Εκατοντάδες είναι οι δικηγόροι της καθημερινής μάχης και της αυτοαπασχόλησης που έχουν υπογράψει το σχετικό κείμενο της Πρωτοβουλίας, εκφράζοντας τη συμφωνία τους με το εγχείρημα και τη διάθεσή τους να συμβάλουν και οι ίδιοι στο να αλλάξουν τα πράγματα. Μηνύματα συμπόρευσης φτάνουν στην Πρωτοβουλία και από αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους της επαρχίας, αφού τα προβλήματα είναι ενιαία, αποτέλεσμα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.
Τη σύσκεψη άνοιξαν η Χαρά Μαρούλη και ο Ανέστης Προυσανίδης, θέτοντας την ανάγκη ίδρυσης Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε αυτήν την κατεύθυνση και την ανάγκη αυτά να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα. Παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Βασίλης Διονυσόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, και η Αγγέλα Τζαντζόγλου από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, με πολλούς δικηγόρους να παίρνουν τον λόγο και να αναδεικνύουν την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όχι μόνο για τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και για τους μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους.
Η φοροληστεία με την εφαρμογή και υλοποίηση του νέου φορολογικού, το τεράστιο πρόβλημα των ανασφάλιστων δικηγόρων που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην κάλυψη των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών τους κάθε μήνα, ζητήματα καθημερινότητας που αφορούν τις συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, αλλά και προβληματισμός για το περιεχόμενο της Δικαιοσύνης και την όλο και πιο έντονη αντιδραστικοποίησή της, θέτοντας το ερώτημα «Δικαιοσύνη για ποιον;», απασχόλησαν όσους έλαβαν τον λόγο και μετέφεραν τις σκέψεις τους και τους προβληματισμούς τους.
Βασική συνισταμένη της συζήτησης, που αποτυπώθηκε γλαφυρά, με παραδείγματα και στοιχεία, ήταν ότι και στον χώρο της δικηγορίας βρίσκονται από τη μια η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων της μαχόμενης δικηγορίας, μαζί με τους μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους, και από την άλλη μια μειοψηφία δικηγορικών εταιρειών και μεγαλογραφείων, ετήσιου τζίρου άνω του 1 δισ. ευρώ, που συνθλίβουν τα δικαιώματα των μισθωτών δικηγόρων και εξοβελίζουν τους αυτοαπασχολούμενους από το επάγγελμα.
Αναδείχθηκε επίσης ότι απέναντι στις ανάγκες και στα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας βρίσκονται και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, που κάτω από την ίδια στέγη εμφανίζουν αντιτιθέμενα και αγεφύρωτα συμφέροντα ως ενιαία. Με πλούσια παραδείγματα φωτίστηκαν η εχθρική για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων, μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων στάση των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά, ο θεσμικός τους ρόλος στη συνδιαλλαγή, στη στήριξη και στη συμπλήρωση της αντιλαϊκής πολιτικής από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτός ο ρόλος αποτυπώθηκε εμφατικά την περίοδο του φορολογικού, με το ξεπούλημα των αγώνων χιλιάδων δικηγόρων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και με το παζάρεμα και τη συμφωνία με τους αρμόδιους υπουργούς πίσω από κλειστές πόρτες για τον κατάπτυστο δικαστικό χάρτη, εν αγνοία των δικηγόρων.
Οι τοποθετήσεις ανέδειξαν την ανάγκη συγκρότησης νέου Συλλόγου, σωματείου του Αστικού Κώδικα, με μέλη τούς αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, που καθημερινά πασχίζουν με την εργασία τους και τη δουλειά τους να αντεπεξέλθουν και να τα βγάλουν πέρα. Ενός Συλλόγου που θα συνεδριάζει, θα συζητά, θα οργανώνει, θα διεκδικεί. Ενός Συλλόγου που θα μπορεί να γίνει η φωνή των όλο και περισσότερων δικηγόρων που έρχονται αντιμέτωποι με τις δυσβάσταχτες συνέπειες των συνεχών μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Ταυτόχρονα, τέθηκε και ένα βασικό πλαίσιο διεκδικήσεων και αναγκαίων μέτρων: Κατάργηση των διατάξεων του νέου άδικου εξοντωτικού φορολογικού νόμου, θέσπιση αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ για όλους, προσαυξημένου κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, κανένας συνάδελφος ανασφάλιστος, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας, δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και θέρμανσης σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, κ.ο.κ.
Η σύσκεψη κατέληξε στη συγκρότηση δύο επιτροπών (καταστατικού και οργανωτικής) για την καλύτερη προετοιμασία και την ακόμα πιο πλατιά διάδοση της ανάγκης ίδρυσης Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων σε όλους εκείνους που έχουν τις ίδιες ανάγκες, αγωνίες και συμφέροντα.