Καθολική συμμετοχή των λιμενεργατών στην 24ωρη απεργία της Παρασκευής που κήρυξε το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ
Παράλληλα απαίτησαν από την κυβέρνηση της ΝΔ και την εργοδοσία της COSCO να προχωρήσουν στην άμεση αποτύπωση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Ενσήμων, καθώς δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα με τη συνταξιοδότηση μιας σειράς συναδέλφων τους.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο Νίκος Αμπατιέλος, βουλευτής του ΚΚΕ.
Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, τόνισε ότι τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Ενσημα δεν αποτυπώθηκαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη. «Ενώ έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το ΣτΕ, τον ΕΦΚΑ και στους αντίστοιχους εργολάβους, δεν έχουν αποτυπωθεί τα ένσημα. Η εταιρεία δήθεν στέλνει ακόμα τις λίστες και από την άλλη το υπουργείο Εργασίας δεν έχει κάνει τίποτα. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη εξαιτίας αυτού», σημείωσε.
Παράλληλα αναφερόμενος στην απεργία την 1η Οκτώβρη, τόνισε πως οι εργαζόμενοι έστειλαν ηχηρό μήνυμα απόρριψης στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης που φέρνει ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία» και ένταση της εκμετάλλευσης. «Θέλει άμεση απάντηση, για να μην τσακίσει ό,τι με κόπο κατακτήσαμε» σημείωσε, ενημερώνοντας για την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή την ίδια μέρα, εκφράζοντας την ανάγκη κλιμάκωσης τις επόμενες μέρες τόσο για νέα απεργιακή απάντηση, αλλά και για όποια εξέλιξη σε σχέση με την αποτύπωση των ενσήμων.
Από τη μια δεν δίνουν μία για εμάς και από την άλλη στάζουν δισ. στην πολεμική οικονομία. Γι' αυτό λοιπόν πρέπει να είμαστε έτοιμοι, δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, για αυτό και το έκτακτο της απεργίας».
Εν μέσω της απεργίας, η ΕΝΕΔΕΠ μαζί με το Συνδικάτο Μετάλλου και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά πραγματοποίησαν και άμεση παρέμβαση σε στρατόπεδο που χρησιμοποιείται ως βάση logistics του ΝΑΤΟ στο Κερατσίνι λόγω μεταφοράς οπλικών συστημάτων.
Τα Συνδικάτα κατήγγειλαν πως ξεφορτώθηκαν αντιπυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα HAWK, που σύμφωνα με πληροφορίες έρχονταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θα κατευθύνονταν στον Βόλο.
Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά σε ανακοίνωσή του τονίζει πως η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα που εγείρονται σε σχέση με το «αν μεταφέρονται πολεμικά συστήματα μέσω του Πειραιά προς τον Βόλο και ιδιαίτερα τα συστήματα Hawk που επιθυμεί διακαώς η αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι στην Ουκρανία; Είναι ο τελικός προορισμός τους το πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία; Ποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει η κυβέρνηση στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ που φουντώνουν και ποιος ο ρόλος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων; Ποια τα μέτρα προστασίας για τη μεταφορά των συγκεκριμένων πολεμικών συστημάτων, καθώς στο λιμάνι η μεταφορά τους έγινε με φορτηγά δημοσίας χρήσης και χωρίς παρουσία Λιμενικού».
Τα Συνδικάτα στην παρέμβασή τους τόνισαν πως χρειάζεται να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η διεκδίκηση για να μπει τέρμα στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ξεκαθαρίζοντας πως οι υποδομές του Πειραιά δεν θα μετατραπούν σε κρίκο της ιμπεριαλιστικής πολεμικής μηχανής.