Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Θάνος της ποίησης

Μια βραδιά αφιερωμένη στον Θάνο Μικρούτσικο και τη σχέση του με την ποίηση, όσα είχε αγαπήσει ως αναγνώστης και όσα ως συνθέτης μελοποίησε, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 7 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65).

Συμμετέχουν οι Σπύρος Αραβανής, Μιχάλης Γελασάκης, Κώστας Θωμαΐδης, Οδυσσέας Ιωάννου, Δημοσθένης Κούρτοβικ, Μαρία Παπαγεωργίου, Θύμιος Παπαδόπουλος, Ρένη Πιττακή. Συντονίζει ο Γιάννης Δούκας.

Επίσης, την ίδια βραδιά επανακυκλοφορεί το βιβλίο του Ο. Ιωάννου, «Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος. Μια αυτοβιογραφία μέσα από 24 συναντήσεις».

Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Ακολούθησαν οι σπουδές και η αποφοίτησή του από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή - συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου.

Ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Εχει γράψει όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική. Παράλληλα ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του κινείται στον χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού με εκατοντάδες τραγούδια σε στίχους Ελλήνων και ξένων ποιητών.

Βασικό θέμα, άλλωστε, που απασχολούσε τον Θάνο Μικρούτσικο, από την αρχή κιόλας της συνθετικής του διαδρομής, ήταν η μελοποίηση της ποίησης.

Μέσα από τα τραγούδια του κατάφερε και έβαλε στο στόμα των ανθρώπων λόγια των Ναζίμ Χικμέτ, Γιάννη Ρίτσου, Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, Μάνου Ελευθερίου, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Αλκη Αλκαίου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Φώντα Λάδη, Νίκου Καββαδία, Μιχάλη Γκανά, Κώστα Παπαγεωργίου, Κώστα Τριπολίτη, Λίνας Νικολακοπούλου, Κώστα Λαχά, Γιώργου Κακουλίδη, Χριστόφορου Λιοντάκη, Οδυσσέα Ιωάννου και πολλών ακόμα. Πολλοί είναι και οι ξένοι ποιητές που είχε μελοποιήσει. Αλλωστε, η μελοποίηση του Θ. Μικρούτσικου είναι αυτή που επέτρεψε να κατανοηθούν τα «κρυμμένα» της ποίησης του Καββαδία, που μέχρι τότε θεωρούνταν «ελάσσων» ποιητής...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία» κυκλοφορεί σε συλλεκτικό βινύλιο (2021-06-05 00:00:00.0)
Η μουσική σου τον όγκο των ετών θα συνεχίσει να σκίζει... (2020-01-04 00:00:00.0)
Το Σάββατο η συναυλία του Θ. Μικρούτσικου στον Περισσό (2018-12-07 00:00:00.0)
Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο... (2018-09-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2018-09-11 00:00:00.0)
Μελωδικό ταξίδι στο Σταυρό του Νότου... (2016-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ