Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ζητά μέτρα για ... ισότιμη προβολή

Δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ άσκησε χτες ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος - κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τους όρους διεξαγωγής της εκλογικής μάχης - κατηγορώντας το ότι χρησιμοποιεί τον κρατικό μηχανισμό και την κυβερνητική εξουσία για να εξυπηρετήσει την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού κατήγγειλε το κυβερνών κόμμα για «πολιτικό φαρισαϊσμό και υποκρισία», καθώς και για «καθεστωτική αλαζονεία». Κριτική στην οποία μπορεί κανείς να ανιχνεύσει και τις ανασφάλειες και τους φόβους του Συνασπισμού, που διαβλέπει προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να διεισδύσει στο εκλογικό του σώμα.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού ζήτησε να ισχύσουν από σήμερα, και όχι από τις 14/3, ημερομηνία τυπικής έναρξης της προεκλογικής περιόδου με τη διάλυση της Βουλής, οι κανόνες και οι ρυθμίσεις για τη συμπεριφορά κομμάτων, υποψηφίων, ΜΜΕ και της ίδιας της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, κατήγγειλε την υπογραφή μεγάλων συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων, κομματικές αποφάσεις που εξαιρούν από το ασυμβίβαστο νομάρχες, αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για προεκλογική καμπάνια των υποψηφίων κ. ά.

Αναφερόμενος στο ΕΣΡ, ζήτησε από την κυβέρνηση να το στηρίξει, παρότι - όπως ο ίδιος ομολόγησε - ήταν ο υπουργός Τύπου αυτός που προκάλεσε την κρίση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Ακόμα, ζήτησε τον περιορισμό των προεκλογικών δαπανών, έλεγχο και αυστηρές κυρώσεις αν υπάρξουν υπερβάσεις, να σταματήσει η προνομιακή μεταχείριση πολιτικών δυνάμεων και υποψηφίων, να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μετακίνηση των ετεροδημοτών, να καταργηθεί η πολιτική διαφήμιση από τα ΜΜΕ κ. ά.

Ζήτησε τέλος «καθαρές λύσεις» που θα εξασφαλίζουν (;) τη διαφάνεια και τον έλεγχο, αφού «η αδιαφανής χρηματοδότηση ενισχύει τη διαπλοκή, η οποία αιχμαλωτίζει την πολιτική ζωή» και κατά συνέπεια «παραβιάζει την αρχή της λαϊκής αντιπροσώπευσης».

Ωστόσο, ανάμεσα στις προτάσεις υπήρξαν και οι ακόλουθες: «Εμείς υποστηρίζουμε με συνέπεια την αναγκαιότητα ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, όχι μονάχα από τις Επιτροπές της Βουλής, αλλά και από επιτροπές στις οποίες θα συμμετέχουν δικαστικοί» και «ζητάμε ισότιμη συμμετοχή και προβολή των κομμάτων στα ΜΜΕ»!!! Αναφορικά με την πρώτη πρόταση, που συναντά αποδοχή από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, πρόκειται για άκρως επικίνδυνη και αντιδημοκρατική, η οποία απειλεί την πολιτική λειτουργία των κομμάτων και διευκολύνει επιθέσεις εναντίον των μη αρεστών στην εκάστοτε κυβέρνηση. Εξάλλου, «ξέχασε» ο Ν. Κωνσταντόπουλος ότι ανάλογα μέτρα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν επέφεραν αποτέλεσμα, ενώ του ελέγχου «ξέφυγε» το γερμανικό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα του Κολ... Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη πρόταση ο Ν. Κωνσταντόπουλος ζητά - όπως διευκρίνισε απαντώντας και σε σχετική ερώτηση - όχι ισότητα, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά ισοτιμία με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη του κάθε κόμματος. Μια πρόταση που κατανοητό είναι ότι βολεύει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά στην πολιτική αντιπαράθεση, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε σε διάλογο όλων με όλους, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, γύρω από τα μεγάλα ζητήματα και προβλήματα που θα κληθεί να χειριστεί η επόμενη Βουλή, τα οποία προσπέρασε μονολεκτικά, όπως κοινωνικά, οικονομικά, εξωτερικής πολιτικής, αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλαγή εκλογικού νόμου κ. ά. Ανάμεσα στα σοβαρά ζητήματα ενέταξε, υπενθυμίζοντας τη θεσμολαγνία που χαρακτηρίζει το Συνασπισμό, και τις «νέες αρχές διαφάνειας και ελέγχου, οι οποίες χρειάζονται για την εξασφάλιση της δημοκρατικής διαφάνειας»!

Αναφερόμενος στη Διακομματική Επιτροπή επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, η οποία αν και «γνώριζε πότε θα πάει σε εκλογές, παρέλειψε (;) να έχει κάνει τις σχετικές ρυθμίσεις». Πρόσθεσε σχετικά με τη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως το «ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι αρκεί να προσφέρει σε κάποιον μια βουλευτική έδρα, έναν τίτλο υποψηφιότητας ή την προοπτική μιας κυβερνητικής θέσης για να εξασφαλίσει την προσχώρησή του» και κατέληξε «δε σέβεται τους ανθρώπους ως πρόσωπα, τους θέλει ως προπαγανδιστικό υλικό. Είναι φυσικό να μην έχει τα αποτελέσματα που διαφημίζει...».

Τέλος, αρνήθηκε να απαντήσει για το ποιοι θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος, λέγοντας μόνο ότι υπάρχει μια σημαντική δυναμική γύρω από το ΣΥΝ και ότι όταν πρέπει, θα γίνουν υπεύθυνες πολιτικές ανακοινώσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ατυχής προσπάθεια απάντησης(2000-09-09 00:00:00.0)
Μια στο καρφί και μια στο πέταλο(2000-03-30 00:00:00.0)
Πρόταση για κομματική υποψηφιότητα(1999-09-03 00:00:00.0)
Στον Σημίτη... μέσω Γαλλίας(1997-06-10 00:00:00.0)
Τρεις απόψεις ...στον ίδιο δρόμο(1996-12-24 00:00:00.0)
Και το ΠΑΣΟΚ θέλει και ψήφους ζητάει(1996-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ