Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2026
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Στρατοδικείο καταδίκασε πρώην αξιωματούχους του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Στρατοδικείο στο Μπακού καταδίκασε χθες σε βαριές ποινές φυλάκισης ηγέτες των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως μετέδωσαν ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν, που ηγούνταν της κυβέρνησης του Καραμπάχ από τον Μάη του 2020 έως τον Σεπτέμβρη του 2023, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Azertag».

Ομολόγησε ενοχή για «διεξαγωγή επιθετικού, γενοκτονικού, τρομοκρατικού πολέμου και για άλλα αδικήματα» σε σχέση με τον έλεγχο του Καραμπάχ από την Αρμενία επί δεκαετίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η περιοχή αυτή αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά τελούσε υπό τον έλεγχο Αρμενίων επί δεκαετίες και βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Το Μπακού ανακατέλαβε εν μέρει τον θύλακα στη διάρκεια ενός νέου πολέμου το φθινόπωρο του 2020 και στη συνέχεια εξ ολοκλήρου με επίθεση - αστραπή τον Σεπτέμβρη του 2023.

Πολλοί ηγέτες του θύλακα συνελήφθησαν τότε, ενώ το σύνολο του αρμενικού πληθυσμού της περιοχής, τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι, έγιναν πρόσφυγες στην Αρμενία.

Αλλοι δύο, ο Αρκάντι Γκουσακιάν και ο Μπάκο Σαχακλάν - που είχαν διατελέσει Πρόεδροι του Καραμπάχ από το 1997 έως το 2020 - «καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 20 ετών, καθώς ποινή ισοβίων δεν μπορούσε να επιβληθεί γιατί είχαν φθάσει τα 65 έτη».

Σε ισόβια για τις ίδιες κατηγορίες καταδικάστηκαν ακόμα άλλα στελέχη των Αρμενίων του Καραμπάχ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες δύο δίκες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ