Παρασκευή 20 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Βαθιές αντιθέσεις αλλά και διερευνήσεις επιμέρους συντονισμών

Οι διμερείς σχέσεις είναι χειρότερες από ποτέ, αναγνώρισε ο Ρώσος Πρόεδρος, μιλώντας ταυτόχρονα για «χρήσιμες συμφωνίες» που εντοπίστηκαν στο Ελσίνκι

Η συνάντηση των δύο ηγετών στο Ελσίνκι (φωτ.) ανέδειξε αντιθέσεις και αντιφάσεις που κλιμακώνουν τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς

Copyright 2018 The Associated

Η συνάντηση των δύο ηγετών στο Ελσίνκι (φωτ.) ανέδειξε αντιθέσεις και αντιφάσεις που κλιμακώνουν τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Ενώ συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ για την πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού ηγέτη με τον Ρώσο ομόλογό του, ως έκφραση της βαθιάς ενδοαστικής διαπάλης για την «αντιμετώπιση» της Ρωσίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επανέφερε χτες το ενδεχόμενο νέων επαφών ακόμη και σε επίπεδο κορυφής.

Αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων, όπως «τρομοκρατία, ασφάλεια για το Ισραήλ, ειρήνη στη Μέση Ανατολή, Ουκρανία, Βόρεια Κορέα και πολλά άλλα», λέγοντας: «Υπάρχουν πολλές απαντήσεις, κάποιες εύκολες, κάποιες δύσκολες, σε αυτά τα προβλήματα (...) αλλά μπορούν ΟΛΑ να λυθούν!», όπως ανάρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Προσβλέπω στη δεύτερη συνάντησή μας, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή ορισμένων από τα πολλά που συζητήθηκαν», συμπλήρωσε ο Τραμπ.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας χτες σε Ρώσους διπλωμάτες, σημείωσε πως οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας είναι «κατά κάποιον τρόπο χειρότερες από ό,τι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου» και στη συνέχεια επέλεξε να υποστηρίξει ότι η συνάντηση με τον Τραμπ τούς επέτρεψε να ξεκινήσουν «μια πορεία προς θετική αλλαγή». Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ακόμα ότι η πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ «κατέληξε σε χρήσιμες συμφωνίες». «Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα, καθώς ορισμένες δυνάμεις στην Αμερική προσπαθούν να υπονομεύσουν τα αποτελέσματα της συνάντησης του Ελσίνκι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, αυτές οι δυνάμεις (στις ΗΠΑ) είναι έτοιμες «να θυσιάσουν ακόμη και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών κύκλων των ΗΠΑ που χάνουν συμβόλαια αξίας εκατομμυρίων δολαρίων και την πρόσβαση στη ρωσική αγορά», καθώς και «τα συμφέροντα των συμμάχων τους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή», είπε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Ισραήλ.

Ο ίδιος εκτίμησε πως «σήμερα, η αρχή του ανταγωνισμού και του ανοίγματος στο παγκόσμιο εμπόριο αντικαθίσταται όλο και συχνότερα από τον προστατευτισμό», ενώ οι οικονομικοί δεσμοί και η ελευθερία της επιχειρηματικότητας «πολιτικοποιούνται». «Στο πλαίσιο αυτό, η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας πρέπει να γίνει πιο οικονομικά προσανατολισμένη και πιο συνετή», υπογράμμισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Δεν κοπάζουν οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, ο πρώην διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, ένας Ρεπουμπλικανός που συγκρούστηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για την έρευνα σχετικά με τη Ρωσία, προέτρεψε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν τους Δημοκρατικούς στις προσεχείς εκλογές του Νοέμβρη για το Κογκρέσο. «Ολοι όσοι πιστεύουν στις αξίες αυτής της χώρας πρέπει να ψηφίσουν τους Δημοκρατικούς αυτό το φθινόπωρο. Οι πολιτικές διαφορές δεν έχουν καμία σημασία αυτήν τη στιγμή», ανέφερε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ