«Νερό στον μύλο» εντεινόμενων διεργασιών στο αστικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, αλλά και σε ευρύτερους σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή, όπου εδώ και χρόνια το «κουρδικό ζήτημα» αξιοποιείται ως μοχλός και πρόσχημα επεμβάσεων και παρεμβάσεων από διάφορες δυνάμεις, ρίχνει η απόφαση που επικύρωσε με το 12ο συνέδριό του το ΡΚΚ για αυτοδιάλυση και τερματισμό της ένοπλης δράσης του.
Η επίσημη ανακοίνωση των σχετικών αποφάσεων έγινε δεκτή με μια σειρά επισημάνσεις για συμβολή στην «οικοδόμηση μιας Τουρκίας χωρίς τρομοκρατία» και στη «δημοκρατική μεταρρύθμιση».
Χτες ο 76χρονος φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος απηύθυνε το κάλεσμα αυτοδιάλυσης και αφοπλισμού, χαιρέτισε «με ταπεινότητα τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο ιστορικό 12ο Συνέδριο».
Ο επικεφαλής σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Μ. Ουτσούμ, δήλωσε ότι η ανακοίνωση του ΡΚΚ «αποτελεί την ιστορική επιβεβαίωση και διακήρυξη της ενσωμάτωσης των Κούρδων με την Τουρκική Δημοκρατία και το τουρκικό έθνος», ενώ, πρόσθεσε, «όλοι συμφωνούν ότι θα γίνουν ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τη Δημοκρατία και τη νομοθεσία και ότι θα εισέλθουμε σε μία νέα φάση κατά την οποία θα αποκρυσταλλωθεί ένα εθνικό και πατριωτικό δημοκρατικό Δίκαιο».
Ο δε ΥΠΕΞ, Χ. Φιντάν, μίλησε για μια απόφαση «ιστορική» και «πολύ σημαντική, ιδίως όσον αφορά τη μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας». Περιέγραψε δε ως στόχο του επόμενου διαστήματος «ο χώρος της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ευημερίας και της ασφάλειας που αναπτύσσουμε στην Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια να επεκταθεί περαιτέρω, να υπερβεί την Τουρκία και να επηρεάσει θετικά άλλα κράτη και λαούς στην περιοχή μας».
Ικανοποίηση για τις εξελίξεις εξέφρασε και ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Ο. Οζέλ, τονίζοντας «την ανάγκη για όλες τις νομικές ρυθμίσεις που απαιτεί ο εκδημοκρατισμός χωρίς καμία καθυστέρηση και υπό τη σκέπη του τουρκικού κοινοβουλίου».
Το δε ιδρυτικό στέλεχος του HDP, «προγόνου» του σημερινού φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος DEM, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης έχοντας καταδικαστεί για «τρομοκρατική δράση» και «συνωμοσία κατά του κράτους», Σ. Ντεμιρτάς, ευχαρίστησε «όλους όσοι συνέβαλαν στα αποτελέσματα» αυτά, «καλωσορίζοντας με ενθουσιασμό αυτό το ιστορικό βήμα» και εκτιμώντας ότι «τώρα είναι η ώρα να εργαστούμε μαζί με ειλικρίνεια (...) ώστε να εγγυηθούμε την ανάπτυξη της Τουρκίας με κάθε τρόπο».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, «φουντώνει» η συζήτηση για την αναβάθμιση του πολιτικού ρόλου κουρδικών σχημάτων, ακόμα και με συμμαχίες που μέχρι πρόσφατα μπορεί να φάνταζαν αδύνατες.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Σαμίλ Ταϊγιάρ, που είπε ότι «αν όντως το ΡΚΚ διαλυθεί εντελώς, περιλαμβανομένης της συριακής του πτέρυγας, YPG, τότε η Τουρκία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα μεταμορφωθεί πολιτικά», μιλώντας για ένα «κλίμα ειρήνης» που θα επιδράσει καταλυτικά σε γνωστά μέχρι σήμερα «πολιτικά παραδείγματα».
Ο Ταϊγιάρ εκτίμησε, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ ΜΜΕ όπως η «Turkiye Today», ότι ο Οτσαλάν θα μπορούσε να επιδράσει στην αλλαγή στρατηγικής και ηγεσίας στο DEM (που σημειωτέον σήμερα αποτελεί ήδη την τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη), παρατηρώντας ότι «η θέση του DEM θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί σημαντικά. Θα ήταν πιθανό ακόμα και να ακολουθήσει τη "Λαϊκή Συμμαχία"» (η εκλογική συμμαχία του ΑΚΡ).
Από την πλευρά του Ιράν, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του ΡΚΚ, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Ε. Μπαγαΐ, χαιρέτισε τη διάλυση του PKK μιλώντας για έναν «σημαντικό σταθμό προς την απόρριψη της βίας και την ενίσχυση της ασφάλειας». Εξέφρασε δε την ελπίδα «ότι η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα συμβάλει στην προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Τουρκία και στην περιοχή».
Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ χαιρέτισε τις εξελίξεις, θεωρώντας ότι είναι ένα θετικό και σημαντικό βήμα που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Ιράκ και την περιοχή, αλλά και μια πραγματική ευκαιρία για την «προώθηση των ειρηνευτικών προσπαθειών και τον τερματισμό των παρατεταμένων συγκρούσεων» σε όλη την περιφέρεια.
Τέλος, ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν, Ν. Μπαρζανί, εντόπισε κι αυτός ένα «βήμα μπροστά για τη διατήρηση του αληθινού διαλόγου, που θα συνεισφέρει στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών και θα βοηθήσει στην ενίσχυση της σταθερότητας της Τουρκίας και της περιοχής όλης».