Σε «ένωση δυνάμεων» με την Κίνα καλεί το Πεκίνο, το οποίο επιχειρώντας να ενισχύσει τη θέση του στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία, παρουσιάζεται ως αντίβαρο στη «μονομερή προσέγγιση», τον «ηγεμονισμό» και τον «εκφοβισμό» από τις ΗΠΑ, με φόντο τους σαρωτικούς δασμούς που έχει εξαγγείλει η Ουάσιγκτον έναντι «συμμάχων» και ανταγωνιστών.
Ετσι, απευθυνόμενος στην τέταρτη συνάντηση του Φόρουμ Κίνας - CELAC (Κοινότητα χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής), ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η ανεξαρτησία και η αυτονομία είναι η ένδοξη παράδοσή μας. Η ανάπτυξη είναι εγγενές μας δικαίωμα. Και η δικαιοσύνη είναι η κοινή μας επιδίωξη».
Πρόσθεσε ότι «ενώπιον των υποβοσκόντων ρευμάτων γεωπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ μπλοκ, και του αυξανόμενου κύματος μονομερούς προσέγγισης και προστατευτισμού, η Κίνα είναι έτοιμη να ενώσει τις δυνάμεις της με τους εταίρους μας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική».
Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο του σχήματος στο οποίο η Κίνα εδώ και μια δεκαετία επενδύει για να επιταχύνει τη διείσδυσή της στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Κινέζος ηγέτης, «μεγάλες αλλαγές που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα επιταχύνονται, οι οποίες έχουν καταστήσει απαραίτητη την ενότητα και τη συνεργασία μεταξύ των εθνών».
Λίγα 24ωρα μετά την απόφαση ΗΠΑ - Κίνας να μειώσουν αμοιβαία αλλά προσωρινά τους εξαιρετικά υψηλούς δασμούς που είχαν εκατέρωθεν επιβάλλει, έκρινε σκόπιμο να υπογραμμίσει ότι «δεν υπάρχουν νικητές σε δασμολογικούς πολέμους ή εμπορικούς πολέμους. Ο εκφοβισμός ή ο ηγεμονισμός οδηγούν μόνο σε αυτοαπομόνωση».
Στο μεταξύ, 4ήμερες επαφές στην Κίνα συνεχίζει ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Σε χτεσινή του συνάντηση με τον Σι συζήτησαν, σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά», ότι οι δύο χώρες πρέπει να εναντιωθούν σθεναρά «στις πράξεις εκφοβισμού».
Ο Λούλα χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών «πιο αναγκαίες από ποτέ», προσθέτοντας ότι «είναι αποφασισμένες να ενώσουν τη φωνή τους εναντίον της μονομέρειας και του προστατευτισμού».
Σι και Λούλα παρέστησαν στην υπογραφή 20 συμφωνιών, μεταξύ άλλων για την αύξηση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα. Σημειωτέον ότι η Κίνα αγοράζει πάνω από το 60% της παγκοσμίως εμπορεύσιμης σόγιας και εισάγει πάνω από το 70% από τη Βραζιλία.
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Great Wall Motors, η πλατφόρμα αγορών Meituan και κινεζικές ενεργειακές, μεταλλευτικές εταιρείες καθώς και εταιρείες ποτών (π.χ. CGN Power, Envision, Mixue, Baiyin Nonferrous Group) ανακοίνωσαν νέες μεγάλες επενδύσεις στη Βραζιλία.