Σε μια κουβέρτα πάνω σε ένα χαρτόκουτο κοιμούνται πρόσφυγες και μετανάστες, στην παλιά αποθήκη όπου διαμένουν στο Ρέθυμνο |
Οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι κυριολεκτικά πεταμένοι σε έναν χώρο που δεν πληροί κανέναν υγειονομικό - ανθρωπιστικό κανόνα. Ο χώρος είναι μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη χωρίς κανέναν εξαερισμό και υποδομή για την ανθρώπινη φιλοξενία αυτών των ξεριζωμένων. Δεν υπάρχουν χώροι υγιεινής, μέρος για να φάνε και οι περισσότεροι κοιμούνται στο πάτωμα σε χάρτινες κούτες. Η στιγμή που έφτασε το κλιμάκιο του ΚΚΕ ήταν η ώρα που μοιραζόταν το φαγητό από κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού. Καρτερικά περίμεναν να πάρουν τη μερίδα φαγητού και να βρουν γωνία για να φάνε, αφού ο προαύλιος χώρος είναι γεμάτος μπάζα και σκουπίδια.
Είναι αποκαλυπτικές οι μαρτυρίες ξεριζωμένων που περιγράφουν τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον πόλεμο που τους οδήγησαν να ξεσπιτωθούν για να καταφέρουν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Μέσα από τις μαρτυρίες πραγματικά καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος οι απαράδεκτες δηλώσεις του ακροδεξιού υπουργού μετανάστευσης, Θάνου Πλεύρη, περί «υβριδικής απειλής» και αντίστοιχες λογικές που έχουν ακουστεί και από τις τοπικές αρχές της περιοχής, ότι τάχα μου «οι λαθρομετανάστες μας παίρνουν τις δουλειές», ότι είναι «εισβολείς», καθώς και τον κάλπικο διαχωρισμό σε «νόμιμους» και «παράνομους».
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συνομιλεί με τους ανθρώπους που βοηθάνε τους ξεριζωμένους |
Ο Μανιάν Ντε Φος μάς είπε με πόνο ψυχής: «Κατάγομαι από το Σουδάν. Εχουμε πόλεμο από το 2003. Πολλοί άνθρωποι πέθαναν εκεί. Ηρθαμε από το Σουδάν στη Λιβύη. Υποφέραμε πολλά. Πήρε τρία χρόνια, πήγαμε στη Λιβύη, περάσαμε δύσκολα, για να μαζέψουμε τα χρήματα να έρθουμε εδώ. Οι γονείς μας, τα αδέρφια μας είναι στον πόλεμο, δεν μπορούμε ούτε να τους πούμε ότι φτάσαμε εδώ. Δεν ξέρουν αν ζούμε. Ο λόγος για τον οποίο ήρθαμε εδώ, στην Ευρώπη, είναι να δουλέψουμε, να στηρίξουμε τις οικογένειές μας. Ακόμη κι εδώ, αν έχουμε δουλειά μπορούμε να δουλέψουμε».
Ο Σαμ ανέφερε: «Είμαι από το Σουδάν, ήρθαμε στην Ελλάδα αφού περάσαμε τρεις μέρες στη θάλασσα, οπότε είμαι 9 μέρες σε αυτό το μέρος. Δεν είναι καλά, αλλά ευχαριστώ τους ανθρώπους που μας βοηθάνε. Εγώ προσωπικά θέλω να σπουδάσω και να εργαστώ. Θέλω ένα ασφαλές μέρος να σπουδάσω και να εργαστώ στην Ευρώπη. Δεν ξέρω τι σχέδια έχουν οι υπόλοιποι».
Ο Μάρκo δήλωσε: «Είμαι από την Αίγυπτο, ταξιδεύαμε για τη Λιβύη τρεις μέρες. Μείναμε στη Λιβύη έναν μήνα και το ταξίδι για την Ελλάδα κράτησε δυο μέρες περίπου στη θάλασσα. Ψάχνουμε μια δουλειά και κάποιοι να σπουδάσουν σε μία χώρα της ΕΕ. Στην Αίγυπτο δεν υπάρχουν δουλειές, είναι πολύ περισσότερα τα προβλήματα».
Αμέσως μετά την περιοδεία στον χώρο από το κλιμάκιο του ΚΚΕ ο Νίκος Μανουσάκης σημείωσε: «Αυτό που είδαμε είναι άνευ προηγουμένου. Οι συνθήκες οι οποίες βιώνουν οι άνθρωποι αυτοί, που ήρθαν στον τόπο μας και ξεριζώθηκαν για διάφορους λόγους, είναι απάνθρωπες. Δεν έχουν ούτε πού να κοιμηθούν ούτε κάποιον χώρο υγειονομικής φροντίδας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί λοιπόν αυτή η κατάσταση. Τώρα πρέπει να πάρουν απαραίτητα μέτρα η κυβέρνηση ως πρώτη υπεύθυνη, αλλά και οι τοπικοί άρχοντες του νησιού».
Από την πλευρά του ο Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε: «Οι αυξημένες μεταναστευτικές - προσφυγικές ροές δεν είναι αποτέλεσμα εμμονής κάποιων που θέλουν να περάσουν τη Μεσόγειο για να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων στην περιοχή και των διαμελισμών χωρών. Σήμερα είχαμε νέα ανάφλεξη στην πολύπαθη Συρία. Η Ελλάδα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει σοβαρή ευθύνη, διότι έχει συνηγορήσει στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Δουβλίνο 1 και το Δουβλίνο 2. Εχει συμφωνήσει και έχει αποδεχτεί τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, όπου η Ελλάδα θεωρείται πρώτη χώρα υποδοχής και τη μετατροπή της σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών και το ζούμε σήμερα και στην Κρήτη, και φυσικά υλοποιεί το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που είναι εγκληματικό, καταστρατηγώντας τη Συνθήκη της Γενεύης για την προστασία προσφύγων και μεταναστών από τη δεκαετία του 1960.
Ως ΚΚΕ έχουμε καταδικάσει αυτές τις πολιτικές που διαχρονικά έχουν εφαρμοστεί και έχουν συμφωνήσει και η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και στην Ευρωπαϊκή Βουλή και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Το ΚΚΕ θεωρεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ανθρώπους που έχουν δικαιώματα, και γι' αυτό στεκόμαστε αλληλέγγυοι απέναντί τους. Θεωρούμε ότι εδώ που έρχονται, στην Κρήτη, στη χώρα πρέπει να έχουν την καλύτερη δυνατή μεταχείριση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στη διατροφή, μέσα σε προσωρινές δομές φιλοξενίας με όρους και συνθήκες αξιοπρέπειας, να ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασύλου, έτσι ώστε με ταχύτατες διαδικασίες και ρυθμούς να προωθούνται προς τις χώρες που έχουν αποφασίσει να πάνε. Η επίσκεψή μας σήμερα εδώ στο Ρέθυμνο, στο κτίριο της Κιτρένωσης, ένα πολύ μεγάλο κτίριο όπου φιλοξενούνται ή επί της ουσίας στοιβάζονται πρόσφυγες και μετανάστες σε έναν χώρο απαράδεκτο από άποψη συνθηκών, σε συνθήκες χοιροστασίου πραγματικά, όπου δεν υπάρχει εξαερισμός, δεν υπάρχει τρόπος για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να πλυθούν, να κοιμηθούν έστω σε κάποια στρώματα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής. Γι' αυτό λέμε, εδώ και τώρα προσωρινές δομές αξιοπρέπειας για αυτούς τους ανθρώπους, για να φύγουν στον προορισμό που έχουν επιλέξει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή οπουδήποτε αλλού θέλουν».