Τετάρτη 20 Αυγούστου 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ
Στη «σωστή πλευρά» στα σφαγεία, κλαψουρίζουν για τη μοιρασιά στη λεία

Eurokinissi

Στις τηλεδιασκέψεις των ηγετών της ΕΕ (την συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα) και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μετείχε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια των οποίων «έγινε ενημέρωση και αποτίμηση των χθεσινών συναντήσεων για την Ουκρανία στην Ουάσιγκτον», όπως λένε από το Μαξίμου.

«Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι θετικό ότι μετά τις χθεσινές συναντήσεις υπάρχει ορατότητα για τα επόμενα βήματα και για συνάντηση του Προέδρου της Ουκρανίας με τον Πρόεδρο της Ρωσίας σύντομα», λένε οι ίδιες πηγές, καθώς μπρος στο παζάρι και το φαγοπότι που στήνουν με τον φυσικό πλούτο και την «πίτα» της ανοικοδόμησης της ρημαγμένης από τον πόλεμό τους Ουκρανίας, πάνε περίπατο «διαχωριστικές γραμμές», οι «σωστές» και «λάθος» πλευρές της Ιστορίας και τώρα κάθονται όλοι μαζί να μοιράσουν τα «ιμάτια».

Παραπέρα ο πρωθυπουργός φέρεται να υπογράμμισε την «ανάγκη για άμεση εκεχειρία» και να εξέφρασε την «ικανοποίησή» του «για την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να στηρίξουν τις εγγυήσεις ασφαλείας», δηλαδή για το πού θα καταλήξει ο πολιτικο-στρατιωτικός συσχετισμός ανάμεσα στις ΝΑΤΟικές και ρωσικές δυνάμεις στα ουκρανικά εδάφη, με αλλαγές συνόρων και μηχανισμούς «εγγυήσεων» - μοχλό για τους επόμενους γύρους αντιπαραθέσεων που έρχονται με μαθηματική ακρίβεια στο έδαφος των ανταγωνισμών που οξύνονται.

Κατόπιν όλων αυτών ο Μητσοτάκης υποτίθεται επανέλαβε τη θέση για το απαραβίαστο των συνόρων, την ώρα που αυτά επαναχαράσσονται «σε ζωντανή σύνδεση» με το αίμα των λαών, καταπώς βολεύει κάθε φορά τα συμφέροντα των καπιταλιστικών κρατών και διακρατικών ενώσεων του κεφαλαίου, με τη συμμετοχή και της κυβέρνησης που έχει πάει την εμπλοκή σε «άλλο επίπεδο».

«Κλαψουρίζουν» πάνω από τη «ριγμένη» ΕΕ

Στο μεταξύ, κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ «κλαψουρίζουν» όλοι μαζί για τη «ριγμένη» στη μοιρασιά ΕΕ, αλλά και την αγωνία τους για το κομμάτι που θα αποσπάσει η αστική τάξη από τα «ντιλ» που κλείνουν πάνω στα πτώματα των λαών. Η μεν κυβέρνηση διαρρέει στα φιλικά της ΜΜΕ ότι «ανησυχεί» για την «αποδυνάμωση της ΕΕ» και για τη «μη θεσμική εκπροσώπησή της» στα παζάρια (δεδομένου ότι στον Λ. Οίκο βρέθηκαν οι εκπρόσωποι μόνο των πιο ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της ιμπεριαλιστικής ένωσης), οι δε ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ κλαψουρίζουν για τη «θλιβερή εικόνα των Ευρωπαίων ηγετών στον Λευκό Οίκο» και για τα «ανταλλάγματα» που έχει λαμβάνειν η ελληνική αστική τάξη, ενώ καλούν την ιμπεριαλιστική ένωση να επιταχύνει την πολεμική προετοιμασία.

Ενδεικτικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δ. Μάντζος, υπερθεματίζοντας για την ανάγκη εγγυήσεων ασφαλείας, έλεγε ότι αφορούν όχι μόνο την Ουκρανία αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία «οφείλει να επενδύσει περισσότερο στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, όχι μόνο σε επίπεδο εξοπλισμών αλλά και σε επίπεδο διπλωματίας», ενώ επαναλάμβανε και τα περί αναθεωρητισμού που τάχα η ΕΕ των πολέμων και των επεμβάσεων θα πρέπει «να τον αναγνωρίζει και να τον αντιμετωπίζει με ενότητα και με ενιαίο τρόπο, χωρίς ανοχή και επιφυλάξεις».

Ο δε γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Καλπάκης, έλεγε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση γίνεται «παρακολούθημα και ουρά και σε μία θέση η οποία δεν αρμόζει καθόλου στην ιστορία και τις αξίες της», τις γνωστές «αξίες» των επεμβάσεων από τη Γιουγκοσλαβία και τη Λιβύη έως τη Συρία και το Ιράκ, προσθέτοντας πως «δυστυχώς η πολιτική που έχει ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κομμάτι της πολιτικής της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτών των θλιβερών εικόνων για τους Ευρωπαίους ηγέτες στον Λευκό Οίκο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εγγυήσεις ασφαλείας» - μπαρούτι προετοιμάζουν την ...επόμενη σύγκρουση (2025-08-20 00:00:00.0)
Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων - Τραμπ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής με τον Πούτιν (2025-08-14 00:00:00.0)
Παραδοχές για «ζωτικής σημασίας στρατιωτική βοήθεια» στην Ουκρανία (2025-02-25 00:00:00.0)
Πιο αντιδραστική και πολεμοκάπηλη η ΕΕ (2024-06-05 00:00:00.0)
Καλούν σε άμεση συνάντηση με τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο (2016-11-10 00:00:00.0)
Θέλει λαϊκή συνοχή... (2014-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ