Σάββατο 29 Ιούνη 2019 - Κυριακή 30 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ G20
Καταγραφή του σφοδρού ανταγωνισμού

Από την «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών

Copyright 2019 The Associated

Από την «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών
Η Σύνοδος Κορυφής του G20 ξεκίνησε την Παρασκευή και αναμενόταν να ολοκληρωθεί το Σάββατο στην Οσάκα της Ιαπωνίας, που έχει την κυκλική προεδρία. Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών του πλανήτη (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Βραζιλία, Αργεντινή, Μεξικό, Ινδία, Νότια Αφρική, Ινδονησία, Νότια Κορέα, Σαουδική Αραβία, Τουρκία), η ΕΕ ως σύνολο, όπως και εκπρόσωποι ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, περιφερειακών διακρατικών καπιταλιστικών ενώσεων της περιοχής και όχι μόνο (και προσκεκλημένες χώρες φέτος τις Ολλανδία, Σιγκαπούρη, Ισπανία και Βιετνάμ), συνδιαλέγονται υποτίθεται για να συγκεραστούν τα αντιτιθέμενα συμφέροντα. Μόνο που στον καπιταλισμό οι συμβιβασμοί, οι συμμαχίες και οι άξονες είναι προσωρινοί και αυτό που κυριαρχεί είναι ένας πόλεμος όλων με όλους για το ποιο καπιταλιστικό κράτος και ποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι θα πάρουν το πάνω χέρι σε πρώτες ύλες, αγορές, γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής.

Τα θέματα που κυριαρχούν είναι το διεθνές εμπόριο, τα ζητήματα των μονομερών ενεργειών, κυρώσεων, δασμών (διένεξη ΗΠΑ - Κίνας), η αντιπαράθεση σε μια σειρά πεδία (Ιράν, Συρία, Βόρεια Αφρική, Ουκρανία), όπως και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, όπου η αναγνώρισή της ή μη και τα μέτρα που μπορούν να αναληφθούν σχετίζονται άμεσα με τα συμφέροντα ξεχωριστών χωρών και μονοπωλιακών ομίλων.

Η αναμενόμενη υποχώρηση των ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης, οι κίνδυνοι για νέα συγχρονισμένη κρίση, είναι η αιτία που δυναμώνουν ο ανταγωνισμός και η αντιπαράθεση.

Αυτό φάνηκε και από τις πολλές διμερείς συναντήσεις των ηγετών που πραγματοποιούνται στην πόλη της Ιαπωνίας. Στη σχεδόν μιάμισης ώρας συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, προφανώς συζητήθηκαν τα πάντα (προστατευτισμός στο εμπόριο, πυρηνικοί εξοπλισμοί, οι συγκρούσεις σε ανοιχτά μέτωπα για τη μοιρασιά), χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες. Πάντως ο Πούτιν κάλεσε τον ομόλογό του στις εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη την επόμενη χρονιά. Τεταμένη ήταν η συνάντηση Πούτιν με την Βρετανίδα απερχόμενη πρωθυπουργό Τ. Μέι, η οποία κατηγόρησε τη Ρωσία «για επεμβάσεις και κυβερνοεπιθέσεις σε άλλες χώρες».

Με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ο Τραμπ ευχήθηκε περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου, με την Μέρκελ να απαντά ότι «δεν έχουμε μόνο εμπόριο, αλλά και πολλές επενδύσεις», κάτι που ερμηνεύτηκε ως «προειδοποίηση» στις αμερικανικές απειλές για σκληρότερους όρους στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με τη Γερμανία και την ΕΕ.

Το Σάββατο αναμενόταν η συνάντηση του Τραμπ με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος σε συνάντηση με τους ηγέτες Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας και Νότιας Αφρικής (BRICS), σημείωσε όπως και οι υπόλοιποι ηγέτες ότι «τα μέτρα προστατευτισμού καταστρέφουν την παγκόσμια εμπορική τάξη (...) Πλήττουν επίσης κοινά συμφέροντα των χωρών μας, επισκιάζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο». Ο Σι μάλιστα προέτρεψε τις χώρες της ομάδας BRICS να «αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους και τη δυνατότητά τους να αντιμετωπίζουν εξωτερικούς κινδύνους».

Eπίσης το Σάββατο είχε προγραμματιστεί η συνάντηση Τραμπ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, σε μια περίοδο που υπάρχουν έντονες τριβές, με πιο χαρακτηριστική την προσέγγιση της τελευταίας με τη Ρωσία, και την αγορά των πυραυλικών συστημάτων «S-400», που θεωρείται ασύμβατη για μια χώρα «εταίρο» στο ΝΑΤΟ.

Το ζήτημα της αντιπαράθεσης για το κλίμα και του συμβιβασμού της Συμφωνίας του Παρισιού εμφανιζόταν ως «κόκκινη γραμμή» για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν, ενώ αναλύσεις διεθνών ΜΜΕ ανέφεραν ότι ήταν πιθανό να διαφοροποιηθούν από τη Συμφωνία, εκτός από τις ΗΠΑ, και οι Βραζιλία, Τουρκία και Σαουδική Αραβία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ