Παρασκευή 16 Μάη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Βασικό παραδοτέο» η εκτίναξη των πολεμικών δαπανών

Τις τελικές πινελιές προς την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνη στη Χάγη έβαλε η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της χθες στην Αττάλεια της Τουρκίας, δίνοντας «έμφαση στις αμυντικές δαπάνες, στην ενίσχυση της συνδρομής προς την Ουκρανία και στη συνεργασία της Συμμαχίας με την ΕΕ και τους εταίρους του Ινδο-Ειρηνικού», ανεβάζοντας το θερμόμετρο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, έσπευσε να χαρακτηρίσει τη Ρωσία «μια συνεχή απειλή» και να εστιάσει στη «στρατιωτική συσσώρευση στην Κίνα», ενώ, βάζοντας στην εξίσωση και την παράμετρο της «τρομοκρατίας», επέμεινε πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ξοδεύουμε αρκετά χρήματα σε όλο το ΝΑΤΟ για να παραμείνουμε ασφαλείς». Η αύξηση των δαπανών των κρατών - μελών θα είναι «το βασικό παραδοτέο για τη Σύνοδο Κορυφής», υπογράμμισε ο Ρούτε, σημειώνοντας το γεγονός ότι ήδη πολλές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει σχέδια «για να προχωρήσουν πολύ περισσότερο» από τη νόρμα που έβαλαν το 2014, κάθε κράτος - μέλος να δαπανά ετησίως το 2% του ΑΕΠ του για στρατιωτικές δαπάνες, ποσοστό που όπως είπε χθες ο γγ του ΝΑΤΟ πλέον «δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετό».

Μπήκε επίσης θέμα αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής πολεμικών μέσων και πολεμοφοδίων. «Πρέπει να παράγουμε περισσότερα σε όλο το ΝΑΤΟ. Και ιδιαίτερα όταν εξετάζουμε τη Ρωσία, είναι τόσο επιτυχημένη σε αυτό και πρέπει να τη νικήσουμε όσον αφορά την αμυντική βιομηχανική παραγωγή», τόνισε ο Ρούτε, καθώς «παράγει σε τρεις μήνες όσα πυρομαχικά παράγει ολόκληρο το ΝΑΤΟ σε έναν χρόνο. Και η Ρωσία έχει μόνο το 5% του μεγέθους της συνολικής οικονομίας του ΝΑΤΟ», εξανέστη, για να προσθέσει ότι «όλοι έχουμε να κερδίσουμε από αυτό - όχι μόνο από άποψη ασφάλειας αλλά και από οικονομικής άποψης», κλείνοντας το ματάκι στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Για το δε Ουκρανικό, έβαλε θέμα στους μετέχοντες ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε πως συλλογικά θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να επικρατήσει», προετοιμάζοντας για παραπέρα εμπλοκή των κρατών - μελών, την οποία παρουσίασε ως «μακροπρόθεσμη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία» και ως «διασφάλιση ότι η Ουκρανία μπορεί να αμυνθεί σήμερα και στο μέλλον», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σημειωτέον, στην ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ που δημοσιεύτηκε στα τέλη Απρίλη τα κράτη - μέλη δαπάνησαν το 2024 περισσότερα από 1,3 τρισ. δολάρια για στρατιωτικούς σκοπούς, δηλαδή 123 δισ. περισσότερα από το 2023 (1,180 τρισ.). Χαρακτηριστικό δε των ανταγωνισμών που φουντώνουν είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλα χρόνια, όταν τη νόρμα του 2% την έπιαναν 2 ή 3 κράτη - μέλη, πλέον τον κανόνα εκπληρώνουν 22 από τα 31 μέλη του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν τα κράτη - μέλη που πιάνουν και την έτερη νόρμα, τουλάχιστον το 20% των συνολικών στρατιωτικών δαπανών να πηγαίνει σε «μείζονες εξοπλισμούς». Τον στόχο εκπληρώνουν 28 από τα 31 κράτη - μέλη, ενώ η Ελλάδα δαπανά για τέτοιους σκοπούς το 36,1% των στρατιωτικών της δαπανών.

Η ελληνική εμπλοκή

Συμμέτοχη και συνένοχη λοιπόν είναι στα παραπάνω η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας, Γ. Γεραπετρίτης, φτάνοντας στη Σύνοδο δήλωσε ότι «εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, εν μέσω πολέμων, οι οποίοι διαρκούν και πλήττουν τη διεθνή συνοχή, εν μέσω ασύμμετρων κρίσεων, εν μέσω κλιματικής κρίσης και εν μέσω υβριδικών απειλών, είναι καιρός να επαναθεωρήσουμε τη βάση πάνω στην οποία έχει δημιουργηθεί η διεθνής αρχιτεκτονική ασφαλείας».

Σε ποια κατεύθυνση; «Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενίσχυσης της συλλογικής αμυντικής δυνατότητας και του συγχρονισμού του βηματισμού μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ», είπε, καθώς «μόνο εργαζόμενοι μέσα από σύγχρονα βήματα, μέσα από κοινές δυνατότητες, μέσω διευρυμένων αμυντικών συστημάτων, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια κρίση η οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη, κάθε μέρα και με μια καινούργια εστία έντασης», σημείωσε, βασικά προαναγγέλλοντας ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια, που φουντώνουν τις «εστίες έντασης».

Αλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Αθήνα θύμισε ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει συμμετάσχει σε σειρά συσκέψεων σε κορυφαίο επίπεδο» και ότι «είναι συνδιαμορφωτής της ευρωπαϊκής πολιτικής και για το Ουκρανικό».

Επιπλέον, η κυβέρνηση κατέβαλε πέρυσι 2,99% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες, ενώ στο παζάρι με την κυβέρνηση Τραμπ, που ζητάει τα άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να δαπανούν το 5% του ΑΕΠ, μια σειρά κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και αυτή της ΝΔ, αντιπροτείνουν να καθιερωθεί το 3%. Χαρακτηριστικός είναι και ο ρυθμός αύξησης που παρουσιάζουν οι ελληνικές στρατιωτικές δαπάνες, προσανατολισμένες στα προτάγματα του ΝΑΤΟ: Από 3,039 δισ. το 2014 έφτασαν τα 7,126 δισ. ευρώ το 2024 (με υψηλότερο όλων το 2022, με 8,054 δισ., ενώ το 2023 ήταν 6,224). Στο μεταξύ έχουν ήδη δρομολογηθεί δεκάδες ακόμα δισ. για ΝΑΤΟικής κοπής εξοπλισμούς από την κυβέρνηση, με τη στήριξη κι άλλων αστικών κομμάτων.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δ. Χούπης, μετά τη συμμετοχή του προχθές στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, χθες μετείχε στην αντίστοιχη της ΕΕ, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν «την ευρωπαϊκή άμυνα και τις απαιτήσεις σε στρατιωτικές δυνατότητες», τη «στρατιωτική στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία» αλλά και την «κατάσταση των τρεχουσών στρατιωτικών επιχειρήσεων, αποστολών και πρωτοβουλιών της ΕΕ», σε πολλές από τις οποίες μετέχουν και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Ελληνοτουρκικά σε ευρωατλαντικό φόντο

Ξεχωριστή πτυχή της Συνόδου ήταν η συνάντηση Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Φιντάν, καθώς οι επιχειρούμενες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά συνεχίζουν να «τρέχουν» υπό ΝΑΤΟική σκέπη.

Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, κατά τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ συζητήθηκαν θέματα προετοιμασίας του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων γύρου Πολιτικού Διαλόγου, Θετικής Ατζέντας (αφορά τις διμερείς μπίζνες) και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, υπό την προεδρία Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Ολα αυτά ενώ το ΝΑΤΟ και ο Ρούτε έσταζαν μέλι για την Τουρκία και τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστικά, ο γγ της λυκοσυμμαχίας, ερωτηθείς χθες στην Αττάλεια για εμπόδια που μπαίνουν στην Αγκυρα στο να αγοράσει π.χ. μαχητικά F-35, απάντησε ότι «το ΝΑΤΟ ενθαρρύνει τους Συμμάχους του να μην έχουν περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων από τον έναν Σύμμαχο στον άλλον».

Εφερε για παράδειγμα τα μαχητικά «Eurofighter» που θέλει η Τουρκία, θυμίζοντας ότι έθεσε το θέμα στον καγκελάριο Μερτς την περασμένη Παρασκευή.

Εστίασε εξάλλου στο γεγονός ότι «η Τουρκία διαθέτει μια εντυπωσιακή αμυντική βιομηχανική βάση. Συνεργάζεται ήδη στενά με βιομηχανίες και χώρες σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», ενώ ταυτόχρονα κάλεσε «τους Συμμάχους να μη θέτουν εμπόδια μεταξύ των κρατών - μελών, ή μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών - μελών, εντός ή εκτός ΕΕ, και του Καναδά και των ΗΠΑ. Ολοι πρέπει να συνεργαστούμε σε αυτό», επέμεινε, σε ό,τι αφορά την αύξηση της πολεμικής παραγωγής, «συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών, για να παράγουν ό,τι χρειάζεται». Διαβεβαίωσε άλλωστε ότι «τα χρήματα υπάρχουν», μετά και τις αποφάσεις για αύξηση των πολεμικών δαπανών, από όπου θα «φάνε» και τα τουρκικά μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ