Σε απεργία προχωρούν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι στη φαρμακοβιομηχανία «Bοehringer Hellas», διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σε συνέχεια των στάσεων εργασίας που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, όπως είχαν αποφασίσει στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου τους.
Με την εργοδοσία να καλεί σε ...αναμονή για την υπογραφή της κλαδικής Σύμβασης από τον σύνδεσμο των εργοδοτών του κλάδου (ΣΦΕΕ), την οποία εδώ και σχεδόν 15 χρόνια δεν υπογράφουν, το Σωματείο ξεκαθαρίζει ότι «δεν μας πείθουν». Αντίθετα «μας εξοργίζουν, γιατί αποκαλύπτεται περίτρανα ότι κωλυσιεργούν και επί της ουσίας δεν θέλουν να υπογράψουν για να μπορούν να μας έχουν του "χεριού" τους».
«Η απάντησή μας είναι η συσπείρωση στο δικό μας συλλογικό όργανο, το σωματείο μας», σημειώνει στο κάλεσμά του, τόσο για μαζική συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις όσο και στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν στις 3, 5 και 7 Ιούλη για την εκλογή νέου ΔΣ, νέας Επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας και αντιπροσώπων για τα συνέδρια της Ομοσπονδίας.
Με την προκλητική ενέργεια της εταιρείας της «Wolt» να μειώνει μονομερώς για μία ακόμα φορά τις πληρωμές των διανομέων, με την ελάχιστη παραγγελία να φτάνει στο 1,10 ευρώ, έρχονται αντιμέτωποι οι διανομείς, ξεκινώντας αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Συγκεκριμένα, το Σωματείο Εργαζομένων «Wolt» Κεντρικής Μακεδονίας τονίζει ότι αυτές οι μειώσεις στις πληρωμές των διανομέων δεν έρχονται σε τυχαία περίοδο. Κι αυτό καθώς «πριν από λίγο καιρό είχαμε τις αλλαγές στο σύστημα που δουλεύουν οι συνάδελφοι στην υποστήριξη, με στόχο την εντατικοποίηση της δουλειάς, για να "εξυπηρετούν" πιο πολλές "συνομιλίες" πιο γρήγορα». Ταυτόχρονα ετοιμάζεται και «μηχανισμός προτάσεων» για τους διανομείς, μέτρο που είναι ξεκάθαρα κομμένο και ραμμένο για να ευνοεί τους στόλους, ενώ όλο και πιο καθαρό γίνεται ότι το σχέδιο είναι καλά μελετημένο «για να αλλάξει η δουλειά των απασχολούμενων στις πλατφόρμες προς το χειρότερο».
Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, το Σωματείο Εργαζομένων «Wolt» Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από Γενική Συνέλευση προετοιμάζει την οργανωμένη απάντηση, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις στις αμοιβές, κατάργηση στόλων και απευθείας πρόσληψη των διανομέων από την εταιρεία, αλλά και μέτρα υγείας και ασφάλειας και ουσιαστική στήριξη των μεταναστών εργαζομένων χωρίς κανένα εμπόδιο στην εργασιακή τους δραστηριότητα.
Στα Χανιά, οι διανομείς της «Wolt» με 48ωρη απεργία έδωσαν μια πρώτη αγωνιστική απάντηση στις προθέσεις της εταιρείας. Στο πλαίσιο της απεργίας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την περασμένη Κυριακή, υλοποιώντας την απόφαση που πήραν μέσα από τη Γενική Συνέλευση των διανομέων της «Wolt» και τη στήριξη του Σωματείου διανομέων - delivery Ν. Χανίων «Ιωσήφ Σαριδάκης» και το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, ο πρόεδρος του Σωματείου Διανομέων Χανίων Γιώργος Εμμανουηλίδης αναφέρθηκε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι διανομείς, καθώς οι περισσότεροι απασχολούνται ως freelancers, ενώ είναι αναγκασμένοι, για να μπορέσουν να έχουν μια αξιοπρεπή αμοιβή, να δουλεύουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα αντανακλαστικά τους στον δρόμο και να προκαλούνται τροχαία ατυχήματα. Ανέδειξε ότι οι εταιρείες μέσα από τον ανταγωνισμό τους και με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας τους μειώνουν συνεχώς το εισόδημά τους, καθώς η μια ακολουθεί την άλλη στον τρόπο λειτουργίας τους και τις μειώσεις των απολαβών τους. «Οι περισσότεροι δουλεύουμε ελεύθερα ή υπεργολαβικά, χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Οι εταιρείες μετά την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη μπορούν να έχουν όσους εργαζόμενους θέλουν, εφόσον δεν τους στοιχίζουν τίποτα», σχολίασε μεταξύ άλλων αναδεικνύοντας τις διεκδικήσεις των εργαζομένων διανομέων.
Συνέχεια στον αγώνα τους δίνουν και οι εργαζόμενοι στις εταιρείες ψηφιοποίησης που αναλαμβάνουν έργα του κράτους, με κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας αύριο Τετάρτη, στις 4 μ.μ.
Στο πλευρό τους στέκονται ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και το ΣΕΤΗΠ ν. Αττικής, που στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου μπροστά από το υπουργείο με εκπροσώπους εργαζομένων από αυτές τις εταιρείες, μεταφέροντας την πείρα και τις συνθήκες από τους χώρους δουλειάς, την εντατικοποίηση, την ανασφάλεια, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, καθώς και τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες που απογειώνονται πίσω από τη βιτρίνα της «ψηφιακής μετάβασης».