Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει, ωστόσο ΗΠΑ και ΝΑΤΟ διατηρούν σκόπιμη «ασάφεια» για τις νέες μαζικές αποστολές εξοπλισμών στο Κίεβο
2024 The Associated Press. All |
Από τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ και Γερμανίας στο Πεντάγωνο |
Παρότι στη συνέχεια τα δημοσιεύματα διαψεύστηκαν από τον Λευκό Οίκο, οι ίδιες οι προχθεσινές ανακοινώσεις του Ντ. Τραμπ και του Μ. Ρούτε διακρίνονται από μία σκόπιμη «ασάφεια» ως προς το είδος των στρατιωτικών εξοπλισμών που θα σταλούν στο Κίεβο, καθώς πέρα από την αναφορά για συστήματα αεράμυνας Patriot, έγινε λόγος αόριστα για αποστολές πολλών «πυραύλων και πυρομαχικών».
Σε ένα τέτοιο φόντο, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια μεταξύ ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ για αγορά αμερικανικών εξοπλισμών για την Ουκρανία, στις πλάτες των λαών των ευρωπαϊκών κρατών του ΝΑΤΟ που θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό, παράλληλα με την όξυνση του κινδύνου εμπλοκής σε μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση.
Με ταυτόχρονα δημοσιεύματά τους, τόσο οι «Financial Times» όσο και η «Washington Post» αναφέρονται σε συνομιλίες μεταξύ του Ντ. Τραμπ και του Ουκρανού Προέδρου Β. Ζελένσκι, στις οποίες συζητήθηκε η προοπτική έντασης των ουκρανικών πληγμάτων βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας με «δυτικούς» πυραύλους, ακόμα και στην πρωτεύουσά της, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να ενθαρρύνει μια τέτοια σοβαρή κλιμάκωση.
Σύμφωνα με τους «Financial Times» - οι οποίοι επικαλούνται δύο πηγές ενημερωμένες για την επίμαχη συνομιλία - ο Τραμπ ρώτησε τον Ζελένσκι σε τηλεφωνική επικοινωνία στις 4 Ιούλη αν η Ουκρανία θα μπορούσε να πλήξει τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη με όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Ο Τραμπ φέρεται να είπε: «Βολοντίμιρ, μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα; Μπορείς να χτυπήσεις και την Αγία Πετρούπολη;», με τον Ζελένσκι να απαντά: «Απολύτως. Μπορούμε αν μας δώσετε τα όπλα».
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, ο Τραμπ ενθάρρυνε την Ουκρανία να κλιμακώσει τα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος για να «κάνει το Κρεμλίνο να αισθανθεί το κόστος» και να το αναγκάσει να διαπραγματευτεί.
Η συνομιλία οδήγησε στη σύνταξη καταλόγου όπλων που πιθανώς θα παραδοθούν στην Ουκρανία, ο οποίος δόθηκε στον Ζελένσκι από την αμερικανική πλευρά στη Ρώμη την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τρεις πηγές των «Financial Times».
Τον ίδιο διάλογο μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι αναφέρει δημοσίευμα και της «Washington Post», η οποία επίσης επικαλείται πηγή με γνώση της συνομιλίας.
Επιπρόσθετα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τόσο την εξουσιοδότηση για βαθύτερα πλήγματα του Κιέβου στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όσο και την αποστολή πυραύλων που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τη ρωσική πρωτεύουσα.
Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρει ότι είναι πιθανό να δοθεί εξουσιοδότηση για χρήση του πλήρους βεληνεκούς των πυραύλων ATACMS που έχουν σταλεί ήδη στην Ουκρανία (περίπου 300 χιλιόμετρα), καθώς και να σταλούν ακόμα περισσότεροι τέτοιοι πύραυλοι στο Κίεβο.
Επισημαίνεται ακόμα ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων τύπου Tomahawk, με πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές - οι ίδιοι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν στον βομβαρδισμό ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων - οι οποίοι αν εκτοξευτούν από ουκρανικό έδαφος θα μπορούν να πλήξουν τη Μόσχα και την Αγ. Πετρούπολη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ζήτημα αυτό συζητήθηκε με την ουκρανική πλευρά, αλλά οι Tomahawk προς το παρόν εξαιρούνται από τη λίστα παραδόσεων. «Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν αργότερα, εάν ο Τραμπ θελήσει να αυξήσει περαιτέρω τη διαπραγματευτική πίεση προς τη Ρωσία», αναφέρει η εφημερίδα.
Αργότερα χτες, ο Ντ. Τραμπ δήλωσε ότι ο Ζελένσκι δεν πρέπει να βάλει στο στόχαστρο τη Μόσχα και ότι δεν εξετάζει την αποστολή πυραύλων με μεγαλύτερο βεληνεκές, ενώ ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι με το μέρος κανενός» και απλώς «θέλει να σταματήσουν οι σκοτωμοί»... μία μόλις μέρα μετά τις ανακοινώσεις για τις νέες μαζικές αποστολές όπλων στο Κίεβο.
Σε δηλώσεις του στο BBC ανέφερε ότι «είμαι απογοητευμένος μαζί του (με τον Πούτιν), αλλά δεν έχω τελειώσει μαζί του».
Η δε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κ. Λεβιτ, ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος Τραμπ απλά έκανε μια ερώτηση» στη συνομιλία με τον Ζελένσκι, ενώ κατηγόρησε τους «Financial Times» για σκόπιμη μεταφορά λέξεων εκτός πλαισίου.
Ο δε γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, όταν ρωτήθηκε αν συζητείται το θέμα της αποστολής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, απάντησε: «Είναι τόσο αμυντικοί όσο και επιθετικοί. Επομένως, υπάρχουν όλων των ειδών τα όπλα αλλά δεν το συζητήσαμε λεπτομερώς με τον Πρόεδρο χθες. Το εξετάζουν τώρα το Πεντάγωνο, η Ανώτατη Συμμαχική Διοίκηση στην Ευρώπη, μαζί με τους Ουκρανούς».
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία οριοθετεί ως «κόκκινη γραμμή» τα χτυπήματα με «δυτικούς» πυραύλους σε ρωσικό έδαφος. Τον περασμένη Νοέμβρη, μετά τα πρώτα ουκρανικά πλήγματα με πυραύλους ATACMS εντός της Ρωσίας, η Μόσχα απάντησε με την εκτόξευση τον νέου υπερηχητικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Ορέσνικ στην πόλη Ντνίπρο, ανακοίνωσε ότι θα θεωρούνται στόχοι και υποδομές χωρών που επιτρέπουν τέτοια χρήση των όπλων τους από το Κίεβο, ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε αντίστοιχη «διεύρυνση» του ρωσικού πυρηνικού δόγματος.
Σε αυτή τη φάση πάντως η ρωσική ηγεσία επέλεξε να υποβαθμίσει τα αμερικανικά δημοσιεύματα για τις συνομιλίες Τραμπ - Ζελένσκι.
Ο συνεργάτης του Βλ. Πούτιν, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων, Κ. Ντμιτρίεφ, μετά τις διαψεύσεις από την πλευρά του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι «άλλη μία ψευδής είδηση διορθώνεται», προσθέτοντας ότι «συνεχίζονται τιτάνιες προσπάθειες για την υπονόμευση του διαλόγου ΗΠΑ - Ρωσίας».
Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε νωρίτερα ότι «τέτοια ρητορική κυκλοφορεί εδώ και καιρό», αλλά «τις περισσότερες φορές αποδεικνύεται κατασκευασμένη».
Σε σχέση συνολικότερα με τις ανακοινώσεις Τραμπ για τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία και τη στάση του Ρώσου Προέδρου, ο Πεσκόφ είπε ότι «οι δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ είναι πολύ σοβαρές» και «χρειαζόμαστε οπωσδήποτε χρόνο για να αναλύσουμε αυτό που ειπώθηκε στην Ουάσιγκτον».
Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ «γίνονται αντιληπτές από την ουκρανική πλευρά όχι ως σήμα για ειρήνη, αλλά ως σήμα για να συνεχίσει τον πόλεμο».
Επανέλαβε δε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τις απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και πως εξακολουθεί να περιμένει σχετικό σήμα από το Κίεβο για τον επόμενο γύρο συνομιλιών.
Παράλληλα, πατώντας και στις υπαρκτές αντιθέσεις στο ευρωατλαντικό μπλοκ, η Μόσχα επιλέγει να παρουσιάσει τον Αμερικανό Πρόεδρο ως «πιεζόμενο» από την ΕΕ.
Σε δηλώσεις του από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ είπε ότι ο Τραμπ «βρίσκεται κάτω από τεράστια (...) πίεση από την ΕΕ και την ηγεσία του ΝΑΤΟ, η οποία υποστηρίζει απερίσκεπτα τα αιτήματα του Ζελένσκι».
Αντίστοιχα, αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες νέες «δυτικές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επανέλαβε ότι τελικά πλήττουν την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως και ότι η ΕΕ επιχειρεί να «εμπλέξει» τις ΗΠΑ σε αυτές.
Εμφανίστηκε δε πεπεισμένος ότι οι εμπορικοί εταίροι της Ρωσίας δεν θα υποκύψουν στις αμερικανικές απειλές για επιβολή δευτερευόντων δασμών.
«Η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί αλλά δεν δέχεται τελεσίγραφα», διεμήνυσε ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Σ. Ριαμπκόφ.
Από την πλευρά του, εμφανιζόμενος σε πιο «σκληρή» γραμμή όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι «ο Τραμπ εξέδωσε ένα θεατρικό τελεσίγραφο για το Κρεμλίνο», για το οποίο «η Ρωσία δεν νοιάστηκε», δηλώνοντας ότι πρέπει «να συνεχίσουμε κανονικά (...) για τη νίκη μας» στην Ουκρανία.
Μια σειρά ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ δηλώνουν την ετοιμότητά τους για αγορά αμερικανικών εξοπλισμών και αποστολή τους στο Κίεβο.
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρ. Μερτς δήλωσε ότι διαβεβαίωσε τον Τραμπ ότι «η Γερμανία θα συμβάλει αποφασιστικά».
Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους δήλωσε από την Ουάσιγκτον ότι συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Πιτ Χέγκσεθ, «όλο το φάσμα των επιλογών» για τις παραδόσεις όπλων. Ομάδες εργασίας ΗΠΑ - Γερμανίας θα συνεργαστούν για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες. Οπως είπε, η Γερμανία «θα συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό και αξιόπιστο ρόλο στη συμμαχία», ενώ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ προετοιμάζει την παράδοση επιπλέον δύο συστημάτων Patriot στο Κίεβο.
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στο Κίεβο τη Δευτέρα για να εκφράσει την υποστήριξη της Γαλλίας, ενώ κάλεσε τον Πούτιν «να δεχτεί την πραγματικότητα: Πήγε πάρα πολύ μακριά και πλέον βρίσκεται σε αδιέξοδο».
Η Δανία θα κάνει «αυτό που της αναλογεί», προκειμένου να χρηματοδοτήσει ενδεχομένως την παράδοση αμερικανικών συστημάτων Patriot στην Ουκρανία, δήλωσε ο Δανός ΥΠΕΞ Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.
«Η Ολλανδία κάνει ήδη πολλά... (Αλλά) θα διερευνήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε επίσης σε σχέση με τις ανακοινώσεις του κ. Τραμπ και να συνεχίσουμε από εκεί», δήλωσε ο Ολλανδός ΥΠΕΞ, Κ. Βέλντκαμπ.
«Η Σουηδία θα συμβάλει», δήλωσε και ο Σουηδός ΥΠΕΞ, Πολ Γιόνσον.
Αντίθετα, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Π. Φιάλα, δήλωσε ότι η χώρα δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς όπλων που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, αναφέροντας ότι «επικεντρώνεται σε άλλα σχέδια για να βοηθήσει την Ουκρανία, για παράδειγμα, μέσω της πρωτοβουλίας για τα πυρομαχικά».
Στο μεταξύ, κατά τη χΤεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν εγκρίθηκε τελικά το 18ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, καθώς η Σλοβακία άσκησε βέτο.
Η επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, μετά τη λήξη του συμβουλίου εξέφρασε τη λύπη της για το βέτο της Σλοβακίας, «παρότι είχαν προηγηθεί συνομιλίες και ανταλλαγή επιστολών».
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρ. Φίτσο δήλωσε μετά το τέλος του Συμβουλίου ότι «ο κυβερνητικός συνασπισμός απορρίπτει την ηλίθια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διακοπεί η ροή φυσικού αερίου από το 2028».
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέβαλε κυρώσεις σε 5 Ρώσους δικαστές για την καταδίκη «ακτιβιστή» που τάχθηκε εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η Κάλας δήλωσε ότι οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα των «παγωμένων» ρωσικών κεφαλαίων σε άτυπη σύνοδο στο τέλη Αυγούστου.
Ο δε γγ του ΝΑΤΟ Μ. Ρούτε «προειδοποίησε» την Κίνα, τη Βραζιλία και την Ινδία - βασικούς εταίρους της Μόσχας στους BRICS - ότι θα μπορούσαν να πληγούν σκληρά από τους δευτερογενείς δασμούς που απειλεί να επιβάλλει η Ουάσιγκτον εάν συνεχίσουν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία.
Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «παρακαλώ τηλεφωνήστε στον Βλαντιμίρ Πούτιν και πείτε του ότι θα πρέπει να σοβαρευτεί για τις ειρηνευτικές συνομιλίες, διαφορετικά μπορεί να πληγούν μαζικά η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα».