη Σμύρνη.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ειρηνοδρομία στη μνήμη του Δημήτρη Μαυρατζώτη από αγωνιστές του κινήματος ειρήνης στη διαδρομή Κέντρο Κράτησης Προσφύγων - Μυτιληνιοί - Χώρα - Πυθαγόρειο - Βαθύ. Στην πλατεία Πυθαγόρα, όπου θα καταλήξει η πορεία γύρω στις 7 μ.μ., θα γίνουν σύντομοι χαιρετισμοί και ομιλία εκ μέρους της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης, ενώ μουσικό συγκρότημα φίλων και μελών της Επιτροπής Ειρήνης θα ερμηνεύσει αγωνιστικά τραγούδια.
Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση το Σάββατο 16 Μάη στην Πάτρα, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου, θα πραγματοποιήσουν οι Επιτροπές Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας στο πλαίσιο του Διημέρου Πανελλαδικής Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, καλώντας σε μαζική συμμετοχή τα εργατικά σωματεία, τους λαϊκούς και νεολαιίστικους φορείς των περιοχών τους.
Στο κάλεσμα στέκονται στις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για την εμπλοκή της χώρας, όπως και των προηγούμενων, των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά. Ιδιαίτερα για την περιοχή αναδεικνύουν πως «το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας αποτελεί κεντρικό κόμβο για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, με γιγαντιαίες πρόβες πολέμου να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. Θα αποτελέσει τη βάση εγκατάστασης των πολεμικών αεροσκαφών F-35 της Ελλάδας, ενώ είναι σημείο μεταστάθμευσης των δυνάμεων που κινούνται προς Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή.
Τη βάση του Αράξου όλες οι μέχρι σήμερα ελληνικές κυβερνήσεις την έχουν διαρκώς "διαθέσιμη" και έτοιμη για τις ανάγκες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και την υποδοχή πυρηνικών. Ο λαός μας έχει τη δύναμη να βάλει εμπόδια, αφού ο Αραξος μέχρι το 2001 φιλοξενούσε πυρηνικά, τα οποία κάτω και από την πίεση του λαϊκού κινήματος απομακρύνθηκαν.
Η βάση του Ακτίου στεγάζει μονάδες ΝΑΤΟικής επιτήρησης και αναγνώρισης (AWACS), λειτουργώντας ως Προκεχωρημένη Επιχειρησιακή Βάση (FOB) γι' αυτά τα αεροσκάφη. Αξιοποιείται κυρίως για εναέριο έλεγχο σε μια τεράστια γεωγραφική ζώνη, που περιλαμβάνει τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική». Και καλούν να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του Διημέρου η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας διοργανώνει μαζί με τον δήμο Πατρέων τον 2ο αγώνα δρόμου 5 χλμ. προς τιμήν του Γρηγόρη Λαμπράκη, αγωνιστή και μάρτυρα για την ειρήνη, την Κυριακή 17 Μάη στις 10.30 π.μ. από το Νότιο Πάρκο της Πάτρας.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 13 Μάη, στο email eedye.patras@gmail.com και στο τηλέφωνο 6946823701.