Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ
Επίκαιρη συζήτηση για τον εργάσιμο χρόνο μπροστά και στην απεργία

«Εργάσιμος χρόνος: Γι' αυτούς είναι χρήμα, για μας είναι η ζωή μας» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Λαϊκή Σκηνή και ανέδειξε ότι ενώ με την τεράστια εξέλιξη της τεχνολογίας, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να δουλεύουμε λιγότερο και να ζούμε περισσότερο, με σύγχρονα δικαιώματα, εμπόδιο μπαίνει η καπιταλιστική εξουσία και ιδιοκτησία, τα κέρδη των λίγων σε βάρος της ζωής των πολλών.

Εισηγητικά ο Θανάσης Κουτσουράς, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ανέφερε ότι «οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις που τους στηρίζουν, τα κόμματα που τους υπηρετούν, σταθερά ξεχείλωναν και ξεχειλώνουν τον εργάσιμο χρόνο προκειμένου να αυξάνουν την κερδοφορία τους». Εκανε μια αναδρομή από τις αλλαγές που προώθησαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) από το 1990 μέχρι σήμερα, υλοποιώντας ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη, καμία αναμονή στα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ, στους επίδοξους σωτήρες και στα δεκανίκια τους, στις δυνάμεις τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να οργανωθούν στα σωματεία τους, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ να πάρουν θέση στον συλλογικό αγώνα και, φυσικά, να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας την 1η Οκτώβρη.


Στην παρέμβασή της η Λίλη Μαραγκού, μέλος του Τομεακού Γραφείου Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και του ΔΣ του ΕΚΘ, αναφέρθηκε στα όσα βιώνουν οι εργαζόμενοι στις φαρμακοβιομηχανίες, που θεωρούνται σταυροδρόμι της επιστήμης και της τεχνολογίας, με περικοπές, μαζικές απολύσεις και εξαντλητικά ωράρια.

Εκ μέρους της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας ο Σερπ Καζέζογλου ανέφερε ότι όπως και στις περισσότερες χώρες, έτσι και στην Τουρκία αυξάνονται οι ώρες εργασίας την ώρα που μειώνονται οι μισθοί, αφαιρούνται δικαιώματα στη στέγαση, στην Υγεία, στην Παιδεία, εντείνονται η τρομοκρατία και η πίεση από την εργοδοσία. Οπως είπε, «με πρόσφατο νόμο πάνω από 300.000 εργαζόμενοι στον Τουρισμό θα δικαιούνται μόνο 1 μέρα ανάπαυσης ύστερα από 10 μέρες δουλειάς - δηλαδή 1 ρεπό στις 11 μέρες. Ταυτόχρονα αφαιρέθηκαν και οι προβλέψεις για υπερωριακή αμοιβή και για αντισταθμιστικές άδειες».

Τέλος ο Γιώργος Παπαχαραλάμπους, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ, απαντώντας στο ερώτημα πολλών νέων αν αυτό που προτείνει το ΚΚΕ είναι ρεαλιστικό να γίνει, αν μπορεί να εφαρμοστεί τελικά ένα άλλο σύστημα, αναφέρθηκε στα παραδείγματα από τον σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε τον 20ό αιώνα, καθώς «με τη δύναμη της γνώσης μαθαίνουμε τον κόσμο, με τη δύναμη της οργάνωσης μπορούμε να τον αλλάξουμε».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ