Σάββατο 29 Ιούνη 2019 - Κυριακή 30 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Τοπικές εκλογές με συγκρούσεις

Η ενδοαστική σύγκρουση στην Αλβανία κλιμακώνεται με τελευταία αφορμή το ζήτημα των τοπικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες γι' αυτήν την Κυριακή, 30 Ιούνη. Ωστόσο με διάταγμά του ο Πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, όρισε, την Πέμπτη, νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών τη 13η Οκτώβρη. Ο πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, ανακοίνωσε ότι την Κυριακή θα στηθούν κανονικά οι κάλπες. Από την άλλη πλευρά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπασά, δήλωσε ότι αδιαπραγμάτευτος όρος για τη διεξαγωγή εκλογών είναι «η τιμωρία όλων όσοι κατηγορούνται για νοθεία και εξαγορά προηγούμενων εκλογών, όπως επίσης και η παραίτηση του πρωθυπουργού Ράμα».

Την Πέμπτη και την Παρασκευή στον δήμο Μπουσάτι στον Βορρά, στη Σκόδρα και αλλού σημειώθηκαν πυρπολήσεις εκλογικών τμημάτων και αιματηρές συγκρούσεις οπαδών της αντιπολίτευσης με την αστυνομία, σε μια προσπάθεια να εμποδιστούν οι εκλογές.

Πάντως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ, που μίλησε στη «Φωνή της Αμερικής», δεν στηρίζει την αναβολή των εκλογών και το διάταγμα Μέτα. Ο Πάλμερ δήλωσε ότι «αναμένουμε πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουνίου και ότι θα είναι ειρηνικές και δίκαιες».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org