Στο επίκεντρο ο λεγόμενος «ινδικός εμπορικός διάδρομος»
Παιδιά τραυματισμένα από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα |
Η νέα φάση κλιμάκωσης «κουμπώνει» με το αρχικό σχέδιο του Τραμπ για μετατροπή της περιοχής σε «φιλέτο κτηματομεσιτών» και νέων εποικισμών, δήθεν για να μετατραπεί σε «νέα Ριβιέρα» της Μέσης Ανατολής στο πλαίσιο ευρύτερης γεωστρατηγικής επιλογής απέναντι σε ισχυρούς διεθνούς και περιφερειακούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν κ.ά.
Εντάσσεται με άλλα λόγια στον ευρύτερο ευρωατλαντικό σχεδιασμό για ριζική (ει δυνατόν) αναμόρφωση της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να ανοίξουν νέοι εμπορικοί δρόμοι που παρακάμπτουν παλιές και σημερινές εμπορικές οδούς, ενώ επιδιώκεται παράλληλα να ξαναμοιραστούν αγορές και πηγές Ενέργειας.
Στην παρούσα συγκυρία, ΗΠΑ - Ισραήλ - Ινδία είναι από τις χώρες (όπως και ΕΕ, ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, κ.ά.) που προωθούν την εναλλακτική του «ινδικού εμπορικού διαδρόμου» (γνωστός ως India-Middle East-Europe Economic Corridor, IMEC) απέναντι στον Κινεζικό (της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος», Belt and Road Initiative, γνωστή και ως BRI). Αυτά ενώ παράλληλα προωθείται και ο εμπορικός δρόμος «βορρά - νότου» μέσω Ιράν ή Ιράκ - Τουρκίας.
2025 The Associated Press. All |
Η πείνα σαρώνει, με πρώτα θύματα τα παιδιά |
Τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια και οι αγορές τους έχουν κάθε συμφέρον από μία Γάζα «καθαρή», αλλά υπό τη δική τους κατοχή, στην οποία θα μπορούν να δημιουργηθούν νέα λιμάνια ή και αεροδρόμια ως κομμάτι στο παζλ του «ινδικού εμπορικού δρόμου».
Αλλωστε τουλάχιστον δύο υπουργοί της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου το είπαν ξεκάθαρα αυτή τη βδομάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, ξεκαθάρισε ότι η Γάζα «θα καταστραφεί ολοσχερώς», ώστε να εξαναγκαστεί το μεγαλύτερο μέρος των αμάχων να περιοριστεί στο νότιο τμήμα και να πάρει (όταν αρχίσει...) κάποια λιγοστή βοήθεια, μέχρι να εξοριστούν.
Ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αμιχάι Ελιγιάχου δήλωσε ανερυθρίαστα ότι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα «να βομβαρδιστούν αποθέματα καυσίμων και τροφίμων» στη Γάζα, λέγοντας πως αυτά είναι «της Χαμάς». «Πρέπει να λιμοκτονήσουν. Αν υπάρχουν πολίτες που φοβούνται για τη ζωή τους, θα πρέπει να ακολουθήσουν το σχέδιο μετανάστευσης», είπε στο «Κανάλι 7».
Ως εκ τούτου, ο ισραηλινός στρατός αναμένεται να προχωρήσει στην επόμενη φάση αυτού του σχεδιασμού: Στη νέα σαρωτική επιχείρηση που ανακοινώθηκε μεσοβδόμαδα από τον υπουργό Αμυνας Ισραελ Κατς και ονομάζεται «Αρματα του Γεδεών» (Gideon's chariots). Οπως τόνισε, αυτή αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες, πιθανώς στο τέλος της περιοδείας του Προέδρου των ΗΠΑ σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τις 13 έως και τις 16 Μαΐου.
«Η επιχείρηση "Αρματα του Γεδεών" επιδιώκει την ήττα της Χαμάς και την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Θα δράσουμε με μεγάλη ισχύ για να καταστρέψουμε όλες τις στρατιωτικές και διοικητικές δυνατότητες της Χαμάς, ενώ θα δημιουργήσουμε ισχυρή πίεση για την απελευθέρωση όλων των ομήρων», είπε χαρακτηριστικά ο Κατς, επαναλαμβάνοντας τα ασύστολα ψεύδη του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου περί της «προτεραιότητας απελευθέρωσης» των ομήρων.
Μαζί με τη στρατιωτική κλιμάκωση του πολέμου που πλέον συμπλήρωσε 20 μήνες, έχοντας αφήσει πίσω πάνω από 52.600 νεκρούς, 117.500 τραυματίες, δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενους, εντείνεται και ο λιμός για περίπου 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων που στερούνται τρόφιμα, καθαρό νερό και άλλα βασικά είδη επιβίωσης λόγω του απάνθρωπου ισραηλινού εμπάργκο σε κάθε είδους εφόδια από τις 2 Μαρτίου.
Εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Αποστολών του ΟΗΕ (OCHA) δήλωσε ότι πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι (σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός) στερούνται βασικά τρόφιμα.
Στην παρούσα φάση, ΗΠΑ και Ισραήλ προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν ακόμη και από τον λιμό.
Εκτενές ρεπορτάζ του πρακτορείου ΑΡ και της εφημερίδας «Washington Post» την Παρασκευή αποκάλυψε το σχέδιο των ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός νέου φορέα διανομής βοήθειας στη Γάζα, που θα αντικαταστήσει την οργάνωση UNRWA του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με μία πρόταση 14 σελίδων που επικαλείται το πρακτορείο ΑΡ, σχεδιάζεται η σύσταση ενός νέου φορέα που θα αποκαλείται (πολύ πιθανώς) «Gaza Humanitarian Foundation» ή GHF, το οποίο αρχικά θα αναλάβει τη διανομή βοήθειας μόλις για 1,2 εκατομμύριο Παλαιστίνιους (δηλαδή περίπου το 50% του πληθυσμού) που θα ζει κυρίως στον νότο, κοντά στον διάδρομο Netzarim που ελέγχει - για την ακρίβεια σταματά την κίνηση - μεταξύ βόρειας και νότιας Γάζας. Θα απαρτίζεται από ένα 10μελές ΔΣ, μεταξύ των οποίων θα είναι Αμερικανοί απόστρατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, στελέχη αμερικανικών εταιρειών υπηρεσιών ασφαλείας με επικεφαλής τον πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας, πρώην διευθυντή του Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) και νυν, μεταξύ άλλων, σύμβουλο της αμερικανικής στρατιωτικής εταιρείας «Fogbow», Ντέιβιντ Μπίσλεϊ (David Beasley).
Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιος θα τροφοδοτεί με τρόφιμα και άλλα είδη τον νέο φορέα. Ούτε ποιος θα επωμιστεί το κόστος. Δεν αποκλείεται να προσκληθούν διεθνείς οργανώσεις αρωγής ή ακόμη και ο ΟΗΕ που υποχρηματοδοτείται από την κυβέρνηση Τραμπ και διώχθηκε από το Ισραήλ κακήν - κακώς από τα παλαιστινιακά εδάφη. Θεωρείται σίγουρο πως εκτός από τη δική του υπηρεσία ασφάλειας θα του παράσχει επιπρόσθετη προστασία ο ισραηλινός στρατός εισβολής και κατοχής στη Γάζα.
Ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ - και γνωστός σιωνιστής που δεν παραδέχεται καν πως η Δυτική Οχθη είναι υπό κατοχή - Μάικ Χάκαμπι, μιλώντας την Παρασκευή σε δημοσιογράφους είπε πως το Ισραήλ δεν θα αναμειχθεί στη διανομή βοήθειας στη Γάζα, αλλά θα παράσχει «ασφάλεια» για τη λειτουργία του νέου φορέα, τη σύσταση του οποίου ουσιαστικά επιβεβαίωσε κατονομάζοντάς τον ως «Gaza Humanitarian Foundation».