Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από τη μέρα που ο Ασπρόπυργος και όλη η Αττική συγκλονίζονταν από το μεγάλο βιομηχανικό «ατύχημα» και την έκρηξη στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, με αποτέλεσμα τέσσερις εργάτες νεκρούς και άλλους έξι τραυματίες.
Το «ατύχημα» συνέβη ενώ στο εργοστάσιο γίνονταν εργασίες γενικής συντήρησης (shut down), κατά τη διάρκεια των οποίων γίνονται απαιτητικές και σύνθετες εργασίες με τεράστια επικινδυνότητα, που μεγεθύνεται κι άλλο από το κυνήγι των χρονοδιαγραμμάτων της εργοδοσίας, το ανειδίκευτο προσωπικό κ.ο.κ.
Σημειώνεται ότι τέτοιες εργασίες διεξάγονται αυτή την περίοδο στο άλλο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ, στην Ελευσίνα, με τα σωματεία και τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν ότι είναι αντιμέτωποι ξανά με παρόμοιες συνθήκες τεράστιων κινδύνων.
Γι' αυτό και με αφορμή τη θλιβερή αυτή επέτειο, το Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας προειδοποιεί ότι δέκα χρόνια μετά το τοπίο παραμένει παρόμοιο και αποτελεί «ναρκοπέδιο» για την ασφάλεια των εργαζομένων.
Θυμίζει ότι πριν από εκείνο το δυστύχημα «η διοίκηση των ΕΛΠΕ είχε προχωρήσει σε πρόγραμμα εθελουσίας και ταυτόχρονα είχε μειώσει το προσωπικό στη συγκεκριμένη μονάδα, ενώ υπήρχε έκδηλη πίεση για την τήρηση ενός ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος για να επανεκκινήσει η παραγωγή. Αυτό ήταν το εκρηκτικό μείγμα που οδήγησε στο εργοδοτικό έγκλημα», σχολιάζει. Στο ίδιο έδαφος, από τότε μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περιστατικά στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ και της ΜΟΗ «με διαρροές, μικρές αναφλέξεις, μεγάλες πυρκαγιές, τραυματισμούς συναδέλφων, ακόμα και νεκρό τον Γενάρη του 2020 στη ΜΟΗ».
Αντίστοιχα, στις εργασίες της γενικής συντήρησης που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, κυριαρχούν συνθήκες εντατικοποίησης «με τα 12ωρα να είναι καθημερινότητα, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που αυτά γίνονται 14ωρα», με τη συντήρηση του εξοπλισμού να «περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα για την ίδια την παραγωγή». Στον δε Ασπρόπυργο, «η αντοχή ανθρώπων και εξοπλισμού δοκιμάζεται, αφού η γενική συντήρηση για πρώτη φορά προγραμματίζεται να γίνει στα 6 χρόνια αντί των 4, που γινόταν παλιότερα, με μονάδες να αντιμετωπίζουν προβλήματα, με διαρροές αερίων να είναι γνωστές και να μην επισκευάζονται για να μην σταματήσει η παραγωγή».
«Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να μετράμε τους νεκρούς μας. Εχουμε χρέος απέναντί τους να ενισχύσουμε την πάλη μας, για να μην ξανασυμβεί κανένα αντίστοιχο περιστατικό, να μην ξαναϋπάρξει νεκρός ή τραυματίας για χάρη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Ο αγώνας για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων πρέπει να γίνει δική μας υπόθεση», σημειώνει το Σωματείο επαναφέροντας τις διεκδικήσεις του για να γυρνάνε οι εργάτες όρθιοι από το μεροκάματο. Μεταξύ άλλων, απαιτεί μόνιμη και σταθερή δουλειά με κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των υπερωριών και της εντατικοποίησης. Να μπει τέλος στα εξουθενωτικά επαναλαμβανόμενα 12ωρα, κάλυψη οργανογραμμάτων που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια στην εργασία. Επίσης, για τους εργολαβικούς εργαζόμενους να υπογραφεί ΣΣΕ κατά τη διάρκεια του shut down.