Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά σε σχετική συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Τα έντονα ερωτήματα και τις ανησυχίες που γεννούν οι νέες προτάσεις της Κομισιόν για τους προσανατολισμούς τεσσάρων κοινοτικών προγραμμάτων, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
«Συζητάμε τη νέα προγραμματική περίοδο και τους προσανατολισμούς τεσσάρων κοινοτικών πρωτοβουλιών χωρίς να έχουμε διαθέσιμη μια ουσιαστική και ολοκληρωμένη αξιολόγηση της προηγούμενης περιόδου», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. «Αυτό είναι έντονα αρνητικό. Τα προγράμματα και οι στόχοι εμφανίζονται συνήθως υπερβολικά φιλόδοξοι, όμως τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα επαρκή, ενώ συχνά η αδιαφάνεια και η πολυπλοκότητα των σχεδίων αφήνουν πολλά περιθώρια κακοδιαχείρισης, ακόμη και απατών».
«Οι κοινοτικές πρωτοβουλίες που συζητάμε μπορούν υπό ορισμένες προϋποθέσεις να παίξουν θετικό ρόλο», σημείωσε ο Γ. Θεωνάς, τονίζοντας ωστόσο ότι «χρειάζεται να μην υποτάσσονται σε στόχους και επιδιώξεις μιας γενικότερης αρνητικής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, αλλά να αναπτύσσεται ο δικός τους αυτοτελής ρόλος και με αυστηρή επιλογή από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και των στόχων και των μεθόδων επίτευξής τους. Η προσαρμογή, για παράδειγμα, του EQUAL στους στόχους της απασχολησιμότητας και της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, μετατρέπει την πρωτοβουλία σε μία νέα εκδοχή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, που στο όνομα της προώθησης της απασχόλησης στοχεύει στην υπονόμευση των κατοχυρωμένων με συλλογικές συμβάσεις εργασίας κατακτήσεων των εργαζομένων σχετικά με τους όρους και την αμοιβή της εργασίας, αλλά και κατακτημένα δικαιώματα στην κοινωνική ασφάλιση και την κοινωνική προστασία».
«Η επέκταση της πρωτοβουλίας LEADER», συνέχισε ο Γ. Θεωνάς, «σε όλες τις ζώνες της Ενωσης περικλείει τον κίνδυνο ακόμα μεγαλύτερης περιθωριοποίησης των μειονεκτικών περιοχών, επ' ωφελεία των πιο αναπτυγμένων. Επίσης η προβλεπόμενη συμμετοχή στις τοπικές συμπράξεις έως και 50% κυβερνητικών υπαλλήλων και τοπικών αξιωματούχων εγκυμονεί τον κίνδυνο υπονόμευσης της εκπροσώπησης των συνεταιρισμών και των άμεσων φορέων των αγροτών».
«Η πρωτοβουλία INTERREG», επισήμανε καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής, «απαιτείται να περιλάβει επιλέξιμες περιοχές με ιδιαίτερη έμφαση σε παραμεθόριες, νησιωτικές, ορεινές και μη ορεινές περιοχές, όπως ο Νομός Αρτας στην Ελλάδα, που κακώς εξαιρείται από το Παράρτημα 1 της ανακοίνωσης της Επιτροπής».