Από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στον διεθνή στόλο αλληλεγγύης |
Συγκεκριμένα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του ρεσάλτο που πραγματοποίησαν κατέστρεψαν τους κινητήρες των σκαφών, τα πανιά, τα όργανα ναυσιπλοΐας και τα όργανα εντοπισμού τους, καθιστώντας τα ανίκανα για αυτόνομη πλεύση, με αποτέλεσμα να είναι έρμαια των καιρικών συνθηκών στο Κρητικό πέλαγος και να δημιουργηθεί ζήτημα για την ασφαλή ναυσιπλοΐα και την περιβαλλοντική μόλυνση της περιοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη εκδοθεί επίσημη οδηγία προς τους ναυτιλλομένους, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Κρητικό πέλαγος. Συνολικά δέκα σκάφη του στολίσκου για τη Γάζα φέρονται να πλέουν ακυβέρνητα και να απειλούν την ασφάλεια των διερχόμενων πλοίων. Η κινητοποίηση ιδιωτών εθελοντών στα Χανιά έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στον εντοπισμό τεσσάρων σκαφών. Ενα εξ αυτών ρυμουλκήθηκε με επιτυχία στο λιμάνι του Κολυμπαρίου, ωστόσο η τύχη των υπολοίπων παραμένει αβέβαιη. Οι αρχές παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των ρευμάτων, καθώς η διασπορά των ακυβέρνητων ιστιοφόρων εκτείνεται σε μεγάλη ακτίνα ανοικτά της Κρήτης.
Χτες στα αβαθή της βραχώδους ακτής της Γαύδου, μεταξύ του Κόρφου και της Τρυπητής, τερματίστηκε η ακυβέρνητη πορεία του ιστιοφόρου «Trinidad», ενός εκ των σκαφών που συμμετείχαν στον διεθνή στολίσκο για τη Γάζα. Στελέχη του Λιμενικού Σώματος πραγματοποίησαν ήδη μια πρώτη αυτοψία στο σημείο της προσάραξης, καταγράφοντας την κατάσταση του «Trinidad». Το ιστιοφόρο βρίσκεται πλέον σφηνωμένο στα βράχια, με την αριστερή του πλευρά να έχει πάρει επικίνδυνη κλίση, σε απόσταση περίπου μισού μιλίου από τον Κόρφο. Παρά τον σχεδιασμό για μια νέα επιχείρηση προσέγγισης, οι αρχές εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα ανάκτησης του σκάφους. Οι καιρικές συνθήκες θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις, ωστόσο η γεωγραφική ιδιομορφία του σημείου καθιστά το εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο.
Στο μεταξύ, στην Ιεράπετρα παραμένουν αγκυροβολημένα 30 πλοιάρια, μέρος της πρωτοβουλίας «Global Sumud Flotilla». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πλοιάρια που βρίσκονται στην Ιεράπετρα αναμένουν την άφιξη και άλλων πλοίων που φτάνουν στην περιοχή για να συνεχίσουν το ταξίδι προς τη Γάζα.