Συνεχίζεται στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον σιδηρόδρομο. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έρχεται να δώσει παραπέρα ώθηση στην επιχειρηματική λειτουργία των σιδηροδρόμων, σε βάρος της ασφάλειας.
Οπως σημείωσε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς στην ομιλία του στην πρώτη μέρα που το νομοσχέδιο απασχόλησε την Επιτροπή, αυτό κινείται στην κατεύθυνση της ΕΕ για «απελευθέρωση» και εμπορευματοποίηση των σιδηροδρομικών μεταφορών, δηλαδή είναι από τα ίδια σάπια υλικά που οδήγησαν στο έγκλημα στα Τέμπη και τα οποία έχουν εφαρμόσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο πραγματεύεται ζητήματα που απασχόλησαν το προηγούμενο διάστημα, όπως φάνηκε και από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις εκατομμυρίων λαού, προσθέτοντας ότι κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη ούτε στην κυβέρνηση, αλλά ούτε και στην ΕΕ και στα κόμματα που τη στηρίζουν και την ξεπλένουν, αποθεώνοντάς την.
Τόνισε δε πως εξακολουθούν να καταγράφονται ατυχήματα, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένουν όλες εκείνες οι αιτίες που οδήγησαν στα Τέμπη και έχουν καταγραφεί αναλυτικά και στο Πόρισμα που κατέθεσε το ΚΚΕ μετά την Εξεταστική Επιτροπή.
Το νομοσχέδιο αναφέρεται και στην «αξιολόγηση», με τον Β. Μεταξά να αναδεικνύει ότι άλλο σκοπό εξυπηρετεί αυτή και άλλο η σωστή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, που πρέπει να γίνονται και συχνά. Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιδιώκει να «βγάλει λάδι» τις ευθύνες της, όπως και αυτές των προηγούμενων, ενισχύοντας στη λαϊκή συνείδηση τη λογική του «ανθρώπινου λάθους» των εργαζομένων, που είναι δήθεν οι υπαίτιοι για τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα, και όχι η εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά. Αυτή η πολιτική, που συνεχίζεται ακάθεκτη, φέρνοντας 13ωρο δουλειάς, είναι που έχει οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις στο προσωπικό και κατ' επέκταση σε εντατικοποίηση, ενίοτε και με τραγικές συνέπειες, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση, για την οποία κάνει λόγο το νομοσχέδιο, επί της ουσίας δεν προωθείται η ενίσχυση της ασφάλειας αλλά η κερδοφορία του κεφαλαίου στον σιδηρόδρομο, μέσω της διευκόλυνσης ως προς την τιμολόγηση υπηρεσιών και του «rebranding του εμπορεύματος "σιδηροδρομικές μεταφορές"».
Οπως άλλωστε κατήγγειλε ο Β. Μεταξάς, αντί η κυβέρνηση να απαντάει στα σοβαρά κενά, τα διατηρεί και διαμορφώνει προϋποθέσεις για νέα εγκλήματα, συνεχίζοντας να ακολουθεί τις αντιλαϊκές Οδηγίες της ΕΕ στη λογική του κόστους - οφέλους, της «απελευθέρωσης», εμπορευματοποίησης και επιχειρηματικής λειτουργίας στις σιδηροδρομικές μεταφορές.