Στο «κάδρο» και τα νησιά του Αιγαίου με φόντο τις πολεμικές αναμετρήσεις σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή
Η νέα «διακομματική πρωτοβουλία» που έχει τον τίτλο «Νόμος για την Καταγραφή της Συνεργασίας Ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας» αποσκοπεί, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ΑΠΕ, «στη διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα», συμπεριλαμβάνοντας και τα νησιά.
Υπό αυτό το πρίσμα, προβλέπεται ότι ο εκάστοτε Αμερικανός υπουργός Αμυνας θα πρέπει να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο, που θα εντοπίζει και θα παρουσιάζει «νέες ευκαιρίες για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».
Ειδικότερα, η έκθεση θα περιλαμβάνει μια περιγραφή των δικαιωμάτων των βάσεων που παρέχονται βάσει της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία επιτρέπει στις δυνάμεις των ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση σε τέσσερις επιπλέον στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από τους βουλευτές Γκρέις Μενγκ, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη. Επιβεβαιώνοντας τον επικίνδυνο χαρακτήρα του νομοσχεδίου, που βάζει ακόμη πιο βαθιά την Ελλάδα στα πολεμικά μέτωπα των ιμπεριαλιστών, οι ίδιοι οι βουλευτές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή έχουν αναγκάσει το Πεντάγωνο να αυξήσει τη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.
Οι βουλευτές επικαλούνται ευθαρσώς τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας για την τροφοδότηση του ιμπεριαλιστικού μακελειού στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, που μετατρέπει ευθέως την Ελλάδα και σε στόχο αντιποίνων. «Η δραστηριότητα σε βάσεις όπως η Αλεξανδρούπολη και ο Κόλπος της Σούδας υπήρξε βασικός πυλώνας της προβολής ισχύος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, παίζοντας ρόλο στην εφοδιαστική αλυσίδα και ειδικότερα στον συνεχιζόμενο ανεφοδιασμό της Ουκρανίας», αναφέρουν ευθαρσώς.
Οι δηλώσεις, άλλωστε, αυτών που προώθησαν το νομοσχέδιο, δείχνουν προς τη μεγάλη εικόνα του λυσσαλέου ανταγωνισμού για την πρωτοκαθεδρία, άρα και των αντίστοιχων κινδύνων που δημιουργεί η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα προκεχωρημένο αμερικανοΝΑΤΟικό φυλάκιο.
Η βουλευτής Γκρέις Μενγκ ανέφερε ότι «θα βοηθήσει στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ των εθνών μας», προάγοντας την «αμυντική σχέση» ΗΠΑ - Ελλάδας και τη συνεργασία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για την «υποστήριξη των συμμάχων μας και την αντιμετώπιση των αντιπάλων μας».
Ο Γκας Μπιλιράκης είπε ότι η συνεργασία αυτή «προωθεί τα αμερικανικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας» και προστατεύει μια «ελεύθερη και σταθερή Ευρώπη», ενώ η Νικόλ Μαλλιωτάκη πρόσθεσε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας «ενισχύει την ασφάλεια των ΗΠΑ», τονίζοντας τη «στρατηγική αξία» τοποθεσιών όπως ο Κόλπος της Σούδας και η Αλεξανδρούπολη, που ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ.
Ο Αλεξάντερ Κριστόφορ, από το Αμερικανικό - Ελληνικό Ινστιτούτο, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο «θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αξιοποιήσουν γεωστρατηγικές τοποθεσίες στην Ελλάδα», ενώ ο Σάββας Τσίβικος της ΑΧΕΠΑ μίλησε για τη σημασία της Ελλάδας για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε πολλαπλές περιοχές...
Πριν από σχεδόν έναν χρόνο, η βουλευτής Γκρέις Μενγκ είχε καταθέσει μια παρόμοια έκδοση αυτής της νομοθεσίας ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2024, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Θυμίζουμε εξάλλου πως μόλις προχτές (λίγο αφότου ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωνε την αποστολή και πρόσθετων εξοπλισμών στην Ουκρανία, μέσω χωρών της ΕΕ), ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, λέγοντας κατόπιν ότι συζήτησαν «για την περαιτέρω εμβάθυνση των στρατηγικών αμυντικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ» και ότι σε αυτό το πλαίσιο τον προσκάλεσε να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα.
Με αφορμή πάντως το νομοσχέδιο στο Κογκρέσο μια σειρά από τουρκικά ΜΜΕ έκαναν χτες λόγο για «σιωπηλή απόβαση των ΗΠΑ» στα νησιά του Αιγαίου, συνδέοντας το νομοσχέδιο με τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή, αποτυπώνοντας έτσι τις νέες επικίνδυνες εξελίξεις που σηματοδοτεί και αυτό το νομοσχέδιο.