Τα παζάρια όλων με όλους, ταυτόχρονα με την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων και επιχειρήσεων, αποτυπώνονται στη συμφωνία εκεχειρίας με τους Χούθι της Υεμένης που ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης 6/5 ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του σουλτανάτου του Ομάν και ανοίγει το δρόμο της «ασφαλούς ναυσιπλοΐας» εμπορικών πλοίων και αμερικανικών πολεμικών σκαφών και αεροπλανοφόρων στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά το μπαράζ αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στις περιοχές της Υεμένης που τελούν υπό τον έλεγχο των Χούθι, όπως είναι το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, η πρωτεύουσα Σαναά, το στρατηγικό λιμάνι Χοντέιντα κ.λπ. Παράλληλα προηγήθηκαν σταθερές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και drones των Χούθι προς αμερικανικά πολεμικά πλοία στην Ερυθρά και στο Ισραήλ, με πιο θεαματική την επίθεση με πύραυλο που έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» στις 4/5. Αυτή έδωσε στο Ισραήλ το πρόσχημα ώστε να προχωρήσει σε μπαράζ αεροπορικών επιδρομών σε Χοντέιντα και Σαναά, εννοείται με την υποστήριξη των ΗΠΑ, και στη σχεδόν ολική καταστροφή του διεθνούς αεροδρομίου της Σαναά.
Η συμφωνία, ωστόσο, δεν καλύπτει τις επιθέσεις των Χούθι στο Ισραήλ.
Σε αυτό το φόντο, αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένεται στο Ομάν ο τέταρτος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ - Ιράν με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η πρόσκαιρη αναβολή τους συνδυάστηκε με αύξηση των αμερικανικών απειλών κατά του Ιράν, κάτι που μάλλον συνηθίζεται σε ένα παζάρι για «γερά νεύρα» που ουσιαστικά ξεκίνησε πριν χρόνια, το 2018, όταν ο Ντ. Τραμπ, στη διάρκεια της πρώτης θητείας του ως Προέδρου, απέσυρε την υπογραφή των ΗΠΑ από τη διεθνή Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Παράλληλα καταγράφονται ενδιαφέρουσες εξελίξεις στη Συρία, ο τζιχαντιστής «Πρόεδρος» της οποίας, Αχμεντ αλ Σαράα, έγινε δεκτός το βράδυ της Τετάρτης στο Παρίσι από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η προσπάθεια του Σαράα να πετύχει την άρση των ασφυκτικών διεθνών - και κυρίως «δυτικών» - κυρώσεων είναι εμφανής, και την προωθεί με «δέλεαρ» την τεράστια «πίτα» της ανοικοδόμησης της Συρίας, που σύμφωνα με εκτιμήσεις κυμαίνεται μεταξύ 250 και 400 δισ. δολαρίων. Τα γαλλικά μονοπώλια εποφθαλμιούν ένα καλό κομμάτι από αυτήν την «πίτα», σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία κρατά για τον εαυτό της (ως «νικήτρια» του πολέμου και της ανατροπής του τέως Προέδρου Ασαντ) τη μερίδα του λέοντος.
Μετά το ταξίδι στο Παρίσι ο Σαράα αναμένεται να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία, επιδιώκοντας μια έστω σύντομη συνάντηση με τον Τραμπ, που ξεκινά μεγάλη περιοδεία σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και ΗΑΕ το διάστημα 13-16/5, προκειμένου να κλείσει νέες κερδοφόρες συμφωνίες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της WSJ, ο Σαράα είναι έτοιμος να προσφέρει στις αμερικανικές εταιρείες την εκμετάλλευση του συριακού ορυκτού πλούτου «έναντι πινακίου φακής», με αντάλλαγμα την αναγνώριση του καθεστώτος και την άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.