Επίσκεψη στη Βεγγάζη της Λιβύης πραγματοποιεί την Κυριακή 6/7 ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ από μέρα σε μέρα ο στρατάρχης Χ. Χαφτάρ ετοιμάζεται να αναγνωρίσει κι αυτός το τουρκο-λιβυκό Σύμφωνο, που η Αγκυρα είχε υπογράψει το 2019 με την κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης.
Μάλιστα, το καθεστώς Χαφτάρ επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση όταν προ ημερών δημοσίευσε τον διαγωνισμό για εξερεύνηση υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, ισχυριζόμενο ότι «η συνεργασία Λιβύης - Τουρκίας είναι σύμφωνη με τη διεθνή νομιμότητα και δεν παραβιάζει την κυριαρχία καμίας χώρας», αλλά και ότι η αμφισβήτηση των συμφωνιών που έχει συνάψει η Λιβύη με φιλικές χώρες «είναι απαράδεκτη».
Σημειωτέον, τη Τρίτη 15 Ιούλη ο Γεραπετρίτης έχει προγραμματίσει επαφές και στην Τρίπολη της δυτικής Λιβύης.
Ολα αυτά ενώ μεσοβδόμαδα ισχυροί ενεργειακοί κολοσσοί, όπως «Chevron», «ExxonMobil», «Total Energies» και «Eni», κατέθεσαν επίσημα το ενδιαφέρον τους για έρευνες σε θαλάσσια και χερσαία ενεργειακά «οικόπεδα» της Λιβύης, στον πρώτο διαγωνισμό που διενεργείται στη χώρα μετά το 2011. Τη δε Τετάρτη 25 Ιούνη υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη λιβυκή κρατική πετρελαϊκή εταιρεία NOC και η τουρκική ΤΡΑΟ, για πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε τέσσερα υποθαλάσσια «οικόπεδα».
Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει τις συνομιλίες «για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων και την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών υδάτων» με το τζιχαντιστικό καθεστώς της Συρίας, επενδύοντας στην αναβάθμιση των σχέσεών της με τη Δαμασκό.
Σε ό,τι αφορά τις τουρκο-λιβυκές σχέσεις, πέρα από το Σύμφωνο του 2019 οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει μια σειρά άλλες συμφωνίες, όπως «μνημόνιο κατανόησης» που παρέχει «ανεμπόδιστη πρόσβαση» στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις «στον λιβυκό εναέριο χώρο και στα εγχώρια ύδατα», καθώς και άλλες διευκολύνσεις στον στρατό και στα μονοπώλια της Τουρκίας.