Παρασκευή 9 Μάη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ
Μισθοί στα τάρταρα και ένταση της ευελιξίας γονατίζουν τους εργαζόμενους

Από τη μία, οι καθηλωμένοι μισθοί και από την άλλη η ακρίβεια που τσακίζει κόκαλα. Από τη μία, ξηλωμένες ΣΣΕ και επίθεση δίχως τέλος στην εργατική τάξη και από την άλλη δουλειά ήλιο με ήλιο, χωρίς «αρχή μέση και τέλος», κατά παραγγελία του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτών. Αυτό είναι το κοκτέιλ της έντασης της εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς, που με νόμους όλων των κυβερνήσεων των προηγούμενων χρόνων έχει μετατρέψει σε κανονικότητα κάθε βάρβαρο «θέλω» της εργοδοσίας για να θωρακίζεται η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ίδια η Eurostat καταγράφει ένα τεράστιο ποσοστό «χαμηλόμισθων» εργαζομένων στη χώρα, αποτέλεσμα κι αυτό της διαρκούς συμπίεσης των μισθών προς τα κάτω μέσα από τους εκτρωματικούς νόμους και την εργαλειοθήκη της ΕΕ για τον «κατώτατο μισθό» και τις ΣΣΕ.

Το ποσοστό των «χαμηλόμισθων» μάλιστα χτυπάει «κόκκινο» όσον αφορά τις γυναίκες και τους νέους εργαζόμενους (κάτω των 30 ετών), που ζουν στο πετσί τους όλες τις αναδιαρθρώσεις των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ.

Χαμηλόμισθοι πάνω από 2 στους 10 εργαζόμενους, οι περισσότεροι στο «θαύμα» του Τουρισμού

Οχι τυχαία, ο υψηλότερος αριθμός χαμηλόμισθων εργαζομένων καταγράφεται στον πιο δυναμικό κλάδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη χώρα μας: Στη «βαριά βιομηχανία» του Τουρισμού. Και αν κάτι επιβεβαιώνεται είναι ότι η ισχυροποίηση των επιχειρηματικών ομίλων περνά μέσα από τη διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων, μισθούς πείνας και απογείωση της εκμετάλλευσης.

Η ίδια έρευνα καταγράφει μεγάλο ποσοστό χαμηλόμισθων, πάνω από 27% ανάμεσα στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, αποτυπώνοντας ξανά ότι η ευελιξία και η δουλειά με ημερομηνία λήξης είναι «θησαυρός» για την εργοδοσία, αφού εξοικονομεί τεράστια ποσά από το λεγόμενο «εργασιακό κόστος».

Τι προκύπτει αναλυτικά από την έρευνα:

  • Το 21,7%, πάνω από τους δύο στους δέκα εργαζόμενους στην Ελλάδα κατατάσσονται στους «χαμηλόμισθους», αφού λαμβάνουν τα 2/3 ή και λιγότερο από τη λεγόμενη «διάμεση μεικτή ωριαία αμοιβή». Πρόκειται για δείκτη κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ΕΕ, όμως ακόμα κι αυτός αποτυπώνει την επέκταση της φτώχειας ακόμα και όσων εργάζονται.
  • Το ποσοστό μάλιστα των χαμηλόμισθων στην Ελλάδα σκαρφάλωσε στο 21,7% το 2014 και παραμένει εκεί μέχρι σήμερα, παρά την έξοδο από τα μνημόνια και την εξασφάλιση της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
  • Τα στοιχεία της Eurostat (έτος 2022), δείχνουν πως η διάμεση μεικτή ωριαία αμοιβή στην Ελλάδα κυμαίνεται στα 8 ευρώ, με τους χαμηλόμισθους να λαμβάνουν κάτω από 5,3 ευρώ μεικτά την ώρα.
  • Το 18,2% των γυναικών ανήκουν στους χαμηλόμισθους, έναντι 12,5% των ανδρών.
  • Σχεδόν 1 στις 4 γυναίκες (ποσοστό 23,4%) είναι χαμηλόμισθη και πληρώνεται κάτω από 5 ευρώ την ώρα.
  • Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό 43% χαμηλόμισθων νέων κάτω των 30 ετών στην ΕΕ.
  • Στον κλάδο του Τουρισμού (φιλοξενία και εστίαση) στη χώρα συγκεντρώνονται οι περισσότεροι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι με ποσοστό 35,1% να λαμβάνουν κάτω από τα 2/3 της διάμεσης αμοιβής!
  • Το 27,2% των εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου είναι χαμηλόμισθοι, έναντι 12,6% των εργαζόμενων με αορίστου χρόνου σύμβαση.

Οσον αφορά τον μέσο μισθό:

  • Τα τελευταία 15 χρόνια, ο μέσος πραγματικός μισθός είναι 9% μικρότερος απ' ό,τι ήταν το 2011!
  • Με τον πληθωρισμό της ίδιας περιόδου να φτάνει το 18%, η πραγματική μείωση των μισθών φτάνει το 27%.
  • Ο μέσος μισθός προσεγγίζει τον κατώτερο, με έναν στους δύο εργαζομένους (46,5%) να αμείβονται με μισθό έως 1.000 ευρώ μεικτά.
Διαχρονικό το έγκλημα με την υπογραφή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτό που βλέπουν να συμβαίνει στην τσέπη τους οι εργαζόμενοι σήμερα: Μισθοί που εξανεμίζονται στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα και δεν φτάνουν ούτε για να καλυφθούν οι βασικές βιοτικές ανάγκες.

Και είναι αποτέλεσμα όλων των αντεργατικών μέτρων που ψήφισαν και εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια, τόσο για τη συγκράτηση του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους» όσο και για τη φορολεηλασία των εργατικών - λαϊκών εισοδημάτων. Ετσι έφτασε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ στα θηριώδη πλεονάσματα από τα οποία πετάει ένα ξεροκόμματο στα μεγαλύτερα θύματα της πολιτικής της.

Υπενθυμίζεται πως η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο το 2012 μέσα από την απαγόρευση της συλλογικής διαπραγμάτευσης για τον κατώτατο μισθό, ενώ μείωσε και σε μια νύχτα τους μισθούς των εργαζομένων κατά 22% και κατά 32% για τους νέους εργαζόμενους, κατάργησε τις τριετίες κ.ο.κ. Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο εφάρμοσε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το διατηρεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με μια σειρά αλλεπάλληλων αντιδραστικών νόμων που το ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο, με πιο πρόσφατο τον νόμο Κεραμέως, όπου το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τα περισσότερα άρθρα, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσα από «αλγόριθμο» με κριτήριο τα κέρδη της εργοδοσίας.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι εργάζεται τάχα για την επαναφορά των ΣΣΕ και στήνει διαλόγους με τη ΓΣΕΕ και τους εργοδοτικούς φορείς για «οδικούς χάρτες», η πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς είναι αμείλικτη. Οι ΣΣΕ δεν καλύπτουν ούτε το 30% των εργαζομένων, ενώ στους μεγαλύτερους κλάδους με τους πιο ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, η εργοδοσία αρνείται να υπογράψει ΣΣΕ εδώ και σχεδόν 15 χρόνια! Τέτοιοι κλάδοι είναι π.χ. το Φάρμακο και τα Τρόφιμα - Ποτά, με τους βιομήχανους να προβάλλουν εξωφρενικές αξιώσεις, τόσο για ωράρια - λάστιχο όσο και για το ύψος των μισθών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Τρόφιμα, αξιώνουν από την Ομοσπονδία να πετάξει εκτός ΣΣΕ και ουσιαστικών αυξήσεων το 60% των εργαζομένων στον κλάδο, βαφτίζοντάς τους «ανειδίκευτους», ώστε να αμείβονται με τον κατώτατο μισθό! Στον δε Τουρισμό, οι μεγαλοξενοδόχοι έχουν επιβάλει ακόμα και μέσα από ΣΣΕ, την εργασία 7 μέρες τη βδομάδα χωρίς ρεπό...


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ