Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2026
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα ύψη και τον Γενάρη ο πληθωρισμός

Συνεχίζει να εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον Ιανουάριο, και παρά τα κυβερνητικά παραμύθια περί «αποκλιμάκωσής» του.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 2,8% τον Ιανουάριο, καταγράφοντας μόνο οριακή αποκλιμάκωση από το 2,9% του Δεκεμβρίου (2,8% τον Νοέμβριο).

Στην Ευρωζώνη, ο ετήσιος ΔΤΚ υποχώρησε στο 1,7% από 1,9% τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2024. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της ΕΚΤ είναι πληθωρισμός κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε ό,τι αφορά τον δομικό πληθωρισμό - δηλαδή εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών Ενέργειας και τροφίμων - στην Ευρωζώνη σημειώθηκε μικρή υποχώρηση στο 2,2% από 2,3% τον Δεκέμβριο, παρά τις προβλέψεις για σταθεροποίηση.

Ανά βασική κατηγορία αγαθών και υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, οι υπηρεσίες παρουσίασαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τον Ιανουάριο στο 3,2%. Ακολούθησαν τα τρόφιμα, αλκοολούχα και καπνικά προϊόντα με 2,7% (από 2,5%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 0,4% (από 0,3%), ενώ οι τιμές της Ενέργειας κατέγραψαν πτώση κατά 4,1%, έναντι μείωσης 1,9% τον προηγούμενο μήνα.

Σε επίπεδο κρατών - μελών, ο υψηλότερος ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο καταγράφηκε στη Σλοβακία με 4,2%, ακολούθησε η Κροατία με 3,6%, ενώ η Ελλάδα βρέθηκε στην τρίτη θέση με 2,8%. Στον αντίποδα, η χαμηλότερη ετήσια επίδοση σημειώθηκε στη Γαλλία με μόλις 0,4%, ενώ Ιταλία και Φινλανδία κατέγραψαν πληθωρισμό 1%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ