Αλλο ένα μνημείο απανθρωπιάς παρουσιάστηκε χτες από την κυβέρνηση. Μετά την αναστολή εξέτασης ασύλου και την απέλαση χωρίς καταγραφή, αρχικά για τρεις μήνες, για όσους ξεριζωμένους φτάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα για διαβούλευση νομοσχέδιο με τίτλο «Αναμόρφωση πλαισίου και διαδικασιών επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών». Πρόκειται για ενίσχυση των πολιτικών διωγμού των ξεριζωμένων. Οπως με κυνισμό καταγράφεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου, «οι επιλογές όποιου παραμένει παράνομα στη χώρα θα είναι δύο: Φυλακή ή επιστροφή». Λες και οι ξεριζωμένοι και οι μωρομάνες που προσπαθούν να φύγουν από τις βόμβες των πολέμων, τον θάνατο και την καταστροφή που σκορπούν οι ιμπεριαλιστές, απολαμβάνουν «ελευθερία επιλογών»...
Ανάμεσα στα αντιδραστικά μέτρα είναι και η κατάργηση της χορήγησης άδειας διαμονής για όσους διαμένουν 7 χρόνια χωρίς χαρτιά στη χώρα, που αποτελούσε τον μόνο τρόπο να πάρει άδεια παραμονής ένας μετανάστης εργάτης που ζει και εργάζεται στην χώρα μας για χρόνια. Παράλληλα το νομοσχέδιο, που επικαιροποιεί την ελληνική νομοθεσία σύμφωνα με την Οδηγία 2008/115/ΕΚ, διαμορφώνει διαδικασίες για τη λεγόμενη επιστροφή των ξεριζωμένων, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της πρότασης του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού Επιστροφών.
Κύρια σημεία του νομοσχεδίου είναι η διεύρυνση της έννοιας της χώρας επιστροφής, δηλαδή απέλασης. Προστίθενται ως χώρες επιστροφής όχι μόνο η χώρα καταγωγής αλλά και η χώρα συνήθους διαμονής, η λεγόμενη «ασφαλής τρίτη χώρα», λόγω της οποίας η αίτηση διεθνούς προστασίας απορρίπτεται ως απαράδεκτη, χωρίς εξέταση στην ουσία, και η πρώτη χώρα ασύλου, λόγω της οποίας η αίτηση διεθνούς προστασίας απορρίπτεται και εδώ ως απαράδεκτη. Με άλλα λόγια, πλήρης κατάργηση της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες. Ουσιαστικά προετοιμάζεται το έδαφος για την απέλαση στα λεγόμενα «κέντρα επιστροφής», δηλαδή στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης που θα στήσει η ΕΕ σε τρίτες χώρες, μέσα από οικονομικά και κάθε είδους γεωπολιτικά παζάρια με αυτές.
Επίσης, για να μη γλιτώνουν οι ξεριζωμένοι από την αρπάγη των διωκτικών αρχών, προστίθενται «ορισμοί κινδύνου διαφυγής σε πιο αυστηρή κατεύθυνση», όπως είναι η μη ύπαρξη κατοικίας ή γνωστής διαμονής (δεν διευκρινίζεται αν τέτοια θα θεωρούνται καταυλισμοί, παραπήγματα, παράγκες και εγκαταλειμμένα εργοστάσια, όπου ζουν πολλοί μετανάστες, π.χ. εργάτες γης), η άνευ προηγούμενης ενημέρωσης των αρμόδιων αρχών εγκατάλειψη ή μεταβολή τόπου κατοικίας ή γνωστής διαμονής και η άρνηση υποβολής σε ταυτοποίηση με βιομετρικά ή άλλα μέσα.
Προβλέπονται ακόμα μείωση των προθεσμιών για «οικειοθελή αναχώρηση» από τη χώρα, από 25 σε 14 μέρες, παράταση της προθεσμίας «οικειοθελούς αναχώρησης για εξαιρετικούς λόγους» (από 120 σε 60 μέρες) και επιβολή ηλεκτρονικής επιτήρησης ως περιοριστικού μέτρου κατά την προθεσμία «οικειοθελούς αναχώρησης».
Οσον αφορά το πλαίσιο εισόδου στη χώρα σύμφωνα με τις αντιδραστικές κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, προβλέπεται ως υποχρεωτικός λόγος απαγόρευσης εισόδου ο κίνδυνος από την παρουσία του πολίτη τρίτης χώρας για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Επεκτείνεται δε η διάρκεια του χρονικού διαστήματος απαγόρευσης εισόδου (από 5 σε 10 έτη) και εισάγεται η δυνατότητα παράτασής της μέχρι και για 5 έτη.
Εντείνεται η καταστολή και αυστηροποιείται το πλαίσιο ποινικοποίησης μετά την ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας για τους ξεριζωμένους, αφού προβλέπονται φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών, χρηματική ποινή 10.000 ευρώ και μη δυνατότητα μετατροπής ή αναστολής της έκτισης ποινής. Δυνατότητα αναστολής της εκτέλεσης ποινής θα δίνεται υπό τον όρο δήλωσης καταδικασμένου πολίτη τρίτης χώρας σε «εκούσια αναχώρηση» από την Ελλάδα. Η αναστολή θα εκκινεί με την αναχώρηση από τη χώρα.
Οσον αφορά την κράτηση, προβλέπονται: Επέκταση των λόγων κράτησης και σε θέματα ασφάλειας. Ρητή πρόβλεψη περί μη αναστολής κράτησης σε περίπτωση υποβολής αντιρρήσεων. Επέκταση διάρκειας της κράτησης, συμπεριλαμβανομένων προβλεπόμενων παρατάσεων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, από 18 μήνες σε 24. Επανεξέταση της συνδρομής προϋποθέσεων κράτησης ανά εξάμηνο. Και αύξηση της χρηματικής ποινής όσων επανέρχονται χωρίς χαρτιά στη χώρα, από 3.000 έως 10.000 ευρώ σε 10.000 έως 30.000 ευρώ.
Επιπλέον, αύξηση των ορίων ποινής για όσους έρχονται χωρίς χαρτιά στη χώρα, από 3 μήνες σε τουλάχιστον 2 έτη, και, σε περίπτωση επιβαρυντικών περιπτώσεων, από 6 μήνες σε τουλάχιστον 3 έτη. Αύξηση της χρηματικής ποινής από 1.500 σε 5.000 ευρώ, και σε περίπτωση επιβαρυντικών περιπτώσεων από 3.000 σε 10.000 ευρώ. Περιορισμός της δυνατότητας μεταγενέστερων αιτήσεων διεθνούς προστασίας.
Τέλος, ως «εγγυήσεις για τους αιτούντες άσυλο», για την προστασία των δικαιωμάτων τους, προβλέπεται η διερμηνεία με «χρήση λογισμικών αυτοματοποιημένης μετάφρασης και υποτιτλισμού ηχητικών δεδομένων μέσω πληροφοριακών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης»... Εκσυγχρονισμός! Τα σχόλια περιττά...