Το ενδεχόμενο άρσης των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Συρίας ανήγγειλε χτες το βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, αφού παραδέχτηκε ότι ήταν σκληρές και προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα στην οικονομία της χώρας επί Ασαντ.
Δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι σκοπεύει να δώσει μια ευκαιρία στη νέα ηγεσία της χώρας (τους τζιχαντιστές), ενώ εξήγησε πως έλαβε την απόφαση αυτή μετά από συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν και τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα - διάδοχο στον θρόνο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
«Η Συρία είχε το δικό της μερίδιο στον πόλεμο, στους σκοτωμούς, για πολλά χρόνια. Γι' αυτό και η κυβέρνησή μου έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματα για την αποκατάσταση φυσιολογικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ - Συρίας για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον μια δεκαετία», ανέφερε ο Τραμπ, προσθέτοντας πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο σκοπεύει να συναντήσει στην Κωνσταντινούπολη τον Σύρο ομόλογό του «αργότερα αυτήν τη βδομάδα».
Μετά και από αυτήν την εξέλιξη, δεν αποκλείεται εντός του τρέχοντος 24ωρου μια συνάντηση ανάμεσα στον Τραμπ και στον τζιχαντιστή «Πρόεδρο» της Συρίας Αχμεντ Αλ Σαράα, στο περιθώριο διαβουλεύσεων στο Ριάντ. Ο Σαράα είχε προσκληθεί εκεί πριν ο Τραμπ ανακοινώσει την πρόθεσή του για άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Συρίας. Σύμφωνα με την εμιρατιανή εφημερίδα «The National», ο Σαράα θα επιχειρήσει να συναντηθεί με τον Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των κρατών του Κόλπου και των ΗΠΑ.
Αντίθετα, ματαιώνονται τα σχέδια του Σαράα να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, το Σαββατοκύριακο στη Βαγδάτη, μετά από σφοδρές αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης και φιλοϊρανικών σιιτικών πολιτοφυλακών. Η Σύνοδος προγραμματίζεται να εξετάσει κυρίως το Παλαιστινιακό και το αραβικό σχέδιο μεταπολεμικής ανοικοδόμησης στη Γάζα.
Τη Δευτέρα το βράδυ απηύθυναν κοινή έκκληση για τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων στη Συρία οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας, Συρίας και Ιορδανίας, μετά τη συνάντησή τους στην Αγκυρα. Ζήτησαν επίσης να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από συριακές περιοχές τις οποίες κατέλαβαν μετά την πτώση του τέως Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση του Σύρου τζιχαντιστή «Προέδρου» Αχμεντ Αλ Σαράα συμφώνησε να πάρει πίσω όσους πολίτες της χώρας του επιχειρούν να φτάσουν στην Κύπρο διά θαλάσσης. Δεν έγιναν περισσότερα στοιχεία γνωστά για τη συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, ωστόσο ο Κύπριος υφυπουργός Μετανάστευσης Νικόλας Ιωαννίδης δήλωσε ότι τουλάχιστον δύο φουσκωτά σκάφη με περίπου 30 Σύρους «γύρισαν πίσω, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας έρευνας και διάσωσης» με τη Συρία. Ο Ν. Ιωαννίδης διεμήνυσε ότι η Λευκωσία «δεν θα ανεχθεί κακοποίηση του συστήματος ασύλου από ανθρώπους που δεν δικαιούνται άσυλο ή διεθνή προστασία και έρχονται εδώ για να δουλέψουν».
Ας σημειωθεί ότι η Κύπρος από την περασμένη βδομάδα έχει αποφασίσει να μη δίνει αυτόματα άσυλο σε πολίτες συριακής εθνικότητας, αλλά να εξετάζει κάθε αίτηση ξεχωριστά. Σύμφωνα με τον Ν. Ιωαννίδη, από τις 19.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην Κύπρο για άσυλο οι 13.000 αφορούν Σύρους.