Παρασκευή 7 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 65
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρεμβάσεις στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη οικοδομικών εργασιών και προσθήκης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τη μελέτη εκπόνησε η Γενική Διεύθυνση Μουσείων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠΠΟ, στη βάση πολύμηνου στατικού ελέγχου του κτιρίου από τον μηχανικό του ΕΜΠ Παναγιώτη Καρύδη. Ο μηχανικός διαπίστωσε πως το κτίριο υπέστη σοβαρά προβλήματα με το σεισμό του '99, σε συνδυασμό με το γεγονός πως το έδαφος θεμελίωσης ήταν παλιά κοίτη ποταμού. Ωστόσο, η θεμελίωση άντεξε.

Ο ίδιος πρότεινε την ένωση μερικών τμημάτων του κτιρίου, το κλείσιμο των ρωγμών και τη γενικότερη ενίσχυσή του. Αποφασίστηκε επίσης να τοποθετηθεί κλιματισμός, ενόψει του «πανταχού παρόντος» 2004. Τα εξωτερικά κλιματιστικά σώματα θα τοποθετηθούν στο πίσω μέρος του μουσείου και θα καλυφθούν με την υπερύψωση κατά 1 μέτρο τμημάτων της πίσω αυλής.

Στη συζήτηση «διαπιστώθηκε» ότι το μουσείο δεν έχει εξόδους κινδύνου. Ετσι, μέλος του Συμβουλίου είπε ότι «κανονικά δε θα έπρεπε να έχει άδεια λειτουργίας».

Κατά τ' άλλα αποφασίστηκαν ορισμένες εσωτερικές διευθετήσεις με ράμπες και ανελκυστήρες για άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι παρεμβάσεις θα είναι αναστρέψιμες επειδή θα γίνει η υπόγεια επέκταση του μουσείου. Οπως είναι γνωστό, ο χώρος μπροστά από το μουσείο θα περιέλθει στο ΥΠΠΟ. Η Διεύθυνση Μελετών έδωσε εντολή για τη μελέτη επέκτασης του μουσείου κάτω από την πλατεία και η μελέτη επανέκθεσης για το 2004 ξεκίνησε. Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων (χωρίς την επέκταση του μουσείου) ανέρχεται στα 10 δισ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ