Από την παρέμβαση των σωματείων |
«Να τα μαζέψετε και να φύγετε τώρα», είπε ο Θανάσης Κουτσουράς, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων, ξεκαθαρίζοντας ότι «το ΕΚΘ δεν είναι ντουβάρια και έπιπλα, είναι η ιστορία της εργατικής τάξης της πόλης, του Μπεναρόγια και της Φεντερασιόν, των δολοφονημένων εργατών του Μάη του '36, του Παπαγιάννη, προέδρου του ΕΚΘ που εκτελέστηκε στο Γεντί Κουλέ μαζί με άλλους 400». Σε αυτόν τον χώρο ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουν καμιά θέση υμνητές του Μεταξά και του δικτατορικού καθεστώτος».
Τα συνδικάτα κατήγγειλαν επίσης και τον πρόεδρο του ΕΚΘ, που προσβάλλοντας την ιστορία του εργατικού κινήματος της πόλης παραχώρησε τον χώρο για μια τέτοια φασιστοσύναξη, που τα χαρακτηριστικά της ήταν ξεκάθαρα από τους διοργανωτές της και τους συμμετέχοντες. «Εχει μεγάλη ευθύνη ο Χάρης Κυπριανίδης, ως πρόεδρος του ΕΚΘ, που έδωσε άδεια να γίνει μια τέτοια εκδήλωση. Μην τολμήσουν να το ξανακάνουν, θα μας βρουν απέναντί τους», είπε ο Δημήτρης Μπελόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.
Διοργανωτές της εν λόγω φασιστοσύναξης εμφανίστηκαν οι εκδόσεις «Ενδοχώρα» και η περιφερειακή κίνηση «Συμμαχία για τη Μακεδονία», τιμώντας τον Γιώργο Χατζηαθανασίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους ομιλητές βρισκόταν και ο Γιάννης Κουριαννίδης, διευθυντής των εκδόσεων, επικεφαλής της φασιστο-παράταξης «Θεσσαλονίκη, Πόλη Ελληνική», που στις πρόσφατες εκλογές συμμετείχε με το φασιστικό Εθνικό Μέτωπο και στις 28 Οκτώβρη του 2024 μιλούσε για τον εθνοσωτήρα Μεταξά. Ενώ τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου σε μια βιβλιοπαρουσίαση που έκανε η φασιστική Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία, έφτασε σε σημείο να ζητήσει να καταστραφεί το μνημείο για την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ, ενώ συστηματικά κάνει εμετική αρθρογραφία για τους εκτελεσμένους ήρωες του Γεντί Κουλέ. Είναι επίσης από αυτούς που δεν διστάζουν ανοιχτά να υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο.