Τρίτη 29 Ιούλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΑΡΚΟ ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ
Εδώ και τώρα μέτρα στήριξης, να πάψουν η απαξίωση και το πλιάτσικο

Εναν χρόνο μετά το λουκέτο, εκατοντάδες εργάτες παραμένουν χωρίς εισόδημα ή με τα ψίχουλα των προγραμμάτων

Το συνεχιζόμενο έγκλημα της κυβέρνησης στη ΛΑΡΚΟ και την κοροϊδία σε βάρος των απολυμένων και των οικογενειών τους, έναν χρόνο μετά τις απολύσεις και το λουκέτο, καταγγέλλει για μία ακόμα φορά το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, συνεχίζοντας τον αγώνα για τη διασφάλιση του εισοδήματος όλων των απολυμένων, για να μην ερημώσουν τα ΛΑΡΚΟχώρια, για να καπνίσει ξανά η καμινάδα του εργοστασίου.

Συγκεκριμένα, με επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τα συναρμόδια υπουργεία με αρμοδιότητες σε ζητήματα που αφορούν τη ΛΑΡΚΟ και τους εδώ και έναν χρόνο απολυμένους πλέον εργαζόμενους, το Σωματείο καταγγέλλει αρχικά ότι παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού όσο και στελεχών της κυβέρνησης για διασφάλιση εισοδήματος σε όλους τους απολυμένους, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.

Αναδεικνύει παράλληλα την εγκατάλειψη και απαξίωση των εγκαταστάσεων, τους κινδύνους για τις οικογένειες των απολυμένων που παραμένουν στον οικισμό, τις συνθήκες πλιάτσικου που διαμορφώνονται για την περιουσία του λαού, αλλά και τους ανταγωνισμούς για το ποιος θα βάλει χέρι στον πλούτο της ΛΑΡΚΟ.

Επισημαίνοντας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για διασφάλιση εισοδήματος σε όλους τους απολυμένους, για την επιβίωση των οικογενειών τους και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, το Σωματείο τονίζει ότι έναν χρόνο μετά σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) μόλις 429 απολυμένοι έχουν ενταχθεί στα προγράμματα απασχόλησης και στις 830 θέσεις που εξαγγέλθηκαν, ενώ είναι και με μισθό 950 ευρώ και όχι 1.250 όπως έλεγε δημόσια η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, παρά τις δεσμεύσεις περί του αντιθέτου δεν έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα οι απολυμένοι των εργολαβιών και όσοι είχαν έναρξη εργασιών σε ελεύθερο επάγγελμα. Τονίζει δε το Σωματείο ότι όσοι εντάχθηκαν στα προγράμματα απασχόλησης δεν λαμβάνουν τα επιδόματα που προβλέπει η εργασία τους, όπως στην αποκομιδή απορριμμάτων, ενώ παράλληλα ένα μεγάλο ποσό φεύγει κάθε μήνα για τις ανάγκες της μετακίνησής τους από και προς την εργασία τους.

Συνεχίζοντας επισημαίνει τους κινδύνους για τις οικογένειες των απολυμένων που παραμένουν στους οικισμούς αλλά και για τα γύρω χωριά, τονίζοντας ότι δεν έχει κατοχυρωθεί η ασφάλειά τους.

«Στους οικισμούς της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν να κατοικούν εκατοντάδες απολυμένοι, να λειτουργούν σχολεία και να δραστηριοποιούνται μαγαζιά, είναι σχεδόν μέσα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου», σημειώνει το Σωματείο και θυμίζει ότι με βάση τις σχετικές εκθέσεις επικινδυνότητας μηχανικών, μηχανολόγων και ηλεκτρολόγων, «μετά την απομάκρυνση των ειδικευμένων εργαζομένων οι εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ αποτελούν "μήτρα" βιομηχανικού δυστυχήματος».

Οι οικισμοί είναι εγκαταλελειμμένοι, ο φωτισμός ελλιπής έως μηδενικός, όσο δε για τον βιολογικό σταθμό και το δίκτυο ύδρευσης, «ο θεός και η ψυχή του». Μέτρα πυροπροστασίας, όπως καθαρισμός πευκοδάσους μέσα στους οικισμούς, κλώνοι, παροχή νερού για γέμισμα υδροφόρων και πυροσβεστικών, χόρτα, κλάδεμα κ.λπ., όλα ελλιπή έως μηδενικά.

Καταγγέλλοντας επίσης τις συνθήκες πλιάτσικου που έχουν διαμορφωθεί γύρω από τη ΛΑΡΚΟ με ευθύνη της κυβέρνησης, το Σωματείο υπογραμμίζει ότι μετά τις απολύσεις των εργαζομένων η ΛΑΡΚΟ δέχτηκε κυβερνοεπίθεση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη ζημιά που μπορεί να έχει πάθει στα αρχεία καταγραφής του ορυκτού πλούτου και της τεχνογνωσίας αξιοποίησής του.

Η διαχείριση της κατάστασης ανατέθηκε σε εταιρεία συνεργάτη της Ειδικής Διαχείρισης και στελεχώθηκε με πρώην διευθυντές της ΛΑΡΚΟ, που ξέρουν καλά τόσο τη λογιστική όσο και την αντικειμενική αξία της περιουσίας της.

Κατά την απόλυση των εργαζομένων δεν έγινε απογραφή - παράδοση και το προηγούμενο διάστημα είχαν χαρακτηριστεί σκραπ, ή είχαν μηδενιστεί λογιστικά, ανταλλακτικά μεγάλης αξίας.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σήμερα αντί για "σκραπ" πωλούνται υλικά, ανταλλακτικά και μηχανήματα χαρακτηρισμένα ως "σκραπ"», επισημαίνει το Σωματείο, ξεκαθαρίζοντας ότι «η εκφόρτωση και η μεταφορά καυσίμων, καινούργιων υλικών, λιπαντικών, μηχανημάτων κ.λπ. Κυριακές απόγευμα ή καθημερινές χαράματα, με φτηνές, γελοίες δικαιολογίες, δεν μπορούν να έχουν άλλο σκοπό».

Επίσης, η φύλαξη της εταιρείας ανατέθηκε σε εταιρείες σεκιούριτι και στελεχώθηκε με πρώην αστυνομικούς, οι οποίοι, όπως αναδεικνύει το Σωματείο, «με την προϋπηρεσία τους στην ΕΛ.ΑΣ. "πουλούν" το "κύρος της ασφάλειας και της φύλαξης". Αντικειμενικά όμως δεν μπορούν να γνωρίζουν τι αξία έχει αυτό που τους βάζουν να φορτώνουν να ζυγίζουν, να μεταφέρουν και να πωλούν».

Σε άλλο σημείο το Σωματείο θυμίζει: «Τη χρονική περίοδο των απολύσεων η ΛΑΡΚΟ είχε διαθέσιμα 18 εκατομμύρια ευρώ (κ. Πετραλιάς στη Βουλή), τα οποία έφταναν να καλύψουν την μισθοδοσία 2 ετών για το σύνολο των εργαζομένων. Σήμερα, η Ειδική Διαχείριση και ο γγ του ΥΠΕΝ λένε ότι "τα λεφτά τελείωσαν" και πουλάνε σκραπ για να καλύψουν τα έξοδα (χωρίς τη μισθοδοσία των εργαζομένων)».

Προτάσεις για αλλαγή αυτής της καταστροφικής πορείας

Με βάση τα παραπάνω, το Σωματείο επαναφέρει τις διεκδικήσεις του και τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει κάνει προς την κυβέρνηση ώστε να δοθεί διέξοδος στα οξυμένα προβλήματα, επισημαίνοντας μάλιστα για κάθε τέτοια πρόταση ότι δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, οπότε δεν υπάρχει και καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση.

Πρώτα και κύρια το Σωματείο απαιτεί τη δημοσίευση σχετικής ΚΥΑ που θα δώσει τη δυνατότητα ένταξης δεκάδων απολυμένων στα προγράμματα.

Επίσης απαιτεί νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη στα προγράμματα απασχόλησης των απολυμένων από τις εργολαβίες και των παράλληλα ελεύθερων επαγγελματιών, με εισοδηματικά κριτήρια. Ακόμα, οδηγία από το αρμόδιο υπουργείο ή ΚΥΑ που θα κάνει σαφές στους φορείς υποδοχής ότι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τα ανάλογα επιδόματα ειδικοτήτων, υπερωρίες, έξοδα μετακίνησης κ.λπ. από τον δικό τους προϋπολογισμό.

Το Σωματείο θυμίζει παράλληλα ότι το προϋπολογισμένο κονδύλι για τα προγράμματα απασχόλησης δεν εξαντλήθηκε ούτε κατά 50% στους πρώτους 12 μήνες, οπότε απαιτεί «το αδιάθετο υπόλοιπο προϋπολογισμένο κονδύλι να διανεμηθεί σε όλους τους απολυμένους, με κλίμακες και κριτήρια απώλειας εισοδήματος για το έτος που πέρασε, αλλά και στην παράταση των προγραμμάτων απασχόλησης για τις ηλικίες 54-, με κλίμακα και κατεύθυνση σταθερής εργασίας μέχρι την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ ή τη συνταξιοδότηση.

Σε αυτή την βάση, και έχοντας ως δεδομένο ότι για εκατοντάδες απολυμένους εξαντλήθηκε και το επίδομα ανεργίας, επείγει να καταβληθεί έκτακτο οικονομικό βοήθημα.

Να υπάρξει ρύθμιση η οποία θα διασφαλίζει την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και ανάλογων ενσήμων με αυτά που είχαμε στη ΛΑΡΚΟ.

Να υπάρξει μέριμνα συνέχισης της παραμονής των απολυμένων στους οικισμούς της ΛΑΡΚΟ, με πλήρη, ασφαλή λειτουργία των σχολείων, της ύδρευσης, του βιολογικού σταθμού, του συστήματος φωτισμού, της καθαριότητας, της πυροπροστασίας, και επάνδρωση των ιατρείων.

Να υπάρξει μέριμνα συνέχισης του ιατροφαρμακευτικού συμβολαίου ασφάλισης.

Με νομοθετική ρύθμιση και φύλαξη, που θα γίνεται με την επαναπρόσληψη απολυμένων, να σταματήσει το πλιάτσικο στην περιουσία της ΛΑΡΚΟ, η οποία αποτελεί δημόσια περιουσία.

Να εισπράξετε την εγγυητική επιστολή ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από το επιχειρηματικό σχήμα που αποχώρησε πριν τη μεταβίβαση και να ενεργοποιηθεί κάθε προβλεπόμενη ρήτρα απέναντί του.

Με αυτά τα χρήματα και με τα 18 εκατομμύρια διαθέσιμα που είχε η ΛΑΡΚΟ, να τεθεί σε υλοποίηση σχέδιο συντήρησης, εκσυγχρονισμού και προετοιμασίας, με σταδιακή επαναλειτουργία των μονάδων και επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.

Εφόσον μπει σε πλήρη ασφαλή επαναλειτουργία, από τα έσοδα να καλυφθούν οι απαιτήσεις των απολυμένων οι οποίες έχουν σχέση με την κλοπή στις αποζημιώσεις και στο ασφαλιστήριο ζωής».

«Δεν αιτούμαστε να χρεωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός», ξεκαθαρίζει για μια ακόμα φορά το Σωματείο με βάση τα παραπάνω αιτήματα, και καταλήγει: «Διεκδικούμε να σταματήσει η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, που χρεώνει τον κρατικό προϋπολογισμό, και να αξιοποιηθούν τα από εσάς προϋπολογισμένα στην κατεύθυνση εξασφάλισης εισοδήματος των οικογενειών μας και επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, που θα φέρει έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό».

Το Σάββατο 2 Αυγούστου οι αρχαιρεσίες του Σωματείου

Στο μεταξύ, έναν ακόμα μεγάλο σταθμό στον αγώνα που δίνουν οι απολυμένοι εργάτες της ΛΑΡΚΟ αποτελούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, οι οποίες έχουν οριστεί για το Σάββατο 2 Αυγούστου.

Με αποφασιστικότητα, τα μέλη του απερχόμενου ΔΣ, απολυμένοι που είτε έχουν ενταχθεί στα προγράμματα απασχόλησης είτε έπιασαν δουλειά σε άλλη βιομηχανία και παραμένουν στη Λοκρίδα, δίνουν τη μάχη για να κρατήσουν δυνατό το Σωματείο και να συνεχίσουν τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά, για να μη μαραζώσει ο τόπος τους.

Η μάχη αυτή για να κρατηθεί ζωντανό και δυνατό το Σωματείο δίνεται ταυτόχρονα με τη συνέχιση του αγώνα και των παρεμβάσεων, όπως για τις παραπάνω διεκδικήσεις, την ώρα που η κοροϊδία της κυβέρνησης, η απαξίωση των εγκαταστάσεων και οι ανταγωνισμοί για τους όρους και τις προϋποθέσεις του πλιάτσικου καλά κρατούν.

Η συσπείρωση στο Σωματείο, η αναγνώριση του καθοριστικού του ρόλου στον μεγάλο αγώνα των προηγούμενων ετών, αλλά και η ανάγκη να διατηρηθεί η ζωντανή λειτουργία του και να συνεχίσει να αποτελεί «όπλο» στα χέρια των απολυμένων και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, επιβεβαιώθηκαν στη Γενική Συνέλευση της περασμένης Δευτέρας, με τις αποφάσεις της οποίας ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή εκλογών και την ανάδειξη νέου ΔΣ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κρατούν δυνατό το Σωματείο τους και συνεχίζουν τον μεγάλο αγώνα (2025-07-23 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα για διασφάλιση εισοδήματος κόντρα στον εμπαιγμό και το πλιάτσικο (2025-05-29 00:00:00.0)
Συνεχίζει αποφασιστικά τον αγώνα, νέες παρεμβάσεις σε υπουργεία τη Δευτέρα (2024-12-20 00:00:00.0)
Εντείνει την πίεση για την επιβίωση των απολυμένων (2024-12-03 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ (2024-09-06 00:00:00.0)
«Ανθρακες» τα προγράμματα απασχόλησης (2024-08-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ